用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福附 vs 播道
go

福附 vs 播道 [複製鏈接]

請教小學及中學比較,那一間比較好?
   0    0    0    0

回覆樓主:

播道2019年DSE成績較福建佳

按目前成績,的確播道更佳。
但幾年前福小進行課程大改革,新一批「親生仔」目前應該中一。
如果對福中成績有保留的話,咁播道適合你多啲,始終已有親生仔成績。

回覆樓主:

福建感覺傳統d,播道就活動教學d,不過福小未必可以直升福中,播道我就唔清楚係咪100%升中

jtw_ki 發表於 20-1-14 09:58
福建感覺傳統d,播道就活動教學d,不過福小未必可以直升福中,播道我就唔清楚係咪100%升中

...

福附都係活動教學,全英語授課,連VA, PE, Music, IT都係。
中文就係普通話。
一班26-27個學生,雙班主任。
2個小朋友讀緊,眼見學生質素一年比一年好。
除左學術有要求,都有好多學術以外既野,例如:品德教育、文化...

konew720 發表於 20-1-14 10:51
福附都係活動教學,全英語授課,連VA, PE, Music, IT都係。
中文就係普通話。
一班26-27個學生,雙班主任 ...

福附會唔會好谷?幼稚園係happy school上福附會唔會好難應付?

播道DSE比福建好,福建好谷,一定選播道。

konew720 發表於 20-1-14 10:51
中文就係普通話。
一班26-27個學生,雙班主任。
2個小朋友讀緊,眼見學生質素一年比一年好。
除左學術有要求,都有好多學術以外既野,例如:品德教育、文化...
想請教福附 interview 聽聞會睇小朋友普通話同英文程度, 需要展現很高程度或興趣先考慮, 係咪真?
小一就要冇廣東話小朋友會唔會好難跟上?

gm147 發表於 20-1-15 14:01
想請教福附 interview 聽聞會睇小朋友普通話同英文程度, 需要展現很高程度或興趣先考慮, 係咪真?
小一就要 ...

唔係
好多同學仔都未接觸過普通話。
小一頭二個月中文科教普通話拼音,同學仔都ok。
英文就建議識聽識講簡單對話,因為學校除左中文科同文化科係中文,其他全英文,上堂都係講英文,VA、Music、PE、IT都係英文。
‹ 上一主題|下一主題