用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中面試
發新帖回覆
go

升中面試

二三月就來升中面試喇,大家覺得有冇咩注意事項呢?不如分享下互相提點

Vincentc88 發表於 20-1-12 19:49
二三月就來升中面試喇,大家覺得有冇咩注意事項呢?不如分享下互相提點 ...

youtube有好多貼士

Vincentc88 發表於 20-1-12 19:49
二三月就來升中面試喇,大家覺得有冇咩注意事項呢?不如分享下互相提點 ...

Ask the other parents of the relevant secondary school about format of the interview!

vin105 發表於 20-1-12 21:23
Ask the other parents of the relevant secondary school about format of the interview!
Not only the format of the interview but also the questions asked.

Poyau    發表於 20-1-13 00:34

pccw2017 發表於 20-1-13 00:07
Not only the format of the interview but also the questions asked.

都係嗰啲,上網打”中一面試問題”就有

其實小學是有留低師兄師姐面試題目及中學名單,只不過不願對外提供。
而且,是否成功,幾多人成功,學校都無講。
還有,每年中學都可以轉,未必有用。
小朋友好好把握校內模擬面試、中學開辦的面試工作坊,應該夠

回覆 Vincentc88 的帖子

youtube的也有看過,有時太general,又唔敢信曬..

回覆 happybebebe 的帖子

呢個真

Vincentc88 發表於 20-1-13 22:02
回覆 happybebebe 的帖子

呢個真

其實面談,來來去去都係嗰啲問題。而考學術方面、小組討論嘅嘢我就唔知喇,間間唔同,無得預備。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊