用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 急!急!急!請教大家係邊間度做自閉症評估? ...
發新帖回覆
go

急!急!急!請教大家係邊間度做自閉症評估?

我個仔已有4歲半了,佢讀緊傳統政府幼稚園,老師最近提議我個仔去做評估。因為佢既行為都中左好多自閉症既傾向,老師話佢應該屬輕度既,叫我做症評估後,睇下點幫佢。

請問大家有邊間私人係比較全面既,可以推介下,我比較急,唔介意跨區,因為遲左太耐而發現了。

協康會 青蔥計劃

https://slp.heephong.org/cht/individual-assessment-and-training

佢有好多種評估,唔知做邊個/睇唔明直接打去問。

補充返 我自己小朋友都係3歲時係協康評估,當時評係懷疑自閉症,EP話大部份case係6歲前都唔會確診,因為小朋友仲係發展緊,好多時都未穩定,除非佢幾樣好明顯嘅症狀都齊。
但無論係確診定係懷疑個案,都一樣會轉介去排政府兒童精神科。
另一樣野就係無論係唔係確診,最重要係跟進及訓練,之前亦有搵過其他機構,佢哋話唔係同一份報告就可以去晒咁多間排訓練,而係每報一間機構就要做一次個間中心嘅評估,意味住我每個評估需要額外收費。
所以我覺得你與其去搵醫生睇,不如搵一間機構有評估之餘又有follow up會好啲。
再講,私人真係可以收到好貴.......

Justmichelle 發表於 20-1-13 19:52
補充返 我自己小朋友都係3歲時係協康評估,當時評係懷疑自閉症,EP話大部份case係6歲前都唔會確診,因為小 ...

thank you so much, 請問你嘅小朋友每星期接受訓練幾多次呢?

我最尾冇做訓練呢,淨係排政府。
不過EP有同我講話都係一星期一次訓練。初期會密啲一星期兩次,後期小朋友適應左有進步,就係一星期一次。

邁步兒童發展中心,唔駛排,不過貴
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊