用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 報加拿大大學課外活動重要嗎?
go

[加拿大] 報加拿大大學課外活動重要嗎?

像香港的大學主要着成績。但報加拿大大學課外活動重要嗎?

JarJarBin 發表於 20-1-12 15:10

我仔係今年報大學
所以我之前問過人
主要都係睇成績
如果報神校神科
就會睇埋其他
課外活動、義工對社區服務
另外仲要面試
我仔成績一般
唔係報神校神科
12月中已經收到4個offers
心儀program 未有消息

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

yy13 發表於 20-1-12 23:48
我仔係今年報大學
所以我之前問過人
主要都係睇成績

多謝你的回覆? 我正在頭痛緊,本來打算個仔今年去加拿大讀11班開始, 之後報大學, 但他現在考慮在香港考IB. 我的意見是在加拿大是比較容易考取好的成績上大學, 他想讀health science 那類。但他的意見是在香港他可以參加多點課外活動有助報大學,因為他覺得加拿大的大學會看重課外活動。所以現在有意見分歧,真頭痛

JarJarBin 發表於 20-1-13 10:09
多謝你的回覆? 我正在頭痛緊,本來打算個仔今年去加拿大讀11班開始, 之後報大學, 但他現在考慮在香港考IB.  ...

畢竟讀書嘅係佢
佢唔想都冇得迫
我仔喺多倫多讀緊high school
除左義工
佢冇乜參加課外活動
只係每年join 學校活動1個
今年G12 都冇join

yy13 發表於 20-1-12 23:48
我仔係今年報大學
所以我之前問過人
主要都係睇成績

加國的神校和神科有邊幾間?有冇咩website可以比較到各熱門科的入學要求和畢業生就業情况?

咁講啦,舉個例,可能某個 program , 90% 睇成績,10% 睇 non-academic。
( 有些特別 program 甚至會要 portfolio / audition /  interview 。)
如果熱門 program ,要同人鬥,有課外活動就幫到手,但大前提,當然成績行先。
成績,是第一關,入咗閘,可能係比較其他作篩選。
其實,普通 program,未必要求太高,冇課外活動也 OK 。
自己睇自己情況,再選 program。

課外活動唔肯定有冇幫助,但義工會有幫助,我記得亞女報考大學要填義工資料,重佔報名表好大篇幅,似乎幾睇重社會服務。

vespa 發表於 20-2-17 14:09
課外活動唔肯定有冇幫助,但義工會有幫助,我記得亞女報考大學要填義工資料,重佔報名表好大篇幅,似乎幾睇 ...

義工一定有幫助
加拿大對社區服務好重視
安省要求4年high school 必須完成40小時義工
我仔學校要求double = 80小時
好多同學都超過100小時

我女今年畢業班,只報加拿大大學。有以下經驗:
1)U of T 除了engineering ,應該其他program 不用交personal profile 或填EC.
2) UBC 一定要交personal profile , 包括EC.不過主菜是how do you grow as a person by engaging with those EC .所以EC 多少不是重點,重點係點寫好personal profile . 成績/ personal profile 比例unknown
3) u of Waterloo . 除了CS / eng. 其實不用交AIF ( 似personal profile 也要填EC 及EC的reflection )
4) western U / SFU 冇要求填EC
5)冇報mc gill ( 唔知要乜)

Conclusion : EC 貴精不貴多,而且最重要系你點表達EC 對你成長的幫助。just compile a long list of EC wouldn’t help you get an offer.

Btw IB學生幾受加拿大大學歡迎,在香港讀IB ok.

lui 發表於 20-2-19 17:26

咁你囡囡主力報engineering 及computer science 嗎?

Radiomama 發表於 20-2-19 21:57
咁你囡囡主力報engineering 及computer science 嗎?

我女讀BA,不過我哋做research 知道要求。上Reddit 不同大學admission megathread 有好多資料。
入加拿大大學 要eng / CS 好高分。Ib應該要40+

請問咩係EC?
我仔有報Waterloo accounting
要比多幾十蚊做指定網上test & interview

你有冇報Queens? 加拿大大學出offer時係咪早過收IB results?  咁只靠平時校內成績表同profile 去收生?

小加子 發表於 20-2-20 16:25
你有冇報Queens? 加拿大大學出offer時係咪早過收IB results?  咁只靠平時校內成績表同profile 去收生?
...

我哋冇報,IB 用學校official predicated grade 報。所以由12-5月收Conditional offer.

yy13 發表於 20-2-20 03:05
請問咩係EC?

課外活動。extra curricular

yy13 發表於 20-2-20 03:05
請問咩係EC?

應該u of T 的commerce 都要upload video 定interview . Eng 同EC 好似都要in

小加子 發表於 20-2-20 16:25
...

好奇點解唔報Queens? Business program 佢應該係Ontario top 5 Canada top 10.  另外,你地有考SAT 或其他aptitude test 嗎?

yy13 發表於 20-2-19 02:29
義工一定有幫助
加拿大對社區服務好重視
安省要求4年high school 必須完成40小時義工

怪之得亞女同我講,佢返義工時,有啲義工係high school好細個,不過唔係好願做野,好似被迫咁,原來如此。

小加子 發表於 20-2-20 17:49
好奇點解唔報Queens? Business program 佢應該係Ontario top 5 Canada top 10.  另外,你地有考SAT 或其他 ...

我地報BA 不是business ,而家Queens 同UOfT 差唔多學費,但排名差比較大。仲貴過英國大學。
女巳收到幾間CO.

lui 發表於 20-2-20 17:11
課外活動。extra curricular

Ic
Thx