用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家覺得讀英文小學,家長的英文底需唔需要好好? ...
樓主: 香蕉煎餅
go

大家覺得讀英文小學,家長的英文底需唔需要好好?

學校有老師教,小朋友有返學,佢有自己學習的責任。點解小朋友讀英小,會去講家長英文個底夠唔夠好?

即係父母英文唔好,就無謂比仔女「高攀」讀英小,費事唔識教?咁父母教育水平低,亦無謂諗讀大學?咁諗嘢,點力爭上游,一代好過一代?

回覆樓主:

我識唔少家長,自己英文唔得,甚至都唔多識 (想教都有心無力,應付唔到),都會用態度同錢搭救。家長會不斷灌輸態度,如果仔女英文唔得,都會請老師。大把人都係咁,照樣讀名校甚至英小。有啲家長英文唔掂都照送仔女入國際學校,面試對住外國人老師,特登請翻譯幫手。

道理同其他科一樣,家長唔洗樣樣叻,搵到辦法幫小朋友就得。以前香港都好多父母字都唔多識隻/得小學程度,一樣送到仔女入大學。

Jane1983    發表於 20-1-15 10:50

1998Ruby1998 發表於 20-1-15 09:11
我識唔少家長,自己英文唔得,甚至都唔多識 (想教都有心無力,應付唔到),都會用態度同錢搭救。家長會不斷 ...

多謝你分享   

大家似乎只專注分享小朋友讀書情況,又事實小朋友係有能力適應任何一種語言教學,英小/中小問題不大嘅~

但都要留意家長嘅6年來嘅支援,始終學校同家長嘅官方溝通渠道係用英文,解決到就唔係問題。曾經知道當年小朋友有位同學仔媽咪,6年來都係靠自己女兒睇通告,覆回條,佢負責簽名,6年以來大小場合都會出席,似乎,家長和學校嘅溝通係出現咗某程度嘅疏離,係升中路上嘅決擇曾經令其他同學仔汗顏和擔心,好彩有老師勸告和指正~

個人認為不能太差, 要應付到學校講座, 家長日同日常通告, 所以家長都要不斷増值

我本人活生生-个例子,从小讀PC至畢業,英文屎到-个点,身边同学同我-样,英文差係心入边-條刺,所以有能力既,仔女都入耀中、啟新、英基,無能力既都-定从小俾仔女浸英文大,入傳統英中(當然不乏对PC忠心耿耿既送番仔女入母校)~

自己英文唔好就更要花心思去令下-代唔好步自己後塵,盡做呀~出世就听英文兒歌、故事,睇英文卡通……長期浸。

簽名被屏蔽

回覆 Yanamami 的帖子

你呢個case,我身邊有個搞笑版。佢係男士,佢幾個家姐、細妹都係拍拖無行情,一直獨身。佢覺得佢地條件唔錯,歸根究底係父母在佢地年青時管得太嚴,佢地太保守和矜持,以致錯失好多機會。每次佢講到點樣唔可以比佢女犯前人的錯,我都覺得好好笑,佢女在佢鼓勵下,應該好快拍拖

即使在英文小學,中文科比英文科困難。要好,兩科都要浸。

Yanamami 發表於 20-1-15 15:14
我本人活生生-个例子,从小讀PC至畢業,英文屎到-个点,身边同学同我-样,英文差係心入边-條刺,所以有 ...
我英文又係好屎,我畀個仔讀英文幼稚園,之後中文小學都無英文煩惱。

回覆樓主:

家長英文不行就少了家庭英文語境,有資源補救就可以了。

香蕉煎餅 發表於 20-1-12 20:29
例如福小,全部用英文,但家長英文教育程度麻麻,咁會唔會影響到小朋友?
...

我慶幸我自己的中文比英文好,英文小學d英文深到我無心機理,佢自己又搞得掂。但中文係主科和大圍成績參差,要我扶佢一把,高幾分已對總名次好有影響

香蕉煎餅 發表於 20-1-12 20:29
例如福小,全部用英文,但家長英文教育程度麻麻,咁會唔會影響到小朋友?
...

我覺得主要睇小朋友英文底