用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 幼兒英文學習教材
go

幼兒英文學習教材 [複製鏈接]

小兒現在1歲,希望可以讓他多多學習及接觸英文,本人有聽過迪士尼美語及Oxford Path,但都有點貴,不知道有沒有其他較相宜的選擇? 謝謝。
   1    0    0    0

Oxford reading tree

同問, 好多人話自己教同伴讀, 但應該邊度開始先呢?

回覆 Honeyhoneybabe 的帖子

最重要的是互動 x 2。
您不需要那些昂貴的材料。看一看 Oxford reading Tree series。(我沒用。我只是從圖書館借書)

建立閱讀習慣 x 2
每晚說10分鐘,讀給你的孩子。可以重複他們喜歡的書.養成習慣

回覆樓主:

ORT 非常好
每本好少字
可以慢慢develop 閱讀習慣
我囡N班就開始伴讀
而家佢每日都要聽好多本先訓教

DWE我自己都有買
DWE 佢好鍾意睇play along 同 play with me 玩遊戲
書反而無ORT咁有興趣

Hope can help you

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

Justmichelle 發表於 20-1-14 20:03
Oxford reading tree

ORT 係story book,並非英文學習教材

notcool 發表於 20-4-22 19:11
回覆 Honeyhoneybabe 的帖子

最重要的是互動 x 2。
係互動勝於所有, 好多人比錢買套好貴教材, 最後小朋友都唔太望一眼.
望在, 平時生活上又唔會用到..最後又會忘記.....

所以我地學在十幾年英文都係唔合格....

piglover 發表於 20-8-10 08:48
ORT 係story book,並非英文學習教材

ORT係英國小學教科書,我諗都算教材掛.....ORT加埋點讀筆,三歲半都可以認讀英語。
我自己用DWE, 但我都有買ORT俾個女,主要係reading training.

Justmichelle 發表於 20-8-10 19:09

ORT係英國小學教科書,我諗都算教材掛.....ORT加埋點 ...

但樓主似係零英文基礎下去學英文,如果無基礎,用ORT並不適合。

你都話你係先用DWE,再用ORT。

你都話係英國嘅教科書,英國小朋友已經有一定基礎才用ORT.

情況都完全不同。ORT係教材,但並非適合仼何程度。

piglover 發表於 20-8-10 21:41

但樓主似係零英文基礎下去學英文,如果無基礎,用ORT並不 ...

唔係喔,我有係群見過媽媽分享自己小朋友,佢話自己純用ORT + 點讀筆,拍個條片三歲半認讀到Lv 4嘅書

Justmichelle 發表於 20-8-10 23:09
唔係喔,我有係群見過媽媽分享自己小朋友,佢話自己純用ORT + 點讀筆,拍個條片三歲半認讀到Lv 4嘅書
...

又係呢d拍片曬命媽。媽媽谷真係大把呢d人。

認讀到,代表理解到嗎?

如果3歲半可以明曬,理解曬ORT level 4,咁香港小朋友應該英文比英國本土小朋友更好。

小朋友可以係靠背書而讀到的。如果求其抽一本未睇過嘅level 4而讀到,就真係識。仲要可以用中文解得番出嚟才算。

回覆 piglover 的帖子

你都幾搞笑,乜都質疑一餐。
其實你有冇用過ORT?定係ORT用到你小朋友好差?

「認讀到,代表理解到嗎?」
認讀係一個層次,理解又係另一個層次。如果你覺得剩係認讀冇用,咁都唔洗學phonics了,因為佢剩係可以教你認讀,教唔到你理解。

「如果3歲半可以明曬,理解曬ORT level 4,咁香港小朋友應該英文比英國本土小朋友更好。」
你又知英國小朋友3歲半不能明晒,理解哂lv 4?
如果係,咁香港小朋友只係追到native同齡嘅程度,咁叫做正常,並不是叫超前;
如果唔係,咁我覺得都唔係問題,只係父母冇係個個階段教佢地讀書識字啫,並不代表佢地小朋友差。

「小朋友可以係靠背書而讀到的。如果求其抽一本未睇過嘅level 4而讀到,就真係識。仲要可以用中文解得番出嚟才算。」

好老實,本書咁多插圖,圖仲大隻過啲字,小朋友到底係齋背書而讀到,定係張圖有幫助到理解,你同我都唔知。
我自己認為係三歲半呢個階段,只要小朋友拎起本英文書有興趣讀,唔怕讀,讀音正確,我都收貨。
至於你話要用中文解得返出嚟,我會係四/五歲個時先要求佢。

我自己仲有一個細女今年2歲,9個月開始用DWE,1歲幾就開始玩dwe點讀書,到宜家2歲幾乎一得閒就會去攞嚟睇,坐定定係度點讀。至於你話佢係因為米奇先鍾意點讀定因為有支會講野嘅筆而鍾意點讀,我真係答你唔到。我同佢伴讀kipper佢都好鍾意囉。
我好開心佢對書本展現嘅興趣,雖然佢到宜家只係偶爾會講幾個英文單字,識答yes/no嘅程度,你點知去到語言爆發期佢唔會成句成句咁講出嚟?
小朋友學語言係持之以恆嘅過程,聽講讀寫,最重要係由聽開始,聽得多先講,讀得多先識寫,所以我先會建讀細個嘅小朋友加購點讀筆,主要係邊睇邊聽,咁就可以加深理解。

玩點讀書,點都好過youtube放題掛!而難得ORT又係一套咁有系統去學英文嘅書。
DWE要 6萬幾,祖國ORT加購點讀筆都係千零蚊,絕對係平靚正之選啦。

最後我真係好想請教,你小朋友又係點學英文?學成點?有冇咩教材/方法可以推介?

piglover 發表於 20-8-11 09:03
又係呢d拍片曬命媽。媽媽谷真係大把呢d人。

認讀到,代表理解到嗎?

我女未夠4歲,ORT 睇完level 9, 係俾新書佢自己識讀9成,亦睇得明。就算睇唔明個d係生活經驗不足個種唔明,詞彙佢明起碼8成,唔明都上文下理估到出來。我地本身係講廣東話的。就算the magic finger 佢新書一樣識讀識解(字面上)。琴晚我同佢睇書,The train halted, no one get off. 我問佢咩叫halted,佢就話 stop。仲奇怪我點解咁問。當然平時我會伴讀,會同佢講解,而我亦不止睇ORT。(但一定0 YouTube 0 電視) 但透過閱讀有依個能力,我覺得已經好好。

另我女會用英文解釋,如:
He stormed out of the room- he was cross
Gigantic - huge, enormous
He shrugged- he moves the shoulder like this(做動作俾我睇) , means he doesn’t know

chujojo 發表於 20-8-12 08:06
我女未夠4歲,ORT 睇完level 9, 係俾新書佢自己識讀9成,亦睇得明。就算睇唔明個d係生活經驗不足個種唔明 ...

我女女快3歲,佢睇哂level1, 我不停重複睇,我發現如果繼續睇,可以好快睇哂所有level,因為字不多。但我覺得小女暫時都不會認讀
想請教一下,你有沒有做了什麼讓她會認讀?例如學phonics? 一本書你睇幾多次?有沒有什麼技巧?
謝謝你

回覆 chujojo 的帖子

>>(但一定0 YouTube 0 電視)....

如果0 youtube 0 電視,她會看或聽任何節目?

觀看英語節目可以幫助聽力. 我們必須控制screen time.

hellolulululu 發表於 20-8-13 13:38
我女女快3歲,佢睇哂level1, 我不停重複睇,我發現如果繼續睇,可以好快睇哂所有level,因為字不多。但我 ...

我見佢悶就會升級,佢未學phonics已認讀到。我無特別教佢,但見佢會自己讀,就找本新書叫佢試下咁。邊讀邊討論。

notcool 發表於 20-8-13 17:42

>>(但一定0 YouTube 0 電視)....

佢間中聽audio book, 始終咁細,唔想佢接觸電子產品

Agree。

有聲故事也是好工具, improve listening and 增強注意力

孩子一旦用電子奶嘴,將無法停止.

我們允許看電視, (距離較遠)。但只有15分鐘.
最重要的是發展閱讀習慣

‹ 上一主題|下一主題