用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年荃官只見180人
go

今年荃官只見180人

今年荃官只見180人,唔知有冇家長因為咁而卻步? 請問有冇人知過往收幾多份申請表? 謝謝。

加菲 發表於 20-1-14 16:46
今年荃官只見180人,唔知有冇家長因為咁而卻步? 請問有冇人知過往收幾多份申請表? 謝謝。
...
LINK?

回覆 medicine 的帖子

今年簡介會ppt有寫

medicine    發表於 20-1-14 17:08

回覆 sviolent 的帖子

對不起我唔識post 相

今年改左,只見EDB排名首180個。

medicine    發表於 20-1-14 17:37

回覆 加菲 的帖子

個人認爲這是一項德政。

既然目前是地區大熱。公佈揀人IN,至少不會給人假象:有得見就有機會。對中學和學生雙方都有好處。另纍計數年后對小學及小六生亦有指標意義:過往大概幾多名先有機會IN!

同問:有無人知荃官往年收幾多份表?

咁零丁,通常200

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

最鍾意荃官,一切公開透明。以前都知係成績行先,依家講埋首 180 名,咁家長就更加清楚自己仔女斤兩,往後家長可以按排名考慮荃官。荃官 DSE 各科,5**-U,人數、百分比、升學去向,年年公開。抵佢咁受歡迎成績又好。
佢差在冇好似張記咁,公開邊間學校自行/抽獎收幾多人。

1998Ruby1998 發表於 20-1-14 19:23

最鍾意荃官,一切公開透明。以前都知係成績行先,依家講埋首 180 名,咁家長就更加 ...
同意公開透明的DSE數據是吸引的一個重要依歸。

如各熱門中學都公開入學來源更是給將來的小學以及學生家長予更多有用數據

medicine 發表於 20-1-14 17:02
LINK?

見5. 甄選面試︰
(i)「本校將邀請不多於 180 位操行等級為乙+ (B+)或以上之申請人進行面試。」

https://www.twgss.edu.hk/download/LatestNews/2373/201912041329063951954e.pdf

medicine 發表於 20-1-14 18:00
回覆 加菲 的帖子

個人認爲這是一項德政。

我都覺得揀人IN比較好, 不用浪費大家時間.

加菲 發表於 20-1-14 16:46
...

Deleted

荃灣區是香港首個衞星城市,荃灣大會堂,海官小及荃官可算是三大地標。荃官的佳績由會考年代一路領先至今,原因唔洗多解釋。荃官幾十年來也是荃葵青升中的首選,不論是 all int or selected int, 競爭就必定大。不過家長也不需過份緊張及擔心,因為每年也有一定數目的頂尖份子棄荃葵青而跨九龍/港島。所以,某些級十以外的同學如果面試表現好,也有機會入讀呢!因為是 co-edu, 所以男仔仍是相對地有D蝕底。雖然荃官小及海官小永遠是大股東,但近年亦已漸多散户有幸進場。

Poyau 發表於 20-1-27 15:33
見5. 甄選面試︰
(i)「本校將邀請不多於 180 位操行等級為乙+ (B+)或以上之申請人進行面試。」
咁睇應該唔係直接話係排名首180,宜係選180人面試,當中評選準則40%為成績,咁係咪應該唔係首180都有機會呢?

pippyw 發表於 20-6-23 09:06
咁睇應該唔係直接話係排名首180,宜係選180人面試,當中評選準則40%為成績,咁係咪應該唔係首180都有機會呢 ...

面試可能用2./3./4.甄選

1. 面試表現 40%
2. 教育局提供之成績次第排名 40%
3. 課外活動、服務表現及才華 15%
4. 申請人與本校之聯繫 5%

醒目開學勳章

love-baby 發表於 20-1-27 20:58
上年我女交表時個number係3xx
面試人數應該有4xx

請問你女現在是否讀荃官?

回覆 1998Ruby1998 的帖子

以成績來收學生其實最公平,而對學校亦是最好

wai_wai113 發表於 20-6-23 14:15
請問你女現在是否讀荃官?

Deleted

校長當日講得好白,就算比你抽到入荃官,唔好太開心,請先預習中一課程(放榜後),校長話有同學抽入去後,開學跟得非常吃力。