用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

16網

16網唔揀四小龍,邊間乙一都難入?請賜教,謝謝🙏

醒目開學勳章 王國長老

筲崇,111都有機會要叩門

醒目開學勳章 王國長老

仲有培僑

petnata 發表於 20-1-12 15:41
16網唔揀四小龍,邊間乙一都難入?請賜教,謝謝🙏

四龍中 三間位少咗 只有丘佐榮不變
不過整體人數少咗 四龍所佔比例相約

統一 2019 2018
新基 54 vs 56 -2
舊基 45 vs 47 -2
柴米 53 vs 56 -3
丘佐榮 70 vs 70 ---
四龍 222 vs 229 -7
其他 560 vs 582 -22
總數 782 vs 811 -29

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2020canet-16.pdf

回覆樓主:

各非四小龍位減/不變 除咗中原加

學額 2019 2018
-----------------------------
四龍 222 229 -7
培僑 58 58 ---
明德 39 48 -9
筲崇 48 50 -2
梁李 52 53 -1
愛官 52 52 ---
筲官 57 58 -1
慈幼 42 47 -5
韋理 48 58 -10
中原 78 69 +9
信愛 86 89 -3
總數 782 811 -29

謝謝!其實度乙二丶乙三好似仲難!

petnata 發表於 20-1-12 19:08
謝謝!其實度乙二丶乙三好似仲難!

乙ㄧ 四龍一橋 明德 筲崇 獨一無二
乙二 梁李 / 愛官 希望博到
乙三 筲官 可能有機
乙四/五 慈幼 / 韋理

回覆 Poyau 的帖子

我覺得四龍不再全部都是龍了,要重新排下四龍呢。
好學校多人選,易入你一報就入你希望的嗎?入了小朋友就要讀六年,家長和學校要相處合作六年,小朋友品德和升中亦很大影響,長遠升大學(海外海內)也有影響,將來出路也有影響,認識的朋友圈亦有分別,實際啲到時比家用給你亦有影響,又可能要你繼續擔心他的生活,發展,形成惡性循環,無法脫貧,自力更新。。。。。不好意思,我說多了。

zhangbeibei 發表於 20-8-5 16:34
16網競爭好大,還是14網平均點

14網較平均

ilikepeterchan 發表於 20-8-5 14:17
回覆 Poyau 的帖子

我覺得四龍不再全部都是龍了,要重新排下四龍呢。

請教你心目中16網選擇呢?

Charlotte_mom 發表於 20-1-12 16:12
筲崇,111都有機會要叩門

Charlotte mom, 請教筲崇是否近年上緊位?

醒目開學勳章 王國長老

pugpugyan 發表於 20-8-20 18:52
Charlotte mom, 請教筲崇是否近年上緊位?

我覺得係
兩年前識人揀,雖然都係111不入,但佢話揀筲崇貪佢唔深,唔會讀得辛苦
而家似乎被評為一線?

Charlotte_mom 發表於 20-8-20 20:39
我覺得係
兩年前識人揀,雖然都係111不入,但佢話揀筲崇貪佢唔深,唔會讀得辛苦
而家似乎被評為一線?

咁我都唔清楚是否上一線,因為一直16網以前都話4小龍,但好像基灣都比較谷,相信近年家長都希望小朋友不要再太過催谷的環境下成長。多謝你的回覆呀

pugpugyan 發表於 20-8-20 22:15
咁我都唔清楚是否上一線,因為一直16網以前都話4小龍,但好像基灣都比較谷,相信近年家長都希望小朋友不要 ...
我有聽今年(2021)小一舊基乙一入晒都有位剩,自問選小學,學術、校風、環境、照顧、升中都會考慮,平衡各樣後我認為崇真是很好的,近年在升小一照顧上,學術上都有改變發展進步。唔知你有無去佢地介紹學校講座,應該幼稚園會給家長資訊,你去聽聽,又可以問下已聽過的家長。
四小龍我會說五小龍啦,唔講四龍現時有沒有退步,我會把崇真加入成一龍:>

ilikepeterchan 發表於 20-9-3 10:12
我有聽今年(2021)小一舊基乙一入晒都有位剩,自問選小學,學術、校風、環境、照顧、升中都會考慮,平衡各樣 ...
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3824727&highlight=16

丘佐乙二有人話中,有人又話唔係
有人話乙二中舊基

冬日勳章

回覆 ilikepeterchan 的帖子

丘佐榮乙二中果個攪錯左,佢應該中甲1,因為有家長乙一唔入, 如果乙一唔入,唔會有乙2出現。舊基真係有人乙2入,因為見有幾個人都係乙2入左

最近又有家長討論統一派位, 揀筲崇真定舊基灣, 因新基灣佢覺得難入, 又分析這兩間學習水平唔錯, 特別小一二三英文.  我個人睇法係:
睇學校都係主分  教學/ 校風/ 設備環境/ 升中/ 老師

兩間都係16網好的學校, 入到其中一間都要慶祝啦.

教學上筲崇真初小口碑不錯, 聽讀緊家長講係好為學生去自學同唔係太識教英文既父母設計, 基灣較傳統但有質素保證, 崇真好像有兩個外籍老師, 基灣好似有三個, 不過家長要有心理準備讀基灣要幫多啲小朋友, 功課應該舊基多啲

校風兩間都好, 崇真就宗教氣氛濃

升中舊基略勝, 但近年有少少下降, 而崇真近年有提升, 所以兩間相距不多

老師就多聽到崇真老師貼心, 有愛心, 例如就算停課, 學生去唔到旅行學校都搞直播旅行, 一切同學生去港島遊同買手信, 覺得學校好有活力同關心學生.

設備環境一定係崇真好, 可以去網頁看看.

近年少咗新來港, 又有人移民, 小一人數少左, 兩間機會都增加, 都要把握機會報, 但只可放其中一間係乙一.