用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band1C 自行可以搏聖傑靈嗎
go

Band1C 自行可以搏聖傑靈嗎

請問Band1C 自行可以搏聖傑靈嗎?

我覺得有點博~

回覆 0030 的帖子

如喜歡女校,1c 成績會不會考慮德愛

應該連面試機會都冇

mimiNbaby 發表於 20-1-13 14:38
好似有點搏,因不是全部in可能浪費了一個自行機會

mimiNbaby 發表於 20-1-13 14:38

B1a或B1b成績有機多D。

機會微。

1C 可以考慮德愛、聖家、東區嘉諾撒等。

1998Ruby1998 發表於 20-1-13 23:06
機會微。

聖家會易D?!但睇聖傑靈DSE唔見得會好過聖家。

kirstyau 發表於 20-1-13 23:46
聖家會易D?!但睇聖傑靈DSE唔見得會好過聖家。

易啲啲。起碼 1A 同 1B 未必第一時間諗自行佢。

tung0409 發表於 20-1-13 21:04
好似有點搏,因不是全部in可能浪費了一個自行機會

指觀塘聖潔靈嗎?

乜唔係all in咩?

1998Ruby1998 發表於 20-1-13 23:06
機會微。

老師估侄女B1B,最差都有B1C

佢自一揀德愛,自二揀聖潔靈,其實亦想揀聖家,但我仲同佢講聖家好難,唔好揀

sunnymama2 發表於 20-1-14 05:26
老師估侄女B1B,最差都有B1C

佢自一揀德愛,自二揀聖潔靈,其實亦想揀聖家,但我仲同佢講聖家好難,唔好揀 ...

聖家好難講,難挽留 1AB 自己人,1AB 都未必搏佢,1A 唔洗講,除非係自己小學部,否則都好少考慮佢。1BC 學校亦多,九龍城自己都有旅港、丘佐榮、WFN、銀禧等。爬文都少人問自行聖家,但睇家長分享話自己 1C,18 年 聖家 all in,面試當日過九成係嘉諾撒系列嘅學生。

聖傑靈雖然成績都唔係特別出色,但同聖家一樣,比較少聽外人跨區入佢。區內學位比較緊張,所以 1AB 都會考慮佢。起碼相比聖家,自行 1A 學生肯定多過聖家。

不過今年唔同玩法,提早公佈自行,可能又另一番景象。

不過 1B 唔係應該自一聖潔靈,自二德愛?好似前者成績好啲,unless 佢好心儀德愛。

如1c成績就德愛,但你介乎1b~c 嘅話,可考慮嘉諾撤
論dse成績,後者應該俾前者好

1998Ruby1998 發表於 20-1-14 05:44

聖家好難講,難挽留 1AB 自己人,1AB 都未必搏佢,1A  ...

因為侄女面試弱,尤其係英文

聖潔靈面試30%, 又有普通話in, 侄女普通話幾好,又冇小學部,所以覺得聖潔靈機會大過聖家。

請問如果B1bC成績,九龍聖家,聖潔靈,九龍真光,德愛應該點排好?

侄女係黃大仙網,英文最弱。

先謝謝

回覆 sunnymama2 的帖子

過去三年dse成績,九真成績俾德愛好
雖然九真ranking 俾德愛底,但增值能力俾德愛高

christy2011 發表於 20-1-14 07:40
回覆 sunnymama2 的帖子

過去三年dse成績,九真成績俾德愛好

咁英文差,B1B~C九真有冇機?不過九真有小學部。。。

sunnymama2 發表於 20-1-14 07:19

因為侄女面試弱,尤其係英文

我覺得可以試聖潔靈同九真,九真 DSE 上緊位。九真面試 4 成,成績 6 成,面試中英文文章都有 (面試好難避英文),應該都有問時事、高階閱讀理解問題 (你認為/認唔認同、如果你係、有乜問題/解決方法)。九真有開中英文班,所以都會問中文,算幫侄女一把。

德愛你問過,你應該知。

聖家家長學生分開面試,但太少人會 EK 自行分享,考咩就唔清楚,不過應該要用英文面試。嘉諾撒系列英文水平都唔錯。上年新浦崗 4 個、黃大仙冇明確人數,估計 3-4,聖私 2,其他嘉諾撒唔公佈,睇他區小學業績都唔多覺有人入聖家。

升幼升小升中升大都一樣,中文弱啲,唔少學校都接受到,英文弱蝕底好多。

1998Ruby1998 發表於 20-1-14 07:50
我覺得可以試聖潔靈同九真,九真 DSE 上緊位。九真面試 4 成,成績 6 成,面試中英文文章都有 (面試好難避 ...

但九真有小學部,機會會較德愛微嗎?

sunnymama2 發表於 20-1-14 08:01

但九真有小學部,機會會較德愛微嗎?

同聖家、東區嘉諾撒一樣,男仔唔會升到,top 嘅一定走佬。按 17 年用家分享,外闖有本區中學、DG, SPCS, GH, 福中、NPL。多過 50% 上中學。九真小學應該得 60 人左右,扣除男仔 9-10 個,聯繫位 21,非保留 55。再假設頭 10 名女仔外闖,剩餘 40 個女仔會爭中學部。中學部 40 個自行位。

所以唔洗擔心班小學部,佢地唔洗點爭,聯繫位都好夠用。

christy2011 發表於 20-1-13 16:27
回覆 0030 的帖子

如喜歡女校,1c 成績會不會考慮德愛
德愛o唔ok的?