用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 CTY Summer Program-HKU
樓主: MommyBB
go

CTY Summer Program-HKU   [複製鏈接]

chickchick 發表於 20-2-25 19:01
如果報寫作, CTY很多寫作course也有prerequisite, 這會在online catalogue列明. 我記得係有個list的.
一 ...
謝謝詳細介紹!剛剛報了crafting the essay, 期盼快些開課!
希望可以assign 一位好老師。

b3410 發表於 20-2-26 12:26
謝謝詳細介紹!剛剛報了crafting the essay, 期盼快些開課!
希望可以assign 一位好老師。
...
你們是講緊Johns Hopkins 的CTY 課程嗎?

chickchick 發表於 20-2-25 19:01
如果報寫作, CTY很多寫作course也有prerequisite, 這會在online catalogue列明. 我記得係有個list的.
一 ...

我今日plan 下期報什麼,順便望下writing .都打算grade 5 上process is writing :)

pharaoh 發表於 20-3-4 22:39
你們是講緊Johns Hopkins 的CTY 課程嗎?
是的,CTY online course

lui 發表於 20-3-5 00:51
我今日plan 下期報什麼,順便望下writing .都打算grade 5 上process is writing :)
G5 writing course 有沒有什麼推薦?

lui 發表於 20-2-24 18:23
我女數學過不到,但平時數學佢算Ok的。至於英文,真係冇一個香港course可比。幾堂間我見女的potential越出 ...
謝謝分享, 真系要試下英文D course. 我一向只報數學online, 數學沒有其他額外訓練. 我覺得很好.

b3410 發表於 20-3-5 06:56
G5 writing course 有沒有什麼推薦?

你可看內容,我覺得好豐富

b3410    發表於 20-3-5 12:27

小曳人 發表於 20-2-25 12:43
搞到我都想俾仔上 CTY 英文

因為仔係數理人,我無詳細研究過CTY humanity 有乜學,會唔會有d writ ...
搞到我都想俾仔上 CTY 英文 X2

b3410 發表於 20-3-5 06:55
是的,CTY online course

我見有Math course , 知唔知會唔會勁深過報的grade 呢?

planetearth 發表於 20-3-5 10:49
謝謝分享, 真系要試下英文D course. 我一向只報數學online, 數學沒有其他額外訓練. 我覺得很好. ...

我睇緊數學科,Honors Algebra I , 唔知會唔會好深,平時我們都無操開數,但又想有個course 上完可打穩根基。你哋報過邊個數學course 呀?有無推介?

lui 發表於 20-3-5 10:52
你可看內容,我覺得好豐富

我之前上session based, 有NCAA approved. 我記得2018年好多writing class係無individual paced,去到2019頭才陸續有individual paced選擇, crafting of essays我係揀individual paced,因為平過session based.

兩款分別唔係咁咁咁大嘅, 但session based有NCAA approved的老師明顯在俾comment方面多一些舉例和建議. so far唔急完成嘅,我prefer報有approved的, CTY official 成績表(by request and payment)係會list清楚,  感覺靚仔D

pharaoh 發表於 20-3-5 11:01
我睇緊數學科,Honors Algebra I , 唔知會唔會好深,平時我們都無操開數,但又想有個course 上完可打穩根 ...

看course outline, course catalogue有的. honor algebra I 我孩子skip咗, 直接take assessment, passed, 報honor algebra II.

個assessment唔好亂request, 一request就即刻send來要即場“食咗佢”. 唉! 當年夜媽媽我試下係點啦!最後才知係咁, 攪到要佢即刻快快沖身(本身沖緊涼)出來個test. 總之就lei咁hea.....

如果想試下可不可skip I, 記得揀啱時段ready才request test.

呢個test係我唯一在CTY享用的免費嘢      真難得

chickchick 發表於 20-3-5 11:18
看course outline, course catalogue有的. honor algebra I 我孩子skip咗, 直接take assessment, passed,  ...
謝謝你的資料呀.  原來再有 assessment.  我極之新手, 之前打算報summer course 的, 所以做了評估, 出了個SCAT.  不過, 因疫情, 所以都係唔報summer course 了, 出年先報, 之前無留意佢地原來有咁多online course, 係見到你地講, 我才上去望下.  
你覺得 Honor Algebra 個course 正唔正呀? 多唔多啟發性呀? assign 到個好老師嗎?

pharaoh 發表於 20-3-5 11:51
謝謝你的資料呀.  原來再有 assessment.  我極之新手, 之前打算報summer course 的, 所以做了評估, 出了個S ...

無人教 , 看video (呢個video provider係出面可以自己用錢join, 內容一樣, 我唔記得咩名)
有唔明可以send email問tutor邊條唔識, tutor一係email答你, 一係約你skype(英文有, maths從未見有提供過)

你預自學啦!或有數學腦嘅家人去幫輕下就好些!

CTY嘅Maths, 我take過幾個courses, 個個都係先淺後深深深深..... 有mid term test有final exam, 亦無得自選先後topic進行. 學生是要循規蹈距地完成. 中後嘅topic追到氣咳(我次次只買3個月self paces, CTY收費係好有燒銀紙feel)

pharaoh 發表於 20-3-5 11:51
謝謝你的資料呀.  原來再有 assessment.  我極之新手, 之前打算報summer course 的, 所以做了評估, 出了個S ...
我自己冇試過CTY online math.  不過我覺得HKAGE都有algebra 之類的網課,免費添。所以數學online主要在HKAGE學。CTY我還是更加傾向於更加多tutor 要參與的課程,畢竟價錢在於老師不過如果要拎學分,或者證書之類,還是要CTY。

pharaoh    發表於 20-3-5 16:37

回覆樓主:

都係RE吓有關呢條thread嘅topic 講CTY summer course.

我覺得未上過online course可以先試咗, 往後再join summer camp. 始終非一般的summer camp, 應該個個參加者都聰明靈利的. 大家有番咁上下common topics才易結識朋友(相信大家認同的). 這個文化交流,讓小朋友知道叻人多的是, 而又其實好common,互相欣賞, 才是summer camp的原意.
我朋友在美國生活,她說當地好多maths talents很細個也學會calculus, geometry, trigonometry, statistics..甚至寫coding..etc. 若然孩子這些已知一二, 去玩summer camp會投入好多. (我直覺姐)

另外, 我覺得CTY talent search的內容和它所提供的數學課程( 唔計grade5以下)是有一定一定的gap. 但就可以為小孩帶來challenge和target to complete, 是填補到香港local或IS 上課內容太淺的空白, 讓他們從另一角度去看“自己有興趣而又未知的事”, 好令他們的好學求知嘅心继續延展下去.

共勉

planetearth    發表於 20-3-5 15:06

chickchick 發表於 20-3-5 11:18
看course outline, course catalogue有的. honor algebra I 我孩子skip咗, 直接take assessment, passed,  ...
估唔到CTY有免費服務好想試一試。

b3410 發表於 20-3-5 12:37
估唔到CTY有免費服務好想試一試。

係啦! 未click confirm之前真係估佢又收幾多$, 仲諗pass定唔pass係咪可以報course時扣返      . 點不知係唔洗錢!嗰刻好有“夾中公仔入洞”嘅喜悅㗎!

b3410    發表於 20-3-5 12:44

chickchick 發表於 20-3-5 12:36
都係RE吓有關呢條thread嘅topic 講CTY summer course.

我覺得未上過online course可以先試咗, 往後再join  ...
我就幫小朋友係小學的時候報science 課程,平時在學校唔會接觸到,甚至中學都不會學到。不過對於小朋友打開眼界,學習科學的分析方法,大有幫助。

pharaoh 發表於 20-3-5 11:01
我睇緊數學科,Honors Algebra I , 唔知會唔會好深,平時我們都無操開數,但又想有個course 上完可打穩根 ...
我仔G7(中一), 我由淺入深揀比佢讀, 上過pre-Algegra 等的,按他當時程度, 而家上緊Algebra I. 我覺得數學要有紮實的基礎, 細小小我會guide多D, 兩年前開始完全自己搞, online數學主要MC題, 但現在我要求佢用本練習簿每條題目都要清楚寫STEPS, 我說要每條都檢查, 我要佢習慣清楚寫STEPS, 唔準估答案. 以前佢成日都心算, 草稿紙都唔用.
一般佢先自己睇完片之後先做練習已經搞掂. 我打算一路按程度報上去, 自學到AP. 雖然貴, 但比佢有個習慣有個規律做練習. 習慣自學, 其實已經省了出面補習老師的錢. 我自己先前沒有太多耐性跟得好貼身定期教他. 但如果有個課程比佢, 有目標比佢追, 佢就乖好多, 我容易Manage佢D進度. 平時我不時要問佢做左未, 成日都提佢. 佢有"責任"下都有"壓力"有規律地自己"完成任務". 佢今年成熟左定性左好管好多. 我會間中比D超深題目佢思考. 抽過D頗深的SAT題目比佢做.
我想佢提早試考IGCSE, 買左教科書打算自己教佢, 再train佢past papers, 發覺好多野都可以跳來教.
如果要應付公開考試, 我會考慮老師面對面train考試. 始終公開考試要高分, 及有考試技巧.
其他網友都講得對, 我報CTY數是填補國際學校數學較弱的缺點.

你仔幾年班? 好睇個人程度. 可以試下報, 淺的可以做快D, 深的可以慢慢教, 慢慢做打穩基礎. 最緊要學到野.

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊