用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 CTY Summer Program-HKU
樓主: MommyBB
go

CTY Summer Program-HKU  

小曳人 發表於 20-2-19 10:09
今年:
USA:
application fee USD250
多謝你list 出來對比,未仔細比較過。點解HKU site residential fee 貴過美國?我以為價錢都是一樣的。

醒目開學勳章 貢獻勳章

b3410 發表於 20-2-20 08:40
多謝你list 出來對比,未仔細比較過。點解HKU site residential fee 貴過美國?我以為價錢都是一樣的。
...

因為要支付美國導師來港機票/住宿
其實係前輩極力推介呢個camp,亦有人提過差額夠一個人機票,真係夠膽嘅話,俾佢自己飛,兩邊會係幾乎一樣$,點解唔去美國上?多d選擇嘛!

我都有諗過今年去,所以早前已經計過數
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仲聽過一個故事,初初CTY summer camp 係科大搞嘅,點解之後俾HKU 搶咗....
恐龍家

小曳人 發表於 20-2-20 10:58
因為要支付美國導師來港機票/住宿
其實係前輩極力推介呢個camp,亦有人提過差額夠一個人機票,真係夠膽嘅 ...
i see.
咁真係去美國好D,課程選擇又多。飛就好簡單,落地,送機都有CTY負責。不過今年暑假好擔心疫情還沒有平息,香港被禁飛。。。。。所以唔夠膽報。

請教各位CTY的program適合小學生參加嗎?我見佢有summer program 在ISF舉行,如果想今個暑假參加係咪一定要先考SCAT? SCAT又可以如何幫孩子準備呢?

小加子 發表於 20-2-22 11:05
請教各位CTY的program適合小學生參加嗎?我見佢有summer program 在ISF舉行,如果想今個暑假參加係咪一定要 ...

Scat 不用準備。
你可看CTY summer program 內容。除summer program .online program 也很好。我女上緊Young reader series.老師水準超強。feedback 非常仔細。阿女一定學到好多。

醒目開學勳章 貢獻勳章

小加子 發表於 20-2-22 11:05
請教各位CTY的program適合小學生參加嗎?我見佢有summer program 在ISF舉行,如果想今個暑假參加係咪一定要 ...
跟能力同興趣報名,通過SCAT 測試,"合格"先可以報數理 and / or humanity 課程,如果遇到課程"似乎"太淺,可要求報讀下一個級別, i.e. skip basic, 直接報advanced
SCAT無野好準備,唯一要知,就係經CTY website,click link去報,唔好自己外面報
CTY 會報高兩個grade
恐龍家

lui 發表於 20-2-24 00:51
Scat 不用準備。
你可看CTY summer program 內容。除summer program .online program 也很好。我女上緊You ...

請問你女幾歲開始上cty 的online course? 我女7歲自律性好低,而家停課學校派的online homework 一定要有人監住佢先會做

小曳人 發表於 20-2-24 14:18
跟能力同興趣報名,通過SCAT 測試,"合格"先可以報數理 and / or humanity 課程,如果遇到課程"似乎"太淺, ...

香港考SCAT 係咪一定要通過考評局?我見上一次一月份舉行,仲未搵到下一次係幾時

7歲p.2應該報grade 4,對嗎?

小加子 發表於 20-2-24 14:22
請問你女幾歲開始上cty 的online course? 我女7歲自律性好低,而家停課學校派的online homework 一定要有 ...

其實呢d課外班,自我追求知識的心好重要。我女八歲。佢自己會完成,不用我叫。我在每課feedback 時同佢go through .佢自己會處理。

小加子 發表於 20-2-24 14:24
香港考SCAT 係咪一定要通過考評局?我見上一次一月份舉行,仲未搵到下一次係幾時

7歲p.2應該報grade 4,對 ...

一月是paper test. 電腦每月也有,不過現時停課就晤知。報你讀的grade.個test自動俾深兩年你

醒目開學勳章 貢獻勳章

係去prometric 報名,一年有兩次 paper test,另外每個office working day 都得做電腦test
你經cty 報,話係grade 2,去到prometric system 就自然會當係grade 4做,唔係自己報grade 4

恐龍家

以下係我的經驗, 希望幫到大家:
1. SCAT 是特別為CTY- talent search而設, 是一定要經CTY報名(過程:報talent search, 比錢,開account,揀Prometric/paper test, 跟足報咗嘅指定日子時間去應考, 考完一星期左右有結果)
2. 因此, 不存在“自己報”的情况, 成績係直接link to CTY的. Prometric 會派啱卷的, 無須擔心
3. 填報時, 跟academic conversation table填- e.g. hk local school = grade level, hk International school (british/IB) = grade level減1.例:local 小二= grade 2,IS year 6 = grade 5, IS grade 6 = grade 6
4. 真心話, elementary SCAT, 同 intermediate SCAT, 香港考生多數考得入的. 但既然考得嘅都入到(起碼數學呢part), 唔代表到甚麼. 當然要睇分數, scaled score去到頂, e.g. 數學拎到500+呢D分數咁當然有不俗的靈活頭腦
5. Advanced SCAT 和intermediate就在程度上差距大一些(就算數學所考的範圍也濶D),認識好幾位朋友的仔女當年用intermediate SCAT入, 要再考advanced 去renew membership, 絕大部分也失敗的.
6. CTY renewal membership已在早兩個academic year取消咗, 即係用任何一款SCAT 已可玩到尾! 大家放心!

p.s. 家有兩孩子, 一位早年經Advanced SCAT入CTY, 另一位經今年intermediate SCAT入CTY. 2位嘅分數也夠資格入讀advanced honors programs (maths 和英文/humanity). 亦報過超過8個CTY數學/英文課程

2jkidsfather    發表於 23-1-24 16:54
planetearth    發表於 20-3-5 10:51

醒目開學勳章 貢獻勳章

SCAT 係美國嘅分級能力測驗,CTY 發現,如果 以高兩grade嘅題目,同高兩grade 嘅peer group 比較,能夠搵到係咪真資優 (學習能夠高於同齡)  (詳見CTY 網上資料,佢有講點解用SCAT嚟做screening ,有數據support 嘅)

所以,必需要經CTY入prometric,先可以有特別安排!我見過同場好多小朋友考,佢地部份係要去美國讀書,所以要考佢地同grade嘅SCAT
我地係學校長假期嘅weekday 考電腦嘅,同場幾十個小朋友考,點會有可能全部考CTY呢?但如果你話paper test,咁就有可能....

不過,中國人考數學係有著數d嘅,一嚟我地教深咗,二嚟美國又教得淺,所以,以HK小二去比美國人小四嘅數學能力,真係.... 普通人都做到好成績,唔駛數學資優

另一方面,小二考小四嘅英文,聽聞難度較高,要去到美國local grade 4 約60 percentile 先叫"合格",可以報humanity 嘅課程 (詳情要睇返網上資料,唔係用分做cut off,係用percentile)
恐龍家

小曳人 發表於 20-2-24 18:05
SCAT 係美國嘅分級能力測驗,CTY 發現,如果 以高兩grade嘅題目,同高兩grade 嘅peer group 比較,能夠搵到 ...

我女數學過不到,但平時數學佢算Ok的。至於英文,真係冇一個香港course可比。幾堂間我見女的potential越出越有。best friend 系美國人,Harvard and Princeton graduates.佢細個有報CTY assessment,不過冇上堂。佢d 同學( Philips Exeter Academy)大部有上summer programme .我俾佢睇老師feedback.佢話好到冇嘢講。如果有100萬個咁既老師就好。

2jkidsfather    發表於 23-1-24 16:54
小曳人    發表於 20-2-25 12:31

lui 發表於 20-2-24 18:23
我女數學過不到,但平時數學佢算Ok的。至於英文,真係冇一個香港course可比。幾堂間我見女的potential越出 ...

對! 英文course, 有料嘅老師用最基本email來回批改方法都可以改善學生寫作思維,而不沉悶. 我也覺很喜出望外呢!我家大孩子一向英文好,但一直未能做到寫作多元化, 上咗CTY一排, 多咗有效的指導, 明顯更見potential. 細看佢寫嘅嘢沉厚緊密咗, 無咁片面.

數學過唔到可能做得唔夠快. 答卷時限係幾demanding, 但內容絕到唔難.

我也有考慮過 USA 的CTY summer camp, 不過今年無報. 未有太大意欲. 如果同遊學團比較,當然CTY完勝!

醒目開學勳章 貢獻勳章

搞到我都想俾仔上 CTY 英文

因為仔係數理人,我無詳細研究過CTY humanity 有乜學,會唔會有d writing skill 之類,叫做幫到考公開試嘅野? (我地prep 緊 考公開試,但呢排停課,停埋私人writing class) ,如果cty 有得玩下,又唔錯....
恐龍家

如果疫情好轉,去美國上CTY的summer course一定較好。我仔第一次去美國是用Cathay 的UM service, 空中服務人員陪同出境入境和過海関,全程好安全又方便。

chickchick 發表於 20-2-24 16:43

以下係我的經驗, 希望幫到大家:
請問如果中學的孩子,報哪一種CTY online 寫作課程比較適合?停課時間一再延長,只能自學。

b3410 發表於 20-2-25 16:03
請問如果中學的孩子,報哪一種CTY online 寫作課程比較適合?停課時間一再延長,只能自學。 ...

如果報寫作, CTY很多寫作course也有prerequisite, 這會在online catalogue列明. 我記得係有個list的.
一開始, 我就係報 "process of writing".
當然有另外兩三個intensive summer online program也可當作prerequisite的. 上CTY website可找到.
完成了, 然之後才可報其他寫作類的課程. 有些非寫作類的英文課程好像不需要prerequisite course.
同埋報咗要等2星期才可開始, 亦有最minimum的完成時限, 屬於“慢活”課程. 可能prerequisite只開始咗兩三次功課又復課了!

我家孩子早年升中無乜功課就ok. 英文就算prerequisite都好quality-demanding的. 始終句句佢要自己執靚才交/跟足comment去改, 好似大人返工交貨比上司咁㗎

你和孩子一起看看program catalogue吧! 一個language course 超過$1000 USD, 真係要大家有共識才有得著
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊