用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band1C 自行可以搏聖傑靈嗎
樓主: mimiNbaby
go

Band1C 自行可以搏聖傑靈嗎 [複製鏈接]

回覆 mimiNbaby 的帖子

德愛1c 校風好女校但dse 成績只公布3322 %, 主科無公布

1998Ruby1998 發表於 20-1-14 00:15
易啲啲。起碼 1A 同 1B 未必第一時間諗自行佢。

即聖中傑靈1C,但位處於缺乏band1位嘅地區,所以即使DSE低過聖家(5+%好低下), 都吸納到1B生。

聖家,聖羅撒位處英中林立既區,
有1B入紙自行,就穩入甘濟。

sunnymama2 發表於 20-1-14 05:23
指觀塘聖潔靈嗎?

乜唔係all in咩?
觀塘st cat, 一向都唔係all in wor, 詳見校網:

The school will shortlist the applications and will invite the shortlisted applicants to attend an interview.  The name list of the shortlisted applicants will be uploaded on the school webpage, http://www.scsg.edu.hk, and will be posted on the board outside the school on 11th March, 2020 (Wed.).  An invitation letter for an interview will be sent to the shortlisted applicants on or before  11th March, 2020 (Wed.).  

tung0409 發表於 20-1-14 12:23
觀塘st cat, 一向都唔係all in wor, 詳見校網:

The school will shortlist the applications and will in ...

明白,之前記錯左,thx

1998Ruby1998 發表於 20-1-14 08:34
同聖家、東區嘉諾撒一樣,男仔唔會升到,top 嘅一定走佬。按 17 年用家分享,外闖有本區中學、DG, SPCS, G ...

你講得好詳細!

等我同阿哥講吓先

sunnymama2 發表於 20-1-14 12:34
明白,之前記錯左,thx

上年st cat 中一入學講座有講只見150人, 所以1C成績交自行去好大機會冇得in
仲有2日諗清楚

ps. 題目樓自寫1c但之後既回覆有話老師估1b, 咁我都同意樓上jm 建設自一st cat, 自二九真/德愛

tung0409 發表於 20-1-14 12:39
上年st cat 中一入學講座有講只見150人, 所以1C成績交自行去好大機會冇得in
仲有2日諗清楚
我係樓主, 之後有啲回覆唔係我的, 我女只係1c, 好頭痛報邊間

mimiNbaby 發表於 20-1-14 10:17
德愛o唔ok的?

德愛2019年3322約80% 成績OK

回覆 Poyau 的帖子

知不知主科成績如何?

christy2011 發表於 20-1-14 16:30

知不知主科成績如何?

德愛無公布主科成績

mimiNbaby 發表於 20-1-13 14:38
請問Band1C 自行可以搏聖傑靈嗎?
如果係區內 Band 1C,又無特殊技能,自行揀聖傑靈既機會唔高。其實自行階段唔應該用搏既心態,自行階段首先應該先考慮面試既機會,如果小朋友連面試既機會都無,申請都無謂,反而浪費咗一個機會。第二,如果肯定面試機會高,需要考慮既係小朋友面試既表現會唔會好過其他競爭對手。

mimiNbaby 發表於 20-1-14 10:17
德愛o唔ok的?
德愛係唔係好選擇,好睇小朋友既實際情況,只知道 B1C,其實唔夠。如果小朋友係邊緣少少既 B1C,德愛應該係適合。

回覆 kirstyau 的帖子

係。觀塘都算好彩,有藍田 St Paul、順天等分薄下啲人,好似南區、離島咁,1BC 都要報本區 2A 求穩陣。

1998Ruby1998 發表於 20-1-14 17:30
回覆 kirstyau 的帖子

係。觀塘都算好彩,有藍田 St Paul、順天等分薄下啲人,好似南區、離島咁,1BC 都要 ...
講得啱,觀塘唔係最差,如果係南區,最緊要係自行離到場,所以唔可以太進取。

christy2011 發表於 20-1-14 16:30

知不知主科成績如何?

根據 “Band 1 唔一定 3322 80%,但有 80% 都係 Band 1” 呢個定律,德愛應該近九真但九真成績好啲,所以都係 1C。

但由於區內學額緊張關係,會多啲 1AB 會自行報佢,相對九真。

mimiNbaby 發表於 20-1-14 14:25
我係樓主, 之後有啲回覆唔係我的, 我女只係1c, 好頭痛報邊間

係咪乜區都 OK (除左南區、北區呢啲)

上年TKO小學B1B(估計)聖傑靈都冇得見,今年學童人數繼續上升,你要有心理準備冇得見。
我覺得九真機會都大,起碼有得見先啦!當年以為小女會係邊緣人,都考慮過佢。

回覆 山海兒女 的帖子

如1b成績會不會考慮本區景嶺或東區嘉諾撤

mimiNbaby 發表於 20-1-14 14:25
Sorry 搞錯左。樓主女兒1c,九真大機會,聖傑靈真的太搏了,祝福你早日想掂

山海兒女 發表於 20-1-14 18:52

上年TKO小學B1B(估計)聖傑靈都冇得見,今年學童人數繼續上升,你要有心理準備冇 ...

請問聖傑靈有冇去小朋友學校派表?
‹ 上一主題|下一主題