用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 傳統津小一
go

傳統津小一

仔仔剛派發了小一的成績表,平時分89. 竟然全班只考第二十二名。

每個學生都考得好好,仔仔又唔喜歡讀書,真係驚佢考唔到好中學!

小一上學期個個分數都好緊,我嗰陣平均分又係 9 字,一班 33 人考剛剛好中間。見家長望到呢個排名差啲嚇親,班主任即刻安慰,小一啲分數係咁上下。

結果二年級 9 字,全班考第 4。四年級差啲 9 字,又係第 4。

放鬆啲,依家先 P1,男仔一般未咁快開竅同發力。

點解你地小朋友個個咁高分?我女勁低分wor........... 你地d卷好淺?
點算!我地有排先派成績表

醒目開學勳章 貢獻勳章

間間學校嘅玩法都唔同,又唔駛太緊張,讀書唔係同人比較,做好自己本份就好

我細仔成績都唔好睇,但其實佢係識嘅,但學校份份卷都玩鬥快,佢係手腦慢嗰d,只要俾多10分鐘佢,好大機會有90分,我慢慢睇化咗....

建議多了解孩子嘅長處同弱項,多加鼓勵同幫助
恐龍家

回覆 Dordormummum 的帖子

分數都其次,最重要排名。
識一間女私小,高小有 7、8 字,肯定排頭 50% 內,另一間女私小,高小平均分 8 字,排 70% 後。

1998Ruby1998 發表於 20-1-14 19:57
回覆 Dordormummum 的帖子

分數都其次,最重要排名。

都係既
我小朋友間學校 3月先派成績表
會唔會太遲喇

初小階段我覺得分數同排名唔係最重要,而係睇下佢既失分位同對課程理解情況,調整温習方法同考試技巧。

Yanamami    發表於 20-1-15 23:57

ToMing123 發表於 20-1-15 00:01
初小階段我覺得分數同排名唔係最重要,而係睇下佢既失分位同對課程理解情況,調整温習方法同考試技巧。 ...

這個最重要,小一還未見真章,有些大B確比小B有優勢,上到高小又是另一層次。對小一,老師鬆手是正常,不會一開始就"打殘"小朋友信心。
觀察小朋友的學習進度和心態比觀察分數更重要,我不擔心分數多少,更重要是小朋友對學習的熱誠。

Dordormummum 發表於 20-1-14 22:16
都係既
我小朋友間學校 3月先派成績表
會唔會太遲喇

小一未咁快見真章,一來好多遲開竅,二來冇乜野考,仲未計啲食穀種、大細 B。

到三四年級開始見到啲真正成績,但講真章,真係中學先知。

一生流長。宜家養好閱讀習慣,最低限度每個月底略略重溫已教課題,做一兩版練習,咁考試會輕鬆好多。

回覆樓主:

chowyikwan 發表於 20-1-13 20:23
仔仔剛派發了小一的成績表,平時分89. 竟然全班只考第二十二名。

每個學生都考得好好,仔仔又唔喜歡讀書, ...

依家先小一,仲有大把時間追。
留意邊啲科目失分多,針對性改善,下次一定有9字頭

非常認同小一未見真章,阿細讀英私小小一學期尾考試,最差一科都9字,諗住坐定粒六攞top ten,平均分都9字,點知係班16-20(40人一班)

今年小三,分數比小一小二都低,但級可跳升20名,班都快到top ten,所以睇化左喇,愈高年級先愈見真章,最緊要保持學習的動機,唔好起低年級谷太盡,到高年級就會乏力架喇。

IloveJJ 發表於 20-1-15 14:19
我覺得要視乎失分/低分係咩原因?
如果係未熟悉考試模式,未夠仔細,呢啲原因唔需要咁擔心,因為初小成績其 ...

想請教一下 專注力 多做啲乜嘢可改善 感激不盡