用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 LS vs QC
樓主: chkwu
go

LS vs QC   [複製鏈接]

apap08 發表於 20-1-16 11:11
回覆 笑笑草 的帖子

QC  ?

唔係 BPs

回覆 小曳人 的帖子

我之前聽直情話冇機會PERM.但上年有朋友入左官小,就話3年PERM,唔知係未轉左.

回覆樓主:

QC年年都比人話串,學校其實係咪應該會知呢?近幾年QC 收生標準都冇咁高了,你揀學生,家長都識揀學校,津校直資都可以有好老師

回覆樓主:

其實我覺得女性整體態度是差個男性 可能因為生理因素也可能因為 壓力過大 看看社會事件鬧人和打人現在很多都是女性, 甚至比男性更凶狠近殘忍

newrider1 發表於 20-2-9 20:54
其實我覺得女性整體態度是差個男性 可能因為生理因素也可能因為 壓力過大 看看社會事件鬧人和打人現在很多 ...

LS既校務處職員都係女性(emoji)

newrider1 發表於 20-2-9 20:54
其實我覺得女性整體態度是差個男性 可能因為生理因素也可能因為 壓力過大 看看社會事件鬧人和打人現在很多 ...

唔好有性別之分,一樣有好人與壞人架。我第一次去時係四眼長髮姐姐,好嚴謹,我都好驚。到第二次再去時,換咗位四眼短髮姐姐,佢好好多,可能知我第二次去,無Q得咁緊要,無帶獎牌都順利交到表。但係當時見到四眼長髮姐姐一樣係勁Q緊另一位家長。
所以,唔可以用性別去概論整體態度既,唔公平。

勾起很多年前的記憶
當年很寬鬆, 不用核對証書, 獎杯,獎牌更不用帶 (有的連証書都無, 只附照片) 不限提交文件及張數, 詳細履歷表, 自薦信, 証書縮小後打印成文件

無論怎樣說, 都是一間值得投考入讀的中學, 在讀或畢業的, 沒多少兄弟會後悔

回覆樓主:

有無朋友仔知 QC 會唔會安排面試呢?

SLM 發表於 20-2-17 00:56
有面試.   但並不是個個有得見

GIPW 發表於 20-2-17 11:01
有面試.   但並不是個個有得見
我諗會員係問, 唔知今年仲會唔會有面試

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-2-17 11:14
我諗會員係問, 唔知今年仲會唔會有面試

謝謝你明白,我是在問在疫情下唔知仲有無面試,QC 網站又無消息。

SLM 發表於 20-2-17 12:47
謝謝你明白,我是在問在疫情下唔知仲有無面試,QC 網站又無消息。
估計:
BPS都係重成績既一級官校,目前都只係推遲面試而沒有取消,相信QC會有類似既安排。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

QC 14/3 的面試將會順延。

醒目開學勳章

回覆 DOCTORGG 的帖子

請問已收到面試通知嗎?

sarahtsw 發表於 20-2-19 11:40

請問已收到面試通知嗎?

我在電腦 QC website 內 S1 admission看到的。

醒目開學勳章

Thanks

皇仁14/3面試延期 新安排容後公布

https://qc.edu.hk/admission/menu.htm

S1 Admission (September 2020 Intake) 

鑑於教育局宣布全港中小學延期復課,原定於3月14日舉行的「中一自行分配學位」面試將會順延,最新安排將容後公布。

Due to the deferral of class resumption, the interviews for S1 Discretionary Places applicants scheduled on 14 March will be postponed until further notice.

SLM 發表於 20-2-17 00:56

皇仁取消自行面試
甄選準則修訂如下:

1. 操行及學業成績 70%
2. 課外活動表現  30%
總計: 100%

https://qc.edu.hk/admission/menu.htm

S1 Admission (September 2020 Intake) 

鑑於教育局宣布全港中小學延期復課,本校之「中一自行分配學位」面試將會取消。有關最新安排請參閱「申請方法詳情」。

Due to the deferral of class resumption, the interviews for S1 Discretionary Places have been cancelled. For the updated admission criteria, please refer to the ‘Admission Details’.

Admission Details
https://qc.edu.hk/admission/Document%20e3%20S1%20Admission%20Details%202020%20Without%20Interview.pdf

DOCTORGG 發表於 20-2-19 11:51
我在電腦 QC website 內 S1 admission看到的。

請問今年QC 有幾多人申請自行呢?

回覆樓主:

想問大家,除了網上宣布取消面試,大家有冇再另外收到來信說取消面試呢?

因為收到信,想睇下是否收到信即代表原先是有面試機會(emoji)

‹ 上一主題|下一主題