用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同面試2020-21
樓主: feiji
go

港同面試2020-21   [複製鏈接]

我就係果D典型嘅唔知個仔讀左D乜嘅港同用家,我仔都係中三,成日都見佢揸住部IPAQ睇Kpop佢就話係做緊功課,聼佢講又真係好多project做,不過好似幾好玩架,上年英文present完比老師揀中重可以响學校賣返果隻product,都幾投入架

回覆 chenyoyo 的帖子

版主女女已經上咗大學有份contribute港同DSE成績

haihaimom 發表於 20-1-15 18:30

版主女女已經上咗大學有份contribute港同DSE成績 ...

嘩,咁真係要請教請教!

我都係果D典型唔知阿仔讀咩既用家,連佢係咩set 都唔清楚。但功課量就唔覺得少,只係英文唔見有功課,assessment 都無考英文。
我都認為讀港同要自動波比較適合,同埋不大適合果D家長要樣樣都要知要理

bbeasy25 發表於 20-1-15 18:47
我都係果D典型唔知阿仔讀咩既用家,連佢係咩set 都唔清楚。但功課量就唔覺得少,只係英文唔見有功課,asses ...

港同的英文成績很好,如果沒有功課的話,學校一定有一套很有效的方法去教。學校是否英文語境好好?

回覆 feiji 的帖子

港同嘅英文課程攞過行政長官卓越教學獎https://www.ate.gov.hk/2015_19ate/tchinese/assesresult_1415.html

醒目開學勳章 王國長老

chenyoyo 發表於 20-1-15 18:40
嘩,咁真係要請教請教!

希望你果個比我個女生性,唔駛請教我 (到時希拉望你有機會請教其他家長考神科心得)
我個女絕對唔係叻人,兜兜轉轉總算入到心儀學系,我已經偷笑

醒目開學勳章 王國長老

feiji 發表於 20-1-15 19:12
港同的英文成績很好,如果沒有功課的話,學校一定有一套很有效的方法去教。學校是否英文語境好好? ...

港同學英文,真係好玄,老實說咁多年我都唔知佢教左咩,考親就話唔駛溫(好聽d講考平時實力,唔好聽就考天才)
佢地又真係好有信心咁架wor。我女考dse時,中文oral騰晒雞日日吼住走勢出左咩題目,又補習天王又mock又盛,英文oral零準備咁就去考,仲問我有咩好擔心
入得港同,真係要對學校、對小朋友有信心,如果「跟得媽媽」心血少,真係有排驚

我女係外校生,感覺比港小升上來的同學英文遜色很多,港小學生英文能力很高,平時whatsapp閒談已看得出佢地慣用英文溝通,都幾native添, 所以佢地對英文零擔心!我女小學時中文仲冇英文咁好,但上到來中文又好似比港小學生好,所以港同DSE英文成績咁突出,而中文仲要多一點努力!

回覆 Ryancc 的帖子

係啦,我嗰個都成日睇k pop!英文堂其實真係好好玩,嗰個subject 好似係寫啲marketing 嘅嘢,我囡佢哋賣鷄旦仔

回覆 bbeasy25 的帖子

英文有assessment 呀,不過個time table 又無講,上個禮拜做咗我琴日先知

回覆 Charlotte_mom 的帖子

最緊要係入到自己鍾意嘅學系!

EPB 發表於 20-1-15 20:19

英文有assessment 呀,不過個time table 又無講,上個禮拜做咗我琴日先知 ...

Time table 我以為無考,原來已經考咗

chenyoyo 發表於 20-1-15 20:04
我女係外校生,感覺比港小升上來的同學英文遜色很多,港小學生英文能力很高,平時whatsapp閒談已看得出佢地 ...
港小是中文小學,佢哋英文咁好, 好似好神奇。會唔會因為佢哋好多機會講,所以特別流利呢?

你嘅observation 好啱。我唸港同DSE英文比較好係因為本身升上書院啲同學英文成績係已經唔差。前年S1第一個parent night, 校長話個pre S1 個試,英文平均分係八十幾但中文差廿分!所以要響中文方面落多啲功夫同focus,所以舊年新請個副校In charge of 中文,搞多啲有關中國節日嘅activity, 記得舊年好似搞咗個古裝cat walk 咁嘅嘢,笑鬼死

個timetable無齊科,所以無再理佢囉

EPB 發表於 20-1-15 20:29

你嘅observation 好啱。我唸港同DSE英文比較好係因為本身升上書院啲同學英文成績係 ...

咁中英文表現都真係有一段距離,睇番舊年DSE, 英文5 or above 有接近50%, 但中文就少於20%!

雖然短短讀咗年半,但都睇到學校好積極想提升學生中文水平,新副校也很有心,不時同家長傾計問意見如何推動學生學好中文,所以我哋都對學校保持信心吧!

回覆 feiji 的帖子

港小學生好鐘意睇書,特別係英文書,會互相分享睇乜書,依家中學就互相推介睇乜美劇

回覆 haihaimom 的帖子

最鍾意睇NetFlix

haihaimom    發表於 20-1-15 20:50

佢真係好有心。用提升學生先對中國文化興趣,然後唔抗拒中文去加強學校中文水平,不是一來就加重練習。希望來年中文DSE 會更加進步!
‹ 上一主題|下一主題