用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 CTY Summer Program-HKU
go

CTY Summer Program-HKU   [複製鏈接]

有冇家長報過,可以分享嗎?我見tuition fee都貴,course選擇又唔多,心大心細。
   23    0    0    0

幾多年級?對於中二或中三學生是個不錯的暑期活動,中三以上就強烈建議到美國參加,不要留在香港。
CTY有規模,課程內容好紥實,我仔當年選擇在LA上課,學費跟香港差不多,但就多了機票錢。

Radiomama 發表於 20-1-15 18:53
幾多年級?對於中二或中三學生是個不錯的暑期活動,中三以上就強烈建議到美國參加,不要留在香港。
CTY有規 ...
yes, 加上今年暑假,我還是有些擔心香港大學校園安全問題。萬一再停課

2jkidsfather    發表於 23-1-24 16:50
王家爸爸    發表於 20-2-19 13:10

Radiomama 發表於 20-1-15 18:53
CTY有規 ...

Year 7, 12歲。我不打算到美國,只留在香港做commuter

醒目開學勳章 貢獻勳章

群組內家長強烈推介,一生人一次,貴少少都去試試

HK 學費大約 = 美國學費+機票
如果打算順道遊美,應考慮美國,因為科目選擇較多

我個人唔擔心安全問題,因為暑期無乜學生响campus,宿舍都清空,外國學術活動,唔會搞啦!

我反而諗,既然唔會去好多次,不如去美國...
恐龍家

MommyBB 發表於 20-1-15 21:18
Year 7, 12歲。我不打算到美國,只留在香港做commuter

其實我仔當年是在Year 8 (12歲)到美國參加CTY, 三個星期又開心、又充實,是一次eye opening 的經驗。

回覆樓主:

倒返轉我想而想阿女試下hong Kong residential 聽之前先媽媽講都係住喺香港大學嘅宿舍

小曳人 發表於 20-1-16 07:32
群組內家長強烈推介,一生人一次,貴少少都去試試

HK 學費大約 = 美國學費+機票

唔知媽媽可唔可以同我verify我有其他媽媽話畀我聽佢美國cty 九成九都係內地人

反而香港仲多啲外國人

2jkidsfather    發表於 23-1-24 16:51

ramuza 發表於 20-2-15 19:31
唔知媽媽可唔可以同我verify我有其他媽媽話畀我聽佢美國cty 九成九都係內地人

反而香港仲多啲外國人

兩個都參加過,HKU site 最多香港人
US site 只有佢她一個來自香港。兩邊都是其他各地同學都有,第一眼看過去多華人。內地同學不少,不過絕對冇可能9成,我女估2-3成左右?可能揀不同的課程,student mix 會有分別。

回覆樓主:

因為如果可以嘅話梗係留返香港大學讀好過去美國啦慳返唔少

ramuza 發表於 20-2-16 10:53
因為如果可以嘅話梗係留返香港大學讀好過去美國啦慳返唔少
其實只差往返機票價錢。不過今年會多一些擔心,如果去美國,暑假疫情還沒有解決,要繼續隔離14日點算?留香港,如果再停課點算?

醒目開學勳章 貢獻勳章

ramuza 發表於 20-2-15 19:31

反而香港仲多啲外國人

美國好多個site,朋友2019年去咗一個只有其中一個地點開嘅,有內地人,但華人少於一半
恐龍家

小曳人 發表於 20-2-17 13:31
美國好多個site,朋友2019年去咗一個只有其中一個地點開嘅,有內地人,但華人少於一半
...

可能佢係去啲冇直飛嘅site

因為我陪唔到阿女返嚟 所以一定要揀有得直飛嘅機場

ramuza 發表於 20-2-18 00:24

我仔當年去LA 的 Loyola Marymount University, OK 喎,上Cryptology,多亞洲人,全都能以英語流利上課及學習,無問題區啊

Radiomama 發表於 20-2-18 11:34
我仔當年去LA 的 Loyola Marymount University, OK 喎,上Cryptology,多亞洲人,全都能以英語流利上課及學 ...

你係咪第時都想阿女去呢間大學讀書?

ramuza 發表於 20-2-18 11:45
你係咪第時都想阿女去呢間大學讀書?

首先我果個係仔,第二LMU只是CTY提供上summer program的校園,無關緊要。不過這校園campus不錯,至少令我仔當年感覺良好。

阿仔兩年後才入大學,報考大學看他自己的本事和想法。

ramuza 發表於 20-2-18 00:24

唔關事,朋友女女揀咗一個好偏僻的地方,要轉機。結果一樣多亞洲面孔。

醒目開學勳章 貢獻勳章

今年:
USA:
application fee USD250
Residential site, residential student (includes room, meals, and books) – $4,869
Total =  USD5119,

HK  
application fee USD50
Residential – USD5,899

total = USD5949
差額係USD830,約6千5 HKD

所以唔係爭好多,如果預咗要轉機,其實可能唔駛點補$$添
當然,要計埋小朋友可以獨自上機,如果要家長陪同的話,就當然貴好多啦!特別係返工家長嘅要請假,opportunity cost 可以好高添

我自己就應該出年先俾仔參加,預咗回程機係佢自己一個返,但會俾錢CTY送佢去機場
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊