用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家覺得讀英文小學,家長的英文底需唔需要好好? ...
go

大家覺得讀英文小學,家長的英文底需唔需要好好?

例如福小,全部用英文,但家長英文教育程度麻麻,咁會唔會影響到小朋友?

咁調轉,中文小學,家長中文底需唔需要好好?

香蕉煎餅 發表於 20-1-12 20:29
例如福小,全部用英文,但家長英文教育程度麻麻,咁會唔會影響到小朋友?
...

睇個細路個底多D 喎.

如果個細路上小學前有睇開英文書, 間學校又收得你細路, 咁應該唔駛驚.

老老實實, 要攪清楚邊個讀書先, 係細路唔係父母嘛, 而且幫得一時, 唔幫得一輩子...

家長語文能力勁,仔女無論讀咩學校都有好處。有乜好得過有隨身tutor,時時刻刻循循善誘。但無亦唔係乜嘢wor,最緊要個小朋友自己生性。

ar_mak 發表於 20-1-13 00:03
唔會係一個絕對影響,反之英文能力好好既家長,小朋友亦未必會得到"遺傳",學英文唔係個天跌落黎比你.

首先個 ...

明白 謝解答

retriever 發表於 20-1-13 09:22
睇個細路個底多D 喎.

如果個細路上小學前有睇開英文書, 間學校又收得你細路, 咁應該唔駛驚.

明白真係要從小培養

Jane1983 發表於 20-1-13 09:30
家長語文能力勁,仔女無論讀咩學校都有好處。有乜好得過有隨身tutor,時時刻刻循循善誘。但無亦唔係乜嘢wor ...

小朋友自己生性,家長乜程度都得啦!身邊有家長父母一個教中學高年級中文,一個教英文,但小朋友要迫先掂,有時即使父母係教師,都未必一定自己識教,最重要係學習態度。

香蕉煎餅 發表於 20-1-12 20:29
...

父母英文程度好,當然比較"著數",反之,父母英文程度低,孩子英文也不一定"永不超生"(我媽媽連自己名字也寫不出來),不過,孩子肯定要付出更多努力(也不能少了父母的銀彈)。
語言此終是生活一部份,多接觸自然有幫助,何解菲傭難搞卻受歡迎。
最重要明白自己的弱勢和努力尋求翻身,態度決定一切。

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實主要睇個小朋友,我聽過個case,家長唔識英文,但小朋友英文超強,中文超弱
恐龍家

回覆 Forgetmenot999 的帖子

所以講到尾係小朋友要生性,要有良好學習態度。家長的英文水平高係好,但最緊要係細路有心。

問題應該是:如果我的英語水平較差,我該如何幫助我的孩子英語?作為父母,你可以給他良好的環境, 給他鼓勵

notcool 發表於 20-1-14 13:52
問題應該是:如果我的英語水平較差,我該如何幫助我的孩子英語?作為父母,你可以給他良好的環境, 給他鼓勵 ...

簽名被屏蔽

Cheeselover 發表於 20-1-14 09:09
父母英文程度好,當然比較"著數",反之,父母英文程度低,孩子英文也不一定"永不超生"(我媽媽連自己名 ...

如何令小朋友明白態度最重要?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ar_mak 發表於 20-1-14 22:56
將佢重複講三次。

要唔要寫落道符,燒左啲灰開水比家長飲,才開始講三次?

2jkidsfather    發表於 20-1-15 07:23
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

notcool 發表於 20-1-14 13:52
問題應該是:如果我的英語水平較差,我該如何幫助我的孩子英語?作為父母,你可以給他良好的環境, 給他鼓勵 ...

我身邊有父母與您情況差不多,惟有狂補習,靠外力,再加上父母多提點英文有幾重要。

回覆樓主:

可請導師, 英文吾太好都冇問题, 有導師課後亦可whatsapp 問問題。