用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 LS vs QC
go

LS vs QC  

當笑話來睇。去LS交自行表格,職員非常耐心,前面一位家長,似乎對自行,大抽獎規則都唔係好明白。職員不厭其煩,耐心解釋,連如何去EDB取抽獎表格都解釋埋,包括如何泊車。
QC,一個字,串。借用其他網友說法,驗屍咁驗。證書同表格小小出入,唔收。後補,或者話最多唔計呢個項目,都唔接受,第二日再去。校長真要要多謝這位認真嚴謹,滴水不漏的職員。

作為家長,心中暗喜,好彩自一冇揀錯。

政府衙門就係咁!

去ls交表有同感,學生見到我地有主動點頭打招呼,書記友善,有d surprise.

chkwu 發表於 20-1-14 18:24
當笑話來睇。去LS交自行表格,職員非常耐心,前面一位家長,似乎對自行,大抽獎規則都唔係好明白。職員不厭 ...

官校驗屍,除了 QC,BPS 也如是, 有點費時! QC 個男職員好斯文和 nice,之但係呢個四眼女職員就好不禮貌。個女的同個揸拐杖阿伯講 "你個仔係紀律部隊人員做事應該好小心嫁,之但係卻又。。。 " ㄧ路串人地個仔。此外,有對夫婦入房交表後良久走出房,行埋ㄧ邊整理證書文件。完成後找職員,職員叫佢哋重新再排過隊。 見到都好慘! 條隊唔長,約10 人,但每個人都搞好耐呢!

fightforhim 發表於 20-1-14 19:56
政府衙門就係咁!
伊利沙伯中學的職員就很好,很有耐心,很有禮貌。

DOCTORGG 發表於 20-1-14 23:41
官校驗屍,除了 QC,BPS 也如是, 有點費時! QC 個男職員好斯文和 nice,之但係呢個四眼女職員就好不禮貌 ...

心有同感,我都去咗2次,第一次無收,話資料不齊全,第二次去終於成功了!!!交完如釋重負!!!希望d老師唔係咁

醒目開學勳章 貢獻勳章

官校係咁衰!
我當年交小一表/註冊時,都有近似經歷
我畢業後同已轉校嘅老師傾開,我母校當年更是出名最最最衰嗰間,連老師都怕d書記,我地作為學生時,更加唔想入去求助

恐龍家

官校驗屍,除了 QC,BPS 也如是, 有點費時! QC 個男職員好斯文和 nice,之但係呢個四眼女職員就好不禮貌 ...

政府工就是這樣

回覆樓主:

正苦工 vs. 政府工

Poyau 發表於 20-1-15 08:28
正苦工 vs. 政府工

Poyau    發表於 20-1-15 16:49

小曳人 發表於 20-1-15 08:17
官校係咁衰!
我當年交小一表/註冊時,都有近似經歷畢業後同已轉校嘅老師傾開,我母校當年更是出名最最最衰 ...

我今早入KC  看下什麼態度

Arabellahk 發表於 20-1-15 00:31
伊利沙伯中學的職員就很好,很有耐心,很有禮貌。
我估係個別學校文化既問題,除咗 QES,KC 職員態度都好。

王家爸爸 發表於 20-1-15 09:02
我估係個別學校文化既問題,除咗 QES,KC 職員態度都好。

KC 職員非常友好 有禮貌有笑容(emoji)

想問大家,QC係咪唔會收portfolio?

醒目開學勳章 貢獻勳章

tkhhung 發表於 20-1-15 08:40
我今早入KC  看下什麼態度
佢地有可能認得你,唔算!
恐龍家

小曳人 發表於 20-1-15 09:34
佢地有可能認得你,唔算!

怎會

rion_husky 發表於 20-1-15 09:21
想問大家,QC係咪唔會收portfolio?
唔收

港女/嬸+正苦工,係咁上下啦!

回覆 Arabellahk 的帖子

系,由入門口開始感覺很好,職員態度好,亦和我談了很耐。相反qc職員就黑面,沒有笑容,感覺令人有壓力感覺,吾知老師會吾會咁呢,。

回覆 SLM 的帖子

我也去了二次,第一次收了文件但話不齊,表又收了,我掙扎了一下,有小小吾想補交,因知陪跑。