用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 CTY Summer Program-HKU
樓主: MommyBB
go

CTY Summer Program-HKU   [複製鏈接]

chickchick 發表於 20-2-24 16:43

以下係我的經驗, 希望幫到大家:

請教一下,八歲小朋友對寫作好有興趣,有自己寫fiction chapters. 我剛開左戶口,等考試。請問系統稍後是否會建議報讀那個程度的課程?
謝謝你!

mamamic 發表於 20-11-23 00:06
請教一下,八歲小朋友對寫作好有興趣,有自己寫fiction chapters. 我剛開左戶口,等考試。請問系統稍後是 ...
考完只有分數,和寫出你達標與否成為會員。但所有報讀課程也是要家長自行揀選,CTY沒有任何建議給予的。
不過我想講多少少,如先前好多網友亦有講過,CTY的課程並不是ZOOM網課,全都是學生自己log-in再把有關材料下載再做好去遞交/網上直接完成/收TUTOR EMAIL獲取功課再做完再EMAIL遞交。
你小朋友只得8歲,你要多多幫忙跟進才可。

而8歲所得的人生經歷能否豐富他的寫作內容,盡得grade 6- grade 9寫作課程的精髓呢? 合格唔難,但我相信你也是想孩子在寫作邏輯和用字更見老練通暢, 有著環環相扣的討論內涵為目標, 這能力是建立在閱讀的基石上. 如果你真想試試CTY英文課程, 或許那些READING/READER SERIES (不好意思,不太記起實際名字) 會啟發到小朋友高階閱讀思考, 自然對寫的東西有得益. 一步步來.

咁早已經講定,2021年暑假唔開 summer course

醒目開學勳章 貢獻勳章

都敏俊C 發表於 20-12-14 16:07
咁早已經講定,2021年暑假唔開 summer course
我仔一直無參加,諗住升中之後join,睇嚟,可能都係無緣...佢地可能要搞virtual summer camp
恐龍家

小曳人 發表於 20-12-15 09:48
我仔一直無參加,諗住升中之後join,睇嚟,可能都係無緣...佢地可能要搞virtual summer camp
...

我本來諗住個仔呢1,2年報下香港呢個先,等佢見識下其他叻人,冇諗過咁早就話唔開

都敏俊C 發表於 20-12-14 16:07
我今年暑假已經俾嗮錢,想postpone to next year. 結果還是不開,又唔想上佢online , 唔知點申請退錢

小曳人 發表於 20-12-15 09:48
...
佢升中之後的課的確好好多

2021年的summer camp又取消,我們的scat成績是否無效?p4考完scat,上過幾個online course,p5,p6的summer course都取消了。。暑期有乜活動阿。。。

b3410 發表於 20-3-5 12:32
我自己冇試過CTY online math.  不過我覺得HKAGE都有algebra 之類的網課,免費添。所以數學online主要在HKA ...

請問一下你覺得CTY 和HKAGE 的。英文 課比教起來 那一個比較好, 各個優、缺點又是什麼呢?

本人資金有限,孩子時間有限,想了解多一點。

picture 發表於 21-3-4 12:46
請問一下你覺得CTY 和HKAGE 的。英文 課比教起來 那一個比較好, 各個優、缺點又是什麼呢?

本人資金有限 ...
CTY的質量好很多,無論課程內容設計還是tutor資歷,不過也很貴。
HKAGE免費,課程內容和師資有時要睇彩數。大部分okay, 少數極佳,部分普通。

回覆 b3410 的帖子

我女上過三個reader series.內容和書本也好。老師有兩個非常好,有一個就好一般

b3410    發表於 21-4-24 10:21

Radiomama 發表於 20-1-16 22:19
其實我仔當年是在Year 8 (12歲)到美國參加CTY, 三個星期又開心、又充實,是一次eye opening 的經驗。

我仔係11歲去另外一個暑期課程,正如你所講嘅eye opening,因為多海外學生,個交流,學習及衝擊性都好大。

那邊隨了上課有體育活動例如用NBA,rule跟足球,好玩嘢但係又係好有創意,不單單是學術上的交流。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我係新手,想請教一下cty online individually paced program. 我理解係小朋友得閒就可以自己上堂,請問係咪預錄好嘅video,喺JHU網頁㩒入去就可以自己隨時睇片?請問係用咩平台上課呢?小朋友七歲,技術上冇大人支援容易操作嗎?謝謝

回覆樓主:

…………….
.

nanakochan 發表於 21-4-23 10:37
我係新手,想請教一下cty online individually paced program. 我理解係小朋友得閒就可以自己上堂,請問係 ...

我小朋友半年前上左,只要係deadline 前完成就可以,自己自由安排時間。小朋友要login 入CTY 個平台,入面有哂唔同module, 每個module 有video link, reading materials, challenge, assignment etc. (可能唔同course 有啲唔同),個平台好user-friendly. 宜家d小朋友成日要zoom, 應該難唔到佢哋

CAcoffee 發表於 21-4-26 07:18
我小朋友半年前上左,只要係deadline 前完成就可以,自己自由安排時間。小朋友要login 入CTY 個平台,入面 ...

謝謝你的回覆!

想請問, 你哋知唔知CTY on-site summer program 會否好快滿?  

因呀仔之前考個SCAT test 分數未夠佢現在想報既program, 昨日已再online 考SCAT, 但上次考完後, 要2個星期先出到分數.  所以現在心大心細, 照以之前分數報小量course, 定耐心等, 但又怕佢啲course 好快滿.

kinder.bb 發表於 22-4-1 10:43
想請問, 你哋知唔知CTY on-site summer program 會否好快滿?  

因呀仔之前考個SCAT test 分數未夠佢現在想 ...

感覺上deadline 前報到名就可以。

barque 發表於 22-4-5 07:39
感覺上deadline 前報到名就可以。
謝謝回覆
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊