用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 專注力不足食藥問題
go

[過動] 專注力不足食藥問題

小朋友二年級,專注力不足加資優。食緊政府開的藥,想問有冇人試過x專加?有冇小朋友食專注力藥影響身高體重?

你好,之前補習有接觸過專注力不足的學生,提供一點我所見的資料供參考,她吃的政府利他林:
女陔應該由2年級開始有專注力不足,我補她是3年級了,相對同年,她是比較瘦弱,身體也不高,有可能她吃的東西也不多有關。參考她爸爸媽媽都比較肥大的人(目測150磅以上)。

一開始沒有吃藥寫功課非常慢,往往2小時未完成抄20個詞語。後來她媽媽讓他吃了藥再做功課,情況就180度改變,非常快完成。雖然有副作用,感覺同學吃了藥在現實,上學生活會好左。但是她上課時候沒有吃藥,成績一直是班最後。

carolsclee 發表於 20-1-18 15:17
回覆 wingwing_yi 的帖子

我是一位特殊教育老師,為小朋友做訓練, 我的睇法同醫學層面有所不同。 做職業 ...

若有其他辦法才吃藥?

wingwing_yi 發表於 20-1-13 21:29
小朋友二年級,專注力不足加資優。食緊政府開的藥,想問有冇人試過x專加?有冇小朋友食專注力藥影響身高體 ...

如果擔心可以找私家的兒童精神科醫生問問。在不影響日常生活和學習的情況下,醫生會給家長建議每隔一段時間給小朋友減藥或停藥(drug holiday)讓小朋友食多D野,追回原有的生長速度。
有小朋友做靜觀可以改善專注力不足,但今時今日連普通小朋友都未必跟到本地學校的教學進度,更何況有專注力不足的小朋友呢?
食藥就好似眼睛近視要戴眼鏡,度數淺不一定要戴,但度數深咪要戴……

carolsclee 發表於 20-1-18 15:17
回覆 wingwing_yi 的帖子

我是一位特殊教育老師,為小朋友做訓練, 我的睇法同醫學層面有所不同。 做職業 ...
我既睇法同你類似,除非係喺無辦法既情況之下,否則最好唔好食,因為副作用唔細。
不過都見過啲無問題既小朋友,俾家長要求喺考試前食,話係聰明藥。

但唔食藥做功課,上堂真係發夢得好緊要

flones5 發表於 20-1-17 12:40
你好,之前補習有接觸過專注力不足的學生,提供一點我所見的資料供參考,她吃的政府利他林:
女陔應該由2年 ...

多謝你的資訊

wingwing_yi 發表於 20-1-20 23:34
但唔食藥做功課,上堂真係發夢得好緊要
我見大部分醫生都係開 Methylphenidate Hydrochloride 10mg 俾小朋友,目的係增加 Prefrontal Cortex 既Neurotransmitter。 問題係呢啲藥有耐受性,所以食食下會無效,變成愈食愈多,最近會成癮。有啲人會有長唔高、唔大隻、性功能失常、高血壓、失眠(啲藥令大腦長期興奮)、心跳唔正常,所以如果一定需要食,係放假時停藥,起碼可以減少負作用。