用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91校網誠心大抽獎問意見
go

91校網誠心大抽獎問意見

新手父母,將於星期日要交表,心情好反覆mouth:" />,想問下大家意見。
甲部揀 : 一胡,一呂,沙呂(擺一呂同沙呂希望叩門用)

乙部揀:一胡,梁小,四寶其一(唔想跨區返學)

以上排法是否比較保險?

另外,有無人知,四寶中邊間品行較為好,只想萬一派到乙三都希望有好嘅操行。

多謝各位🙇🏻‍♀️

回覆 91校網家長 的帖子

這個排法已經係拚搏型.

一胡係其中一間大熱, 抽中機會唔高.
梁小好似每年都有乙二入到, 不過人數應該唔多.

要保險, 乙一就要排二線學校.

回覆樓主:

今年大抽獎人數少咗(-10.8%)
一胡學額加一 梁小加二
乙一/二一般放法 乙三寶校算保險

統一 2019 vs 2018
一呂 35 vs 45 -10
沙偱 41 vs 56 -15 (-26.8%)
培基 46 vs 56 -10
朱正賢 46 vs 60 -14
沙胡 52 vs 71 -19
沙呂 53 vs 48 +5
沙崇 53 vs 55 -2
一胡 56 vs 55 +1
蕭小 58 vs 69 -11
沙主 59 vs 58 +1
田小 64 vs 67 -3
水小 70 vs 98 -28
梁小 79 vs 77 +2
信義 82 vs 100 -18
慈航 89 vs 67 +22
聖華 97 vs 107 -10
黃耀南 99 vs 112 -13
本區 1,079 vs 1,201 -122 (-10.2%)
他區 144 vs 170 -26 (-15.3%)
總數 1,223 vs 1,371 -148 (-10.8%)

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2020canet-91.pdf

edmond96 發表於 20-1-13 16:06
回覆 91校網家長 的帖子

這個排法已經係拚搏型.
感謝意見🙏🏻

Poyau 發表於 20-1-13 16:19
一胡學額加一 梁小加二
感謝意見。

Poyau    發表於 20-1-13 17:52

甲2,3擺兩呂對叩門真係有用? 人地111或110先比叩門同收唔晒,感覺上你甲2,3排其他二線先會對叩門有作用d

kisani 發表於 20-1-13 18:38
甲2,3擺兩呂對叩門真係有用? 人地111或110先比叩門同收唔晒,感覺上你甲2,3排其他二線先會對叩門有作用d ...

甲2,3, 擺2線入左, 浪費左乙1

hahaha1231 發表於 20-1-13 18:54
甲2,3, 擺2線入左, 浪費左乙1

如你指嘅係91嘅二線,基本上好多都乙1都收唔晒要抽,相信擺甲2,3係冇機會入到,真係純粹為叩門,甲2,3擺培基就make sense d

kisani 發表於 20-1-13 19:03
如你指嘅係91嘅二線,基本上好多都乙1都收唔晒要抽,相信擺甲2,3係冇機會入到,真係純粹為叩門,甲2,3擺 ...
明白,聽完之後可能會改改甲二,三的學校

kisani 發表於 20-1-13 18:38
甲2,3擺兩呂對叩門真係有用? 人地111或110先比叩門同收唔晒,感覺上你甲2,3排其他二線先會對叩門有作用d ...
多謝意見,等我再諗諗甲二,三嘅選擇先

Poyau 發表於 20-1-13 16:19
一胡學額加一 梁小加二

想問下培基46個位,
包唔包甲部大抽獎學額?
定係全部乙部大抽獎學額?

joyjoy18 發表於 20-1-13 21:47
想問下培基46個位,
包唔包甲部大抽獎學額?

甲部同乙部

joyjoy18 發表於 20-1-13 21:47
想問下培基46個位,
包唔包甲部大抽獎學額?
甲部5個,乙部41個,因為5% 同45%學額

回覆 Poyau 的帖子

想請教多一樣,乙四及以後是否象徵式排落下?

91校網家長 發表於 20-1-14 23:37

乙四及以後雖然是象徵式排落下, 但一定要填.
否則如果首三志願抽唔中, 可能派一間其他校網的寶校給你.

kisani 發表於 20-1-13 19:03
如你指嘅係91嘅二線,基本上好多都乙1都收唔晒要抽,相信擺甲2,3係冇機會入到,真係純粹為叩門,甲2,3擺 ...
係咪全港一定抽左甲部先會大家再一齊抽乙部, 聽聞甲二三唔填會直接抽乙部, 意恩係快過填甲二三既人落左去抽乙部先, 但我又覺得冇可能會係咁...........

91校網家長 發表於 20-1-14 23:37

乙四繼續尋寳 否則可能中跨區寶

kinkiking1129 發表於 20-1-15 09:36
係咪全港一定抽左甲部先會大家再一齊抽乙部, 聽聞甲二三唔填會直接抽乙部, 意恩係快過填甲二三既人落左去抽 ...

全部人抽完甲部再一齊去乙部 無優先

edmond96 發表於 20-1-15 09:28
乙四及以後雖然是象徵式排落下, 但一定要填.
否則如果首三志願抽唔中, 可能派一間其他校網的寶校給你.
謝意見,明白,真係要用依兩日諗清楚。

Poyau 發表於 20-1-15 09:46
乙四繼續尋寳 否則可能中跨區寶
其他區寶校有D都好過本區寶校