用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華3rd in_2020
樓主: 艾麗莎mama
go

英華3rd in_2020  

hahaha1231 發表於 20-1-22 19:47
點解呀, yw一條龍, yw學術唔夠?
Yw 學術當然夠,個人覺得 (純個人認知)yw是同3私1直同一水平,近年亦都聽過有家長講3私2直,將英華加落去一併比較。yw比其他幾間的優勢當然龍校,但佢的缺點是”男校”. 我本身十分不喜歡齋校的,所以除非冇同一水平的學校offer,先會考慮yw. 既然已有(仲要2個offer 可揀),當然先放棄yw 3 in la ( 仲要in 又唔一定得,識人舊年去到三面先衰好鬼灰)

阿斯蘭 發表於 20-1-22 20:29
Yw 學術當然夠,個人覺得 (純個人認知)yw是同3私1直同一水平,近年亦都聽過有家長講3私2直,將英華加落去 ...

3面都有衰, 以為入硬

siushun 發表於 20-1-22 16:01
除幾間神校之外,重有邊間會令家長放棄英華third in?  唔明。。。。

邊幾間神校會令人唔去yw呢?

siushun 發表於 20-1-22 16:40
如取向是 英華offer > 宣小offer

英華有龍,學術好
宣小學術好,有妹妹要跟尾,但又唔一定收

依兩間好難選擇

pckpck 發表於 20-1-23 00:56
英華有龍,學術好
宣小學術好,有妹妹要跟尾,但又唔一定收

妹妹幾大?
宣小有sibling priority 嗎?

千語mami 發表於 20-1-23 00:28

Google神校啦

hahaha1231 發表於 20-1-22 19:47
點解呀, yw一條龍, yw學術唔夠?

In fact both schools have their own advantage. The most important thing is if the school fits the child (or which school would the child be studying more happily)

Interviews are cancelled as said in YW school web.

How to proceed lei?

回覆 shpaik10 的帖子

取消????唔係改期咩???

tingdaplace 發表於 20-2-1 20:07

取消????唔係改期咩???

由於教育局宣布延至17/2復課,3/2-15/2的面試取消,學校稍後會個別通知更改日期。new

學校稍後會個別通知更改日期

即係改期喳…

千語mami 發表於 20-1-23 00:28
SPCC, DBSPD, 自行入到 La Salle
又或者害怕新人事新作風的家長?!

sunnymama2 發表於 20-1-23 08:47
妹妹幾大?
宣小有sibling priority 嗎?
K1唔一定收返細佬妹

2020-2021年度小一面試:new
由於教育局宣布最早在16/3復課,3/2-14/3的面試取消,學校會因應疫情的發展及教育局有關停課公布再作出相應安排,請密切留意。

Poyau    發表於 20-2-14 14:31

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

20/4才復課...請問大家知唔知大約仲有幾多小朋友未3rd in ?

回覆 艾麗莎mama 的帖子

應該大部份都未3rd in

回覆樓主:

三面又再延期······

https://www.yingwaps.edu.hk/Content/08_others/01_what_is_new/index.aspx?ct=latestNews&styleId=1&newsType=generalAnouncement#news1001

2020-2021年度小一面試:new

由於教育局宣布最早在20/4復課,3/2-21/3的面試取消,學校會因應疫情的發展及教育局有關停課公布再作出相應安排,請密切留意。

回覆樓主:

會唔會學GT, TSL咁直接offer算會好D