用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1A 無特異功能,考喇沙書院難嗎?
go

B1A 無特異功能,考喇沙書院難嗎?   [複製鏈接]

B1A 無特異功能,考喇沙書院難嗎?好忐忑。
   19    0    0    1

回覆樓主:

-----------------------------------

想想有B1A 成績, 且喜歡LS, 如無去試考自行, 之後會否後悔? 不同的孩子, 各有不同原因考入LS, 既然有成績. 如加埋出色面試表現, 入到機會應不少. 別理有沒有"特異功能" .(反正你都話無)

相對難。喇沙唔缺 1A 自行仔仔,亦唔缺有活動有獎項嘅 1A 仔仔。

不過如果自己知道唔搏 LS 會唔甘心會唔舒服的話,咁盡力一試,唔得亦無悔。

回覆 lun_shan925 的帖子

特異功能包括:
1. 個人琴棋書畫、動靜室內外大獎(包括亞太區 XXX 獎、全港公開賽 XXX 獎、奧數獎)
2. 貢獻、補充校隊(籃球、足球、排球、田徑、游泳、中西樂、合唱團等,大前提小學時期,校隊攞過獎)
2.1 如果小學時期已經年年攞大獎,好大機會已經被招入學,唔洗等升中。
3. 非常特別、冷門技能,贏獎即刻招來報導(體操、嗩吶、花式單車、風帆、京劇)
4. (最佳亦係最難嘅特異功能)科科滿分,操行 A- 或以上,全級第一

註:大部份特異功能非一朝一夕練成,唔少已經幼稚園開始訓練,再加上天資、運氣、經驗集於一身,缺一不可。

識 N 年前,兩個 Band 1 入 DG,一個鋼琴演奏級,一個游水年年攞獎。
另一個相信係自行入 Band 1 名校(因為佢成績麻麻,抽獎應該唔可能),9 歲已攞國際鋼琴大獎。

jacknetpass    發表於 21-1-20 18:38
Arabellahk    發表於 20-1-14 00:34

回覆樓主:

論1A,
我唔知LS小學有幾多學位可以直升,但身邊例子,男仔LS小學三科都100分,一科9x分都要補習,每月要萬來蚊補習,講真如果小學部直升的學生都唔缺成績,如果無特異功能報LS牽強d。

醒目開學勳章 貢獻勳章

補充,冷門野,唔駛攞個人獎都好大機會
恐龍家

1998Ruby1998 發表於 20-1-13 23:25
回覆 lun_shan925 的帖子

特異功能包括:
如果我D小朋友低年班,即刻去練“冷門秘密武器”不過依家樂器演奏級已經越來越多,聽聞薩克斯學起來最易上手?有朋友一年時間從零開始,直接考咗8級。
補充校隊類,要小學本身校隊叻,有成績才可以,否則自己叻都冇用。例如合唱團,排,藍,足球。
所以都是知易行難,出色的小朋友,的確付出好多

b3410 發表於 20-1-14 08:19
如果我D小朋友低年班,即刻去練“冷門秘密武器”不過依家樂器演奏級已經越來越多,聽聞薩克斯學起 ...

特異功能,永遠係體育項目(就其係個人既)著數過樂器。

Arabellahk    發表於 21-1-20 23:37
jacknetpass    發表於 21-1-20 18:42
hueyman    發表於 20-1-14 12:21
978212    發表於 20-1-14 09:26
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

1998Ruby1998 發表於 20-1-13 23:08
相對難。喇沙唔缺 1A 自行仔仔,亦唔缺有活動有獎項嘅 1A 仔仔。

不過如果自己知道唔搏 LS 會唔甘心會唔舒 ...

如果成績1B(有時會1A),因某d因素自行入到LS,會否係考包尾果浸?

hkpapa852 發表於 20-1-14 08:31
特異功能,永遠係體育項目(就其係個人既)著數過樂器。

因體育全港學界拎獎相對樂器八級難

jacknetpass    發表於 21-1-20 18:43

傻太 發表於 20-1-22 15:50

如果成績1B(有時會1A),因某d因素自行入到LS,會否係 ...

喇沙 180 人收 138 自己人,唔會個個都 1A 成績。衰啲講句,大把人墊底。

02413124 發表於 20-1-22 15:58
因體育全港學界拎獎相對樂器八級難
樂器八級現今周圍都有

就算去到"演奏級", 其實都仲有3個 Level

話說九龍男直資係先見演奏級第3級, 之後演奏級第2級....... 8級熱門樂器基本上近乎零機會

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-1-22 16:23
樂器八級現今周圍都有

又睇下咩樂器同個年樂團欠d咩,8級又唔係一定無機會

醒目開學勳章 貢獻勳章

傻太 發表於 20-1-22 15:50

如果成績1B(有時會1A),因某d因素自行入到LS,會否係 ...
當然唔會啦,起碼有班band 2 墊底
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

LSPS 應該每年約有155 - 160 人升讀LSC,如果以LSPS 6成band 1 計,當中約115人係band 1,餘下4x人係band 2

以平均分班計,每班有~6個band 2 生
恐龍家

小曳人 發表於 20-1-22 16:48
LSPS 應該每年約有155 - 160 人升讀LSC,如果以LSPS 6成band 1 計,當中約115人係band 1,餘下4x人係band 2 ...

deteled

hkpapa852 發表於 20-1-22 16:23
樂器八級現今周圍都有

信不信由你,n年前dxs 真係收左朋友個仔因為一樂器(中樂)8級收左,但佢最後冇去

02413124 發表於 20-1-22 18:17
信不信由你,n年前dxs 真係收左朋友個仔因為一樂器(中樂)8級收左,但佢最後冇去
...

Deleted

‹ 上一主題|下一主題