用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

. [複製鏈接]

14    0    0    1

是但入到其中一間都唔易呢

回覆樓主:

各間學術水平不相伯仲
升中後才放洋 比升中保障 聖提女首選

四間都一樣難,一樣有人海外升學。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

Ruby,借位一問,以你所個,我大女讀sppcs,呈二科目攞5A1B,B左VA,佢既成績到唔到1A呀?我好無奈,老師唔會答,又冇人可問,哎!

要睇埋你個 A 係幾多分同埋其他同學有幾高 wor。四年級有冇寫過排名?如果老師唔講,只可以攞四年級嘅排名去估。
不過根據 N 年前用家分析,中學部自行唔會收自己小學,所以你自行可以搏啲想入嘅 1A(Marymount、張記等),反正大抽獎入 SPSS 呢個成績應該十拿九穩。

從來都冇排名架,咩都係靠估,我女年年都攞成績優優獎,每年每班最多10個,有時一班只有4-5個。

PTL_L 發表於 20-1-12 21:23

從來都冇排名架,咩都係靠估,我女年年都攞成績優優獎,每年每班最多10個,有時 ...

點解老師唔肯講排名嘅?
點先可以攞到成績優異獎?

回覆 princesscupcake 的帖子

大部分有直中的直小都唔會講排名,外人大多估計是為免俾叻人流走。
點攞到成績優異獎都係一個謎,總之我女考測大多是90分以上,都有8字。

1998Ruby1998 發表於 20-1-12 21:10
要睇埋你個 A 係幾多分同埋其他同學有幾高 wor。四年級有冇寫過排名?如果老師唔講,只可以攞四年級嘅排名 ...

你咁肯定99個直屬位夠收晒自己B1+2學生,或當中無B3組學生?~~~

PTL_L 發表於 20-1-12 22:09

大部分有直中的直小都唔會講排名,外人大多估計是為免俾叻人流走。

又吾係商業機構吾應該怕叻人流失~

基本上你所舉出的學校都係喎,有直屬中學都要保障自己既成績,你真是要了解多一啲喇。我地直小算好,只要有band 1 或band 2成績,基本上都夠位直升上spss。

回覆 mcl203 的帖子

佢女女幾乎全 A,冇理由 Band 3 吖嘛!更何況當佢 130 一級,99 個位,頭 2-3 名應該會外闖,咁即係起碼都有 75%,算好高比率。
係咪 1A 咁我評論唔到,但點睇佢都唔係 Band 2,照樣自行「高攀」下啲學校。

PTL_L 發表於 20-1-12 21:23

從來都冇排名架,咩都係靠估,我女年年都攞成績優優獎,每年每班最多10個,有時 ...

想請教一下
Paul cat 內如果成績不夠升Paul sec
學校會暗示嗎?

PTL_L 發表於 20-1-12 22:42

基本上你所舉出的學校都係喎,有直屬中學都要保障自己既成績,你真是要了解 ...

可能因為聖心書院學額收唔晒津小+私小所有 band 1 & 2 生,私小的透明度高,各科成績計算方法詳細列出,初小會講名次 range in terms of tens (1-10, 11-20 ……), 高小更會講明班名次,校內級名次和呈分名次,家長清楚知道女兒在甚麼位置。

回覆 picalo 的帖子

我唔太清楚,不過作為家長,其實唔駛老師講,自己都會作打算,何必要勉強升上spss呢?辛苦小朋友又辛苦大人。

PTL_L 發表於 20-1-12 21:04

Ruby,借位一問,以你所個,我大女讀sppcs,呈二科目攞5A1B,B左VA,佢既成績到唔到 ...

前輩我女都係SPPCS ,其實以前輩囡囡成績 SPSS 十拿九穩。自行係咪都係選更好或心儀。我想知在直小有無需要知道係咪1A ?

PTL_L 發表於 20-1-13 10:04
回覆 picalo 的帖子

我唔太清楚,不過作為家長,其實唔駛老師講,自己都會作打算,何必要勉強升上spss呢? ...

ic..thx

回覆 bj1315 的帖子

好感恩,sppcs是一所極好的學校,課程德育都非常好,又與時俱進,最重要是有spss back up,令我哋冇後悔之憂。
我哋直小交自行表同街外係唔同,所以班主任會提醒同學未交表就好交喇,據小女回報,班上大部分同學都已交自行表,只有少部份平時同小女成績相若的冇交,會考慮其他更好又或更適合的學校。

PTL_L 發表於 20-1-13 11:18
回覆 bj1315 的帖子

好感恩,sppcs是一所極好的學校,課程德育都非常好,又與時俱進,最重要是有spss back ...

明白 自行唔交直中 校方有冇微言?
‹ 上一主題|下一主題