用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 點樣去處理唔鍾意做功課嘅中學生
樓主: mtplee
go

點樣去處理唔鍾意做功課嘅中學生 [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 20-1-14 16:43
我誤會了,以為你指其他科目。

唔係呀!我只是舉咗數學科為例咋!

回覆 YmOra 的帖子

我個仔數學堂唔聽書,自己出題目畀自己做,考試亦唔會溫數學都試過攞到全級第二名,佢話老師未教佢都已經識做,佢好憎做mc因為有得揀,越難嘅題目佢越鍾意,但好難嘅佢又做到佢好懶嬲自己,嬲自己做得慢剪爛本數學書,佢由細到大都懶,乜嘢練習簿都唔會做,小學時曾經為咗呈分試去補過1年幾數學,佢就經常挑戰老師的計算方式,老師問我佢係屋企係咪咁,補習功課永遠唔做。佢唔係有特殊問題嘅學生,佢小學係一個好乖嘅學生,班主任都好錫佢。一升中學就變咗另一個人,做阿媽嘅當然唔想佢轉校,可能佢身邊太多負能量同學,日日搵佢傾談,佢本身都唔係好正能量仲吸埋咁多負能量,咪頂唔順,日日都唔開心,唯一開心嘅時刻就係打機時,佢日日都問我幾時轉得校,佢覺得自己有能力讀好書考到港大,唔好在意學中文定英文。

mtplee 發表於 20-1-14 22:31

我個仔數學堂唔聽書,自己出題目畀自己做,考試亦唔會溫數學都試過攞到全級第二名,佢 ...

你確定不是Sen?是你自己推斷還是測評結果?有測過智商嗎?有找心理醫生評估過嗎?
數學級二或比較靠前,是僅僅一次還是多次?是偶然還是必然?

不是所有家長都能識別SEN.中一第一次考試有偶然性。希望你兒子的數學級二成績,不是中一第一次考試。
我兒子也不溫書。但有勤力完成功課。空白的人不可能有好成績。電腦也要輸入數據先跑起來。不聽課,也必然要自己看書。天才完全有可能自創學科,前提:讀過前人成果。

真的喜歡數學,有各種機會可以挑戰。有許多奧數比賽。不喜歡做MC,還是不會做?也可能:遇到容易題目歡天喜地,遇到難的題目,諸多藉口。

b1轉到b3,會有更多正能量?
自認為轉校b3可以考入港大?
有這份自信,即使轉校也是B1A,只要足夠優秀,中四一定有空位!
他的自信來自何處?是考試成績優異嗎?

拿著漂亮成績表,根本不愁找不到滿意學校。

如果成績不漂亮但自信能力高,那一切,我認為都是幻覺。

我個仔數學堂唔聽書,自己出題目畀自己做,考試亦唔會溫數學都試過攞到全級第二名,佢 ...

其實好多band2都唔係好多功課,可以試左band2先,band2學生會乖少少可能家長會接受d,而有無sen都好,好多學校都會有社工,就好似我個仔學校咁乜學生都有,有唔識中文的但其他科ok的,老師都會慢慢同佢補,能力不足的,A班同D班功課量可以差好遠!
我覺得你仔仔要搵間學校搵到d志同道合的朋友,咁開開心心,佢那個問題應該就會改善!

In2c68 發表於 20-1-15 03:03
其實好多band2都唔係好多功課,可以試左band2先,band2學生會乖少少可能家長會接受d,而有無sen都好,好多 ...

看描述不是功課多寡,
功課簡單,鬧!

功課太困難,撕書,繼續鬧!

只喜歡有難度題目,速度慢或不識答,鬧!

允許不做功課,鬧!

我感覺到的是邏輯混亂。

這間中學同樣有校工,也願意因材施教。不記缺點,不留班,我感覺這已經是有愛心的學校。

Danielhk 發表於 20-1-15 07:17
看描述不是功課多寡,
功課簡單,鬧!

咁我都相信學校有關顧佢,可能係青春期反叛加中學適應問題! 而完美主義者呢點其他人無得幫,最慘係佢把事情完美,但無人認同,分數同其他人一樣!咁重辛苦!
唔知係咪小學係頭位,而上到band1大家咁上下而番得唔開心?因我知有呢種人。
所以如果想完勝果種滿足感,去band3又真係做到!而入U問題,band3總有幾個入到大學,佢肯定做到果幾個咪ok囉!
其實人生係佢,佢自己行得開心已可!

mtplee 發表於 20-1-13 21:40
回覆 Jane1983 的帖子

中一諗轉校諗到中三,決定放棄band1英文同佢轉間band3直資,因為我個仔講過理科讀中 ...

睇晒樓主描述,只感到貴子弟有小聰明,但每日做功課至深夜,佢咁大個仔自己冇諗過有咩解決方法?樓主只描述過小朋友唔温數學成绩亦好,其他科成績呢?是否都唔温習?以小聰明去應付考試並非良好學習態度。初中課程不深還可以,到高中要應付公開試,想取好成績绝不可能唔温唔操練。另外小朋友在校有否参加活動?待人處事態度又如何?中學生涯並非只有學業,亦培養緊孩子待人處事、與人相處及解決問題能力。B1轉B3只是貴子弟怕困難想留在佢認為安穩區域吧!孩子越大就越難再改變,建議你同小朋友可约見心理學家,盡快尋求專業協助。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-1-15 08:55
睇晒樓主描述,只感到貴子弟有小聰明,但每日做功課至深夜,佢咁大個仔自己冇諗過有咩解決方法?樓主只描 ...
完全同意,我有類似想法。
建議盡快看心理醫生。

我兒子小六才看心理醫生。之前表現也是乖巧懂事,老師喜歡。多位老師曾經讚我兒子聰明。但我一直告訴他“不笨也不聰明,一個普通的孩子”。

我小兒子,我一直堅信學習基礎差。我觀察半年開始懷疑讀寫障礙。現在小二也正約見心理醫生。

協康去年九月漲過價。要預算8000元。

除非你的描述片面。我真心建議你帶孩子去評估。通常同時評估智力。就算一切正常,花錢評估一下智力水平也值得。

另外,約見心理醫生需要提前許多天。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-1-15 09:27

其實,年青人可素性十分高,我經常鼓勵女兒係有能力完成學習。但要响這個"暴風期"情緒容易爆發裏盡能力學習控制情緒才能渡過中學階段,唔好被情緒影響學習的""黃金期"",過後發覺原來是敗响自己的情緒手上先嚟後悔就太遲了。個人認為,中學生學習的成與敗有很大的決定性在於"情緒控制",情緒強烈的年青人,學習態度往往十分主觀,唔願意聽別人的建議。見心理醫生,尋求專家意見係好的,我們只能支持你繼續努力幫助兒子渡過他的暴風期,靜待平靜日子的來臨。「暴風期」與「黃金期」就偏偏同時期發生和進行,從子女的角度看就知道佢哋過得唔容易架!我哋要多體諒他們,我們做父母嘅就只有經常提點、開解和提供正能量,企响子女背後做""啦啦隊員""十卜十卜孩子。

回覆樓主:

心理醫生有佢哋說話嘅技巧、拆彈能力,尤其青少年,如果佢哋可以跟唔同層面嘅人接觸,同佢哋傾偈,不論家長,還是孩子,都十分有得著。
(當然唔係只傾一、兩次啦)

回覆 Danielhk 的帖子

我仔成績一直在精英班,中一至三都是,見過社工允許不做功課的老師都是中一的情況了,中二有改善,但中三又打回原形加上負面同學有很多圍在身邊,日日搵佢傾訴,聽埋聽埋,再加社會現況,我覺得佢因而頂唔順,出現情緒問題,我有講過同佢睇心理醫生,佢唔肯去,話自己無病,佢覺得自己好廢,佢有幾樣學會嘅工作係身,我覺得一走了之很不負責任,老師又要中途搵人頂佢嘅工作,佢話會親自同老師講,佢要走的心很堅決,今日去新學校交插班報名表,讀唔讀到大學就睇佢自己啦,我都寧願佢日日夠瞓有精神上堂,我日日催佢做功課大家都唔開心。

回覆 S-Kwok 的帖子

佢中一時經朋友介紹咗一個心理醫生,佢聽完我個仔嘅情況後話,呢D聰明仔要搵個勁D嘅同佢傾,不過勁時果個時間我就唔到,一直未睇過

mtplee 發表於 20-1-17 07:44
回覆 S-Kwok 的帖子

佢中一時經朋友介紹咗一個心理醫生,佢聽完我個仔嘅情況後話,呢D聰明仔要搵個勁D嘅同 ...
你個係咩心理醫生,邊有可能會咁,要揾第二個即係佢冇料到   

正式要揾應該係揾 心理學家/精神科醫生。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

x2。邊有心理醫生咁樣講,佢唔夠資格應付呢個症?咁佢出咩黎掛牌

Jane1983 發表於 20-1-17 08:24

x2。邊有心理醫生咁樣講,佢唔夠資格應付呢個症?咁佢出咩黎掛牌  ...

可能只係識少少,根本非醫生。

係都唔定。

mtplee 發表於 20-1-13 01:01
家中有個極之討厭做功課嘅中學生,我容許佢欠交,但佢過唔到自己嗰關,日日做功課做通宵,攪到我日日都唔夠 ...
首先,小朋友極之討厭做功課既原因係嘜?

mtplee 發表於 20-1-13 21:40
回覆 Jane1983 的帖子

中一諗轉校諗到中三,決定放棄band1英文同佢轉間band3直資,因為我個仔講過理科讀中 ...
我覺得你需要思考:
佢做project鍾意包底執漏,其實原因係嘜?鍾意做?做project同做功課其實有好多類似既地方,點解做功課又無呢種態度?
做功課唔滿意會不停塗,係唔係只出現係語文科?
如果唔係轉咗去另一間學校,情況未必會唔同。

mtplee 發表於 20-1-17 07:42
回覆 Danielhk 的帖子

我仔成績一直在精英班,中一至三都是,見過社工允許不做功課的老師都是中一的情況了 ...
見心理學家,或者行為與眾不同,不能稱為“病”

當智力高於多數人時,我們會用褒意詞“聰明”“績優”

低於多數人時,用貶意詞“白癡”

其實智商高或低,都是與普通人不同,都屬於“異類”

其他言行也是如此。有人偏內向,有人偏運動。當過於“運動”時,也是SEN,俗稱的“多動”

心理學的與眾不同,不似感冒生病,無儀器,無驗血或者無法基因檢測,來確診。

只能通過經驗觀察,問卷,這些方式總結歸納,行為是否與眾不同。這樣的方式,註定有錯誤結論。尤其是邊緣性的情形。

我曾經內心質疑“心理學”的科學性。也一直試圖去理解這門學科的意義。

隨著深入發展,個性劃分越來越細。可以說人人與眾不同,人人都是SEN

‹ 上一主題|下一主題