用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 兩姐妹讀不同學校
樓主: Dordormummum
go

兩姐妹讀不同學校 [複製鏈接]

回覆樓主:

要視乎你風險承受能力

回覆樓主:

有咩問題?我三個小朋友三間學校

如果要返工的媽媽,會選擇同一學校,因老人家揍或姐姐揍,方便接送而且,習慣了家姐的功課及温習模式,妹妹跟住上,不用重新適應,慳d時間
同埋兩姊妹話題會多了,講吓老師,同學,好開心

相反,上到中學,有自己朋友及主見,唔同學校反而可能仲好

我自己三個小朋友三間學校。在職媽。只有工人幫手。
主要考慮小朋友不同性向選擇合適嘅學校,方便接送,放假,跟功課等因素都只係便利自己,並不是以小朋友角度出發。
最重要時間管理,訓練小朋友自律,放學要自動自覺完成功課,家長回家檢查。
小朋友自然有無盡嘅話題,所以都唔需要擔心話唔同學校會冇嘢傾嘅。

唔同學校考試時間唔使同時溫兩個⋯假期又唔會真係差好遠,兩個小朋友有多D privacy
我覺得係好事

我本身兩個女原本都係兩間學校,一個西九龍,一個灣仔。

如果照顧上無問題、大家所長又不同,加上兩間學校都更加適合個小朋友嘅話,當然無問題

大前題係你要預咗財力同時間需要比較讀同一間多。

我都打算兩個女讀唔同校。原因:
1. 大女嘅學校冇我預期咁好,再送阿細入去即係搵自己嚟搞
2. 細女讀緊龍幼,有個唔係100%嘅back up
3. 兩個女資質唔同

‹ 上一主題|下一主題