用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同面試2020-21
樓主: feiji
go

港同面試2020-21  

回覆 pingu_k 的帖子

成績表會好似DSE 咁1,2,3,4,5,5* 5** 咁囉

EPB 發表於 20-1-15 13:19

成績表會好似DSE 咁1,2,3,4,5,5* 5** 咁囉

THANKS
成個中學階段也沒排名嗎?

我嗰個現在只係中三,唔知中四後有無,但聽佢講individual 科目(同全級,好似)會知頭10 名,因為有獎學金...

EPB 發表於 20-1-15 13:43

我嗰個現在只係中三,唔知中四後有無,但聽佢講individual 科目(同全級,好似)會知 ...

明白
many thanks

不客氣,祝小朋友好運

回覆 feiji 的帖子

佢哋係持續評估, 初中一年一次考試, 一月有mid-term assessment, 但不是科科要考, 數就regular有uniform test, 其實各科嘅quiz & 功課都要計平時分, 6月大考佔60%!

回覆 EPB 的帖子

對對! 學校嘅校本課程其實好好, 如果佢哋肯認真做好每一份功課一定有好多得著, 我覺得老師設計嘅功課都好有水準, 有時做完group project要佢哋寫篇review, 其實好有意思! Hea與唔Hea真係好睇自己, 功課一定交到, 但有冇深度就係睇學生自己有幾認真同投入!
我都想知到高中, 學校係咪會push佢哋多啲? 睇DSE成績係靚嘅, 但睇而家亞女咁輕鬆, 我真係好多問號?????

回覆 chenyoyo 的帖子

講得好啱呀!响港同讀係要睇自己嘅做化。
我唔知道出面學校啲課程係點,港同DSE成績算係咁有可能係因為學校好早就prep 佢哋DSE。其實中二已經開始慢慢prep 緊(溫水煮蛙咁),舊年中二下學期時,我見到佢有啲英文worksheet 係for DSE。Maths format 亦開始用DSE 試題format (一條題目分好多parts 但全部有關連的)所以記得早啲溫呀

今年中三,L and S, Biology 啲書都係for DSE curriculum,中文也開始學緊範文啲文章,其實,如果啲學生頂得住,早啲教都好,唔洗之後高中要趕課程咁辛苦。

加上佢哋生涯規劃做得好,小朋友好早就開始唸大學啲嘢,有啲目標咁。高中只要學生喜歡而學校又有開班就有得讀,唔會因為成績唔到而被逼要讀自己唔鍾意嘅科目,讀自己喜歡嘅科目,自然會俾多啲心機。

回覆 EPB 的帖子

唔怪得啦, 講真我覺得啲嘢真係幾深, 我女L&S特別弱, 啲內容已經好似我以前讀嘅sociology入門咁, 佢哋真係拗哂頭! 如果初中已採用DSE模式, 咁唔怪得佢輕鬆得來可以keep住成績, 不過真係要鞭策佢哋多啲先得!
細佬上星期面試完, 聽番大部分人都係唔易, 尤其英文果part, 我都冇乜期望!
港同真係會收佢認為合適嘅學生, 做家長的中獎同唔中獎的都唔知發生咩事 >,<

都係,所以港同收生準則係只有佢先知希望你小朋友可進入第二round!唔緊要,佢哋大大下自己會開始著緊功課,你囡囡只係中二,還有時間,加油&#128170;&#127995;!我覺得,最緊要唔好kill 咗佢哋對學習興趣。所以呢度好得意,精英班嗰啲,覺得你谷得,其實功課可以好多好深(睇老師),但係補底班反而唔操,好有耐性咁教你,教到你對嗰科有番信心同興趣,升返去正常班,一齊以學生自主學習為中心。

回覆 EPB 的帖子

好高興認識你呀, 大家校友真係開心!多謝你分享咁多有用資訊同愛心鼓勵, 我諗我要多啲陪吓亞女, 佢上咗中學我理唔到佢, 因為細佬又到呈分遊戲, 所以佢其實未好適應新嘅科目, 可能唔明就冇心機讀! 佢中英科都係不同程度的組別, 我都覺得精英組果啲科係特別多功課, 補底嘅就好舒服咁, 呢間學校都算support夠!

醒目開學勳章 王國長老

EPB 發表於 20-1-15 13:43

我嗰個現在只係中三,唔知中四後有無,但聽佢講individual 科目(同全級,好似)會知 ...

我可以講你知,其實每一科都有(naturally 總分都有)
只係唔會好主動公開,家長日有d老師會一坐低講成績排名(成份數字咩統計有晒),有d老師就問到至講

不用客氣呀,希望可以幫到手,我囡都係中英數3班都上過唔同level, 佢話最鍾意補底班,問老師可唔可以俾佢讀返補底班 老師俾佢吹脹!以我所知,有啲主科,如果唔識,老師會放學後唔知邊日可以去搵佢幫手(舊年好似數係咁),其他科,如有大問題可以直接email 老師,睇吓點様可以點樣幫佢。加油呀!

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Thank you! 下次家長日問下先

回覆 EPB 的帖子

補底班係好少功課, 冇乜壓力, 所以咪舒服囉, 哈哈!我女S1果時數係中上果班, 而家跌咗一級去咗中間, 功課量真係差好遠, 今年好少見佢做數, 反而係見親佢都係做中文, 因為佢中文升咗 .... 不過睇佢啲分數好可怕吓, 好可能下年又跌番><

Anyway, 大家都努力啊!

EPB    發表於 20-1-15 20:09

醒目開學勳章 王國長老

EPB 發表於 20-1-15 15:03

都係,所以港同收生準則係只有佢先知希望你小朋友可進入第二round!唔緊要 ...

我女呢,由細到大都數學白痴,小學數學有7字頭成家慶祝果隻,補左都係get唔到,無符!
到高中,明顯被推薦補底啦!高b班同低b班,老師係照顧足d,到後期又捉左幾個分拆做「坐2望3」小組,我女好開心覺得老師見到自己有進步呀 (失禮晒)
每個人有自己長短處,這是肯定的,而港同係尊重學生成長的學校,唔會迫學生,亦唔會放棄由佢自生自滅,點都會俾適當協助囉

EPB 發表於 20-1-15 13:09
回覆 feiji 的帖子

可以唔做或hea 做㗎嘛,遲交咪扣分咁囉⋯⋯

明白。我以為你意思係老師講明啲功課交唔交都得㖭!

EPB 發表於 20-1-15 15:03

都係,所以港同收生準則係只有佢先知希望你小朋友可進入第二round!唔緊要 ...
學校呢個做法其實好有道理喎!

Charlotte_mom 發表於 20-1-15 15:43
我女呢,由細到大都數學白痴,小學數學有7字頭成家慶祝果隻,補左都係get唔到,無符!
到高中,明顯被推薦 ...

Thank you Charlotte mom! 妳好風趣呀,學校唔放棄每一個學生真係好令人感動,其實讀書有信心係好重要,無論成績係點,老師都不嫌棄,堅持幫佢升level, 佢地get 到呢份愛就會有動力上進!希望妳囡囡唔好失信心,唔好睇少自己,帶著UGA精神,積極面對挑戰(emoji)(emoji)(emoji)

有冇人收到second in email?