用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同面試2020-21
go

港同面試2020-21  

今年果然也是人山人海,不過學校效率很高,流程很順暢,一天 in 完千幾人,沒有要大家久等。

今年中文部分只需要用普通話讀一篇文章,跟住用廣東話回答兩條問題,好似簡單左。大家係唔係都係咁?

feiji 發表於 20-1-14 02:00
今年果然也是人山人海,不過學校效率很高,流程很順暢,一天 in 完千幾人,沒有要大家久等。

今年中文部分 ...

上年都係甘

meimei小朋友 發表於 20-1-14 10:58
有 2nd in result 未?

通告寫16/1 4點前,by email

po770 發表於 20-1-14 13:17
通告寫16/1 4點前,by email

如果有人已經收到email, 請講聲.

英文部分,老師俾三套戲我個仔揀,問佢如果朋友唔開心,你會帶佢睇邊套戲,點解揀呢套。我仔話,個老師之後再同佢閒談了一會。

feiji 發表於 20-1-14 02:00

今年中文部分 ...

感覺係因為時間緊迫,沒有多餘的時間,答唔到很快進入下一題

1st round 其實考下小朋友啲語文基本能力同會唔會響討論中express 自己答案,因為上堂大部份時間都係咁。

EPB 發表於 20-1-14 16:15
1st round 其實考下小朋友啲語文基本能力同會唔會響討論中express 自己答案,因為上堂大部份時間都係咁。 ...
請問你是否港同家長?可不可以分享多一點上課的情形和外校生怎樣能適應港同的學習模式?謝謝你!:)

rion_husky 發表於 20-1-14 14:54
英文部分,老師俾三套戲我個仔揀,問佢如果朋友唔開心,你會帶佢睇邊套戲,點解揀呢套。我仔話,個老師之後 ...
我也有類似的題目

回覆 feiji 的帖子

上堂其實是幾個人一組咁坐,方便佢哋group work,做project  同discussion。所以小朋友主動合群會比較容易適應。由於中英數會分精英,普通正常同補底班,所以會打散上,加上學校好多活動,外來生有好多機會認識其他同學。所以交朋友方便不用擔心。

回覆 EPB 的帖子

謝謝你的分享

我是港同家長, 小女讀S2, 是外校生, 小學讀傳統基督教學校, 亞女升S1暑假已參加暑期班, 所以一早已認識了同學和一些師姐, 基本上港小同學都非常friendly, 唔會攪小圈子, 我女都不是外向型, 但真係好快已同同學打成一片, 佢到而家都話讀得好開心, 當然成績就.......

我覺得外校生係要長啲時間適應呢種自主學習模式, 因為實在冇乜壓力, 考試又冇名次, 真係要自己不斷求進。而功課方面, 有很多group projects和另類功課如拍片、剪片、旁白、自拍等, 要視乎學生性格和興趣是否喜歡這種模式!

回覆 chenyoyo 的帖子

謝謝你的分享。請問中一、二時多不多測驗,默書或quiz?

你講得好啱呀,港同係一間小朋友要比較「自動波」同喜歡活動式教學嘅學校。我知今年cancel 咗個admission briefing, 但我舊年有去聽。學校都幾emphasis 揀學校要揀間學習模式啱自己小朋友的多過成績夠唔夠,如果小朋友係個種自發力強,對自己有要求,就比較好,否則,無人迫就會容易變hea... 尤其是,啲功課好多都online (成日揸住個iPad以為打機原來做功課), 成績表又無分數,無排名,都唔知佢學緊乜,有乜要改善...只有老師同佢自己先知。所以要睇小朋友性格先知適唔適合。
大部分小朋友係讀得好開心嘅,停課嗰排佢哋都好想返學,見到佢同啲同學一齊時都係玩到笑到騎騎聲。

回覆 EPB 的帖子

照計既然學校都有功課(雖然係網上功課),但都係有功課做呀,咁又點會hea 呢?

EPB 發表於 20-1-15 12:29

你講得好啱呀,港同係一間小朋友要比較「自動波」同喜歡活動式教學嘅學校。我知今年 ...
係呀,好可惜今年冇得試佢個模擬課堂。

可以唔做或hea 做㗎嘛,遲交咪扣分咁囉⋯⋯

我想話hea, 係個小朋友hea。學校其實一啲都唔hea

EPB 發表於 20-1-15 12:29

你講得好啱呀,港同係一間小朋友要比較「自動波」同喜歡活動式教學嘅學校。我知今年 ...

請問無分數但會有grade嗎?