用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 點樣去處理唔鍾意做功課嘅中學生
go

點樣去處理唔鍾意做功課嘅中學生 [複製鏈接]

家中有個極之討厭做功課嘅中學生,我容許佢欠交,但佢過唔到自己嗰關,日日做功課做通宵,攪到我日日都唔夠瞓,好想帶佢睇心理醫生,佢好聰明,上堂唔聽書,唔溫書都可以考得好好,佢話老師未教佢都識,睇心情嚟考試,無心情可以考得差。
   1    0    0    0

轉間少功課的學校
我小朋友學校好少功課,通常40分鐘做晒,有時仲完全冇功課。

mtplee 發表於 20-1-13 01:01
家中有個極之討厭做功課嘅中學生,我容許佢欠交,但佢過唔到自己嗰關,日日做功課做通宵,攪到我日日都唔夠 ...

睇嚟孩子有佢資優部份,建議你轉去無乜工課嘅中學對孩子的成長更配合更好,我估他的聰明不是放响"密密做",而是放响"大視野"的學習領域之上。

lauralinnn    發表於 20-4-27 11:27

轉一間適合佢的學校。

如果佢唔聽書、唔溫書,都可以考到好好。咁佢係讀書材料,你何必要佢一定要做好多功課,去磨平佢讀書的興趣。睇心理醫生有咩用,睇完一樣係一大堆功課。要睇醫生睇到鍾意做功課,人生已完結。

回覆 Jane1983 的帖子

中一諗轉校諗到中三,決定放棄band1英文同佢轉間band3直資,因為我個仔講過理科讀中文仲辛苦過用英文讀,所以一直放唔低,我見佢越嚟越唔開心,中三我先發現佢有完美主義,佢唔鍾意做功課,但做project做完各人果part之外,佢永遠做埋包底執漏,佢做功課唔滿意會不停塗,有時會嬲自己無用。中一時唔轉係因為班主任覺得唔交功課係佢角度唔係好重要,令我放下心頭大石,老師話會睇重因材施教,佢話會上堂多D向佢發問,令佢引導同學多方面思考,中一下學期搵過社工架,班主任都好幫佢,過渡中一二,中三就好似又比中一嚴重,可能科目多咗,功課自然又多咗。其實呢間學校都畀咗好多機會我個仔去嘗試,發揮所長,亦都係我唔捨得嘅地方。

回覆 mtplee 的帖子

你仔仔點諗?佢想唔想轉校?
多功課的學校有一個通情達理的老師,不如一間少功課的學校有一班合情合理的老師。

mtplee 發表於 20-1-13 21:40
回覆 Jane1983 的帖子

中一諗轉校諗到中三,決定放棄band1英文同佢轉間band3直資,因為我個仔講過理科讀中 ...

睇嚟你兒子是一個做事認真的人,一係唔做一做必定要完成,甚至乎要做到最好,唔鍾意做功課,但有能力做妥做好功課,我家嘅一家之主C6話,似足嗰套卡通片火影裏頭那個叫鹿丸嘅忍者,他經常掛在口邊說:「真係好麻煩呀!」總是怕做D麻煩事,但其實有能力做,其實係"領袖"的好材料,其實你兒子都係領袖材料,老師感覺得到,老師識得利用領袖的特徵幫助身邊其他人,如果要咁辛苦調離開這環境,倒不如留低,加上學校有給機會他有專登留意他有想幫助他,留低不是想繼續不開心,而是試圖改變自己對多功課的""心態""對待,心態改變不是一兩日嘅事,但要潮向這努力,我會鼓勵孩子說:「有能力嘅人,如領袖般的人是最多嘢做,這些工作不是懲罰,而是鍛鍊而是為自己增加能力,日子只會越見輕省,先苦後甜嘛!升到高中必定無現在咁辛苦,你比其他人已經行前好多了,你勤力過好多人了,到咗其他人知醒知要勤力嘅時候已經嚟到DSE期考了。」在我眼中,你兒子大有能力的,只是對功課量轉了牛角尖而矣!試下換個心態對待功課這個東西吧!努力呀!

IloveJJ 發表於 20-1-13 22:43
轉去少功課學校吧!好多b1學校都少功課的。

我大仔無你那個咁聰明,但佢都係讀書快,做功課慢,在多功課 ...

我試過對着做功課超慢的小孩子,有些經獎勵性的鼓勵係有改善的,但有些就無法改變,生性係咁,我建議孩子"慢慢地"做和"邊做邊學習",我要孩子利用做功課的時間同時順便"溫習"埋課程內容,經過日子的鍛鍊,孩子既不再懼怕功課這東西,又找到樣""適合""自己的學習方法,這方法幫助到佢响該科大約40%左右的考試溫習內容,其餘60%就繼續從書本中學習,但溫習時間就變得無咁緊張了。

回覆 YmOra 的帖子

佢有自己嘅主見,唔多聽人講,佢想即時轉校,越早走越好,呢間學校係佢覺得自己係垃圾嘅地方,咁簡單做功課都做唔到,自我價值好低,佢想轉換環境,從新開始,雖然理科的生字轉中文佢一個都唔識,佢仍然堅持要走,呢個未知嘅新環境,仲要係讀咗一半嘅學期插班,我睇到佢眼有自信,喺band1中學可以某D科目唔溫書都考到全級頭5名,band3佢充滿自信添,不過間學校仲未有回覆收唔收架。

mtplee 發表於 20-1-14 01:14

佢有自己嘅主見,唔多聽人講,佢想即時轉校,越早走越好,呢間學校係佢覺得自己係垃圾 ...
成績好可以轉去功課少的B1中學,何解要轉去B3中中呢?

考唔考慮轉國際學校?如果喜歡做project,又好有自己主見,資優,喜歡的科目自己一定要做到最好。可能轉去國際學校,可以有更大的發展空間

由band1英中轉去band3直資,有保留。小朋友成績好,沒有其他選擇嗎?

功課多,也不會日日十一點。除非是前面累加的功課。

如果是SEN,要找到他適合做功課的模式。獎賞-> 刺激->形成習慣。

絕對不贊同轉校。新校有新校的問題。現在中學能包容他欠功課,不記缺點。實在是太好了。再換也找不到更好的了。

心理醫生的建議是,提供一個安靜整潔的學習空間。

看描述,你孩子不是不願意做功課。是追求功課完美。

要相信大多數老師,功課量會在學生能力呢。
何謂功課少?只有一篇作文,提前三五天,日日到凌晨。每個字,每句話都要最完美。我聽到有作文功課就怕。但現在好了,這個問題解決了。

天才都要學習。有信息輸入才有輸出和發揮空間。
我最近在懷疑有類人,他們的溫書方式與眾不同。我們認為他們沒溫書。其實他們大腦內時時刻刻在溫書。

呢間學校係佢覺得自己係垃圾嘅地方,咁簡單做功課都做唔到,自我價值好低”

b1換b3就改變了嗎?按照他的邏輯不是應該挑戰全港最top的學校嗎?完全看不懂這混亂的邏輯。

mtplee 發表於 20-1-14 01:14

佢有自己嘅主見,唔多聽人講,佢想即時轉校,越早走越好,呢間學校係佢覺得自己係垃圾 ...

這類"領袖"型嘅人好有"主見"係好正常,既然你道出孩子必走的心情和理由,原因充足無理由唔轉,但我亦建議你多留意孩子的""情緒""問題,處理不當嘅話,將來好難响社會生活。你們要努力呀!

有無去過啲B2學生也有機會收嘅直資中學,例如"顏寶玲",來自B1中學的學生會否容易DD入到,話晒全英學習嘛!不過,功課量估計都有一定程度。其實你選擇那所B3中學,是否因為睇中該中學功課量十分少呢?!若是,都理解。

IloveJJ 發表於 20-1-14 07:35
係架,我都係叫佢做功課當埋溫書,有部分功課的確可以,例如佢既中史功課,其實就等同考試模式,將整課內 ...

是的。中學時期的數學功課會比較針對性多DD,機械式的鍛鍊不復見係件好事。如果,學校科老師D功課問題問得好係好有指引性,做功課就等於邊做邊溫習。但,若然有些科目的功課無料到,我曾遇見過這類問題,我建議學生與未斷聯絡的小學同學仔交換學科工作紙嚟仔細的做一次,交換的同學仔各得好處互補各自中學的學科功課之不足。咪當係阿媽買咗D練習番嚟做咁對待囉!

IloveJJ 發表於 20-1-14 15:27
唔同校既工作紙有用嗎?課程內容一樣嗎?

有用架!以數學科為例,工作紙有時係書商提供嘅加埋老師自己緝錄的數題,阿女試過有人俾別校嘅數學工作紙的一D數題她做,遇然會有些"超深",幾有挑戰性,佢哋班小學群組响到鬥快"解",都算係良性競爭,互推進步。

‹ 上一主題|下一主題