用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同面試2020-21
樓主: feiji
go

港同面試2020-21  

happy+ 發表於 20-1-20 08:11
知唔知今年收幾多個外校生?
網頁FAQ有講,70-80個

回覆 po770 的帖子

要從正常途徑才收

回覆 LittlePigmom 的帖子

真係好多謝你嘅分享呀, 比我好大提醒!你真係講得好啱, 其實我女都不是自律型, 踢一踢郁一郁果啲, 而且港同啲功課好多元化, 佢有時都覺得無從入手, 不過佢係讀得好開心, 因為佢運動型, 所以呢度好多機會比佢! 但如果佢讀傳統學校, 可能成績會好啲, 始終有多少少壓力同框框嘛!

細佬成績唔好, 亦不是自律型, 所以入到都不是好事!

醒目開學勳章 王國長老

Cly2008 發表於 20-1-20 09:22
回覆 po770 的帖子

要從正常途徑才收

問左個「運動專才家長」,佢話,港同體育老師講,約有10-12個位佢可以話事(體育老師自己同家長講),但亦有同家長說明,體育要得,成績都要得
係需要正常地過三關,而當中體育專才有幾加分,或呢10-12人點挑選,就無人知了

回覆 Charlotte_mom 的帖子

呢位老師係比較「進取」。之前S1時都有叫我囡去叫佢小學體育勁嘅師弟妹報讀港同

咁運動10個,音樂又可能10個,真係所剩無幾。

體育老師拔果啲係全港有名次, 甚至港隊!

chenyoyo 發表於 20-1-20 11:34
體育老師拔果啲係全港有名次, 甚至港隊!

恕我直言, 睇返今屆女仔D1游水成績, 又唔覺得係呢啲級數. 可能係田徑嗰邊?!

回覆 chenyoyo 的帖子

運動型好適合,港同好多機會。我仔係被動社交弱,而家進步好多,同理心都好左,會關心別人,所以我係放開成績,想他個人全面d。其實,揀得港同都並非放學業為唯一最重要。如果真係只睇成績,好多更好的選擇。
放心,細佬會安排到一間適合的中學,係港同也好,其他學校也好,都會讀得開開心心

回覆 Step_C 的帖子

我女S1時有同學係港隊泳隊, 不過S2已去了DG! (泳隊成績不夠好, 因為勁人唔夠)
田徑當年收咗幾位同學學界全港前8名, 我相信他們都是特異功能入!

醒目開學勳章 王國長老

EPB 發表於 20-1-20 11:16
回覆 Charlotte_mom 的帖子

呢位老師係比較「進取」。之前S1時都有叫我囡去叫佢小學體育勁嘅師弟妹報讀港 ...

我都係「勁人家長」講,我至知港同有邀請運動專才去做briefing,專講運動,仲要唔止一場

醒目開學勳章 王國長老

Step_C 發表於 20-1-20 11:37
恕我直言, 睇返今屆女仔D1游水成績, 又唔覺得係呢啲級數. 可能係田徑嗰邊?!
...

你揀人時人揀你,想高手入會,都要本身個會掂至得
似乎田徑係發展得比較好

chenyoyo 發表於 20-1-20 11:53

我女S1時有同學係港隊泳隊, 不過S2已去了DG! (泳隊成績不夠好, 因為勁人唔夠)
明白游水我知你指邊位, 轉咗會之後今年仲拎第一添! 我都好替港同可惜, 佢嘅對手係唔容許自己有敵人, 港同要留喺D1真係唔容易... 希望港同俾個機會我女幫下手, A grade dun下腳都好

Charlotte_mom 發表於 20-1-20 11:58
你揀人時人揀你,想高手入會,都要本身個會掂至得
似乎田徑係發展得比較好
...
以你所睇, 你覺得港同會唔會放棄游泳嗰邊, 專攻田徑呢?

Step_C 發表於 20-1-20 12:03
明白游水我知你指邊位, 轉咗會之後今年仲拎第一添! 我都好替港同可惜, 佢嘅對手係唔容許自己有敵人, ...

醒呀!我女話佢成日返唔到學,游水係top priority! 第一咁勁,唔怪得比人撬啦!你囡囡都係游水,咁努力呀,玩學界D1係美好回憶!

Step_C    發表於 20-1-20 12:44

你咁肯定😅

Cly2008 發表於 20-1-20 12:25

你咁肯定😅
肯定什麼?

Charlotte_mom 發表於 20-1-20 11:57
我都係「勁人家長」講,我至知港同有邀請運動專才去做briefing,專講運動,仲要唔止一場
...
去邊間小學做多?

田徑女仔今年仲係D1, 男仔就好似落返去D2

肯定冇全港名次?