用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 急!急!急!請教大家係邊間度做自閉症評估? ...
go

急!急!急!請教大家係邊間度做自閉症評估? [複製鏈接]

我個仔已有4歲半了,佢讀緊傳統政府幼稚園,老師最近提議我個仔去做評估。因為佢既行為都中左好多自閉症既傾向,老師話佢應該屬輕度既,叫我做症評估後,睇下點幫佢。

請問大家有邊間私人係比較全面既,可以推介下,我比較急,唔介意跨區,因為遲左太耐而發現了。
   4    0    0    0

協康會 青蔥計劃

https://slp.heephong.org/cht/individual-assessment-and-training

佢有好多種評估,唔知做邊個/睇唔明直接打去問。

heidya    發表於 23-3-30 10:33

補充返 我自己小朋友都係3歲時係協康評估,當時評係懷疑自閉症,EP話大部份case係6歲前都唔會確診,因為小朋友仲係發展緊,好多時都未穩定,除非佢幾樣好明顯嘅症狀都齊。
但無論係確診定係懷疑個案,都一樣會轉介去排政府兒童精神科。
另一樣野就係無論係唔係確診,最重要係跟進及訓練,之前亦有搵過其他機構,佢哋話唔係同一份報告就可以去晒咁多間排訓練,而係每報一間機構就要做一次個間中心嘅評估,意味住我每個評估需要額外收費。
所以我覺得你與其去搵醫生睇,不如搵一間機構有評估之餘又有follow up會好啲。
再講,私人真係可以收到好貴.......

heidya    發表於 23-3-30 10:34

Justmichelle 發表於 20-1-13 19:52
補充返 我自己小朋友都係3歲時係協康評估,當時評係懷疑自閉症,EP話大部份case係6歲前都唔會確診,因為小 ...

thank you so much, 請問你嘅小朋友每星期接受訓練幾多次呢?

我最尾冇做訓練呢,淨係排政府。
不過EP有同我講話都係一星期一次訓練。初期會密啲一星期兩次,後期小朋友適應左有進步,就係一星期一次。

邁步兒童發展中心,唔駛排,不過貴

回覆 opclk99 的帖子

坊間有好多自閉症評估無論係質素定收費都好參次~排政府服務係最好但問題係一日未做政府個中央評估一日都排唔到或攞唔到任何服務!而政府個中央評估閒閒地都要排一年~!所以就算洗啲錢都好都應該出去做咗評估先唔好錯過小朋友嘅治療黃金期(5歲半前)~確診之後就一邊做住私人訓練一邊排政府~呢啲都係我嘅個人經驗~想知道多啲嘅同路人家長可以PM我了解多啲~

回覆 KAKIW 的帖子

坊間有好多自閉症評估無論係質素定收費都好參次~排政府服務係最好但問題係一日未做政府個中央評估一日都排唔到或攞唔到任何服務!而政府個中央評估閒閒地都要排一年~!所以就算洗啲錢都好都應該出去做咗評估先唔好錯過小朋友嘅治療黃金期(5歲半前)~確診之後就一邊做住私人訓練一邊排政府~呢啲都係我嘅個人經驗~想知道多啲嘅同路人家長可以PM我了解多啲~

其實讀乜嘢學校都好最緊要都係適合自己小朋友,我哋做家長嘅保持良好心態最重要~!希望你小朋友越嚟越進步啦~

opclk99    發表於 21-3-13 18:59

WangLiLi730 發表於 21-3-12 11:21

坊間有好多自閉症評估無論係質素定收費都好參次~排政府服務係最好但問題係一日未做政 ...

支持你的觀點,政府私家2邊參考,不要耽誤最佳治療時間

WangLiLi730 發表於 21-3-13 10:52
回覆 KAKIW 的帖子

坊間有好多自閉症評估無論係質素定收費都好參次~排政府服務係最好但問題係一日未做政府 ...

我想知details呀

KYC0308 發表於 21-11-25 17:14
我想知details呀

我分享一下我小朋友情況:

我小朋友三歲半時,老師及註校社工建議我們帶小朋友做評估。社工介紹協康、耀能及仁濟。由於時間及地點關係,最後往協康嘅心理服務做「學前兒童發展性障礙評估」。

我小朋友被臨床心理學家評估為輕度自閉譜系,但沒有做到老師及社工另外關注的大小肌問題。不過協康再轉介我小朋友往:

1. 社會福利署綜合家庭服務中心;
2. 政府醫院兒童及青少年精神科;
3. 兒童體能智力測驗中心;

heidya    發表於 23-3-30 10:34

我想知details呀

1. 社會福利署綜合家庭服務中心

見咗社工,她為我小朋友排O位—「到校學前康復服務」,約兩個月後就排到。所以我小朋友上K2至11月就可以接受訓練。

我想知details呀

2. 政府醫院兒童及青少年精神科

見咗姑娘,見醫生要排兩年多,至小一後嘅1月先見醫生。

不過等咗將近一年時,醫院嘅職業治療師有約小朋友進行短期社交及職業治療訓練,為期大約16堂。

我想知details呀

3. 兒童體能智力測驗中心

見咗姑娘,排期做評估,不過無時間表,只表示因為我小朋友已在協康做心理評估,這方面的評估會遲一點。

最後大約一年後中心安排小朋友做物理治療評估,建議O位物理治療師繼續跟進訓練。

又再大約半年後見中心嘅臨床心理學家,建議可升讀普通小學,並建議家長聯絡O位有關治療師商討跟進。

我想知details呀

4. 到校學前康復服務

O位服務至小一前完結。

言語治療服務轉介至小學。

職業治療及物理治療轉介回CAC。

BHA 發表於 22-1-10 09:44
4. 到校學前康復服務

O位服務至小一前完結。

想問疫情下所有治療已經停咗定改上zoom?

學校開始網課後,校內進行嘅治療都改做Zoom。

依家特首話學校3、4月放「暑假」。學校還未有安排,學校外聘嘅治療師已經準備放假了⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題