用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 匯知中學20/21年S1揮手區
樓主: joanna_mami
go

匯知中學20/21年S1揮手區 [複製鏈接]

CM.MUN 發表於 20-1-18 11:03
終於放下心頭大石,註冊完成

想問下註冊用了多長時間!我們2月1日才註冊跟住我們家計劃跟住即去海洋公園玩!

vin105 發表於 20-1-18 20:14
想問下註冊用了多長時間!我們2月1日才註冊跟住我們家計劃跟住即去海洋公園玩!
...

大約15分鐘左右,老師會講一講註冊手續同如果自行收咗小朋友想抽飛手續,之後就收資料同錢,比返收句你就走得

CM.MUN 發表於 20-1-18 20:35
大約15分鐘左右,老師會講一講註冊手續同如果自行收咗小朋友想抽飛手續,之後就收資料同錢,比返收句你就 ...

咁快手! Thanks for information!

sapig@vivian 發表於 20-1-18 18:25
所以我明白校內其實有些設施是比較殘舊。相信學校用大部份資金在實用的教才上。

未玩升中哩個遊戲前,完 ...

講到攀石牆, 我又想問下:

學校簡介片話有全港中學最高攀石牆 (好似是25米), 我見summer bridging course 影片有提到適應活動中有攀石活動!但是很好奇, 為何學校沒有开設攀石學會?  亞仔小四曾經玩过九個月, 好似好有興趣, 訓練後修曬身!  但小五报唔到接續課程, 加上呈分, 就停了!   轉左去學打乒乓波, 感覺運動量不大多!身型反彈回肥仔一名了!    因此, 好希望初中可以重啟他的攀石運動, 磨練下他的心志及体能!    (亞爸的主观願望!)

joanna_mami 發表於 20-1-18 11:25
我今日瞞著亞囡去註冊咋,距仲未知考完呈分比個驚喜距!係了,今日罩眼望到老師手上表格好似有40個 ...

我都係瞞著囡囡去註冊,等佢考完呈分試就畀surprise佢

我反而學校通知我果日就同小朋友講咗,小朋友超開心,但我同佢講好,剩返兩次考試如果唔用心考,我就取消注册,因為我同媽媽從來唔睇分數,只要有盡力,就可以接受

poo_law 發表於 20-1-18 17:59
呢個亦係我揀匯知既原因~ 佢地學費唔係貴, 仲會用返晒喺學生身上~

同埋我見學校有補習班同好似叫功課班,係唔係每日放學後留在學校??

cally_yu 發表於 20-1-19 23:30
我都係瞞著囡囡去註冊,等佢考完呈分試就畀surprise佢

我同距講你考完呈分後媽咪松大禮物俾你,呢段時間有時距會話點解匯知無通知而唔開心,搞到我好幾次忍唔住想話距知

CM.MUN 發表於 20-1-20 08:32
我反而學校通知我果日就同小朋友講咗,小朋友超開心,但我同佢講好,剩返兩次考試如果唔用心考,我就取消注 ...

咁樣都很好啊!

joanna_mami 發表於 20-1-20 11:39
咁樣都很好啊!

其實點解一早話比小朋友聽,我是咁諗?
1:我覺得現在嘅小朋友都會比較,有可能其他小朋友已經知道有直資收咗,係學校分享,但自己仲未有,會唔開心。
2:我小朋友都係天天問,匯知有消息未,怕佢日日諗,影響專注。
3:因為佢已經同同學講咗有學校收咗,我都講咗如果剩下2次考試考唔好,我會取消,可以刺激佢現在上堂用心,因為佢會怕真係取消(當然係唔會咁做)

今天收到朋友消息,佢個朋友個仔都有apply 匯知,好可惜匯知冇收佢。

sapig@vivian 發表於 20-1-20 12:05
今天收到朋友消息,佢個朋友個仔都有apply 匯知,好可惜匯知冇收佢。

吓?點解會咁?操行分唔好,佢小朋友係第幾輪

CM.MUN 發表於 20-1-20 14:43
吓?點解會咁?操行分唔好,佢小朋友係第幾輪

詳情唔太清楚,只係知道入唔到

sapig@vivian 發表於 20-1-20 15:44
詳情唔太清楚,只係知道入唔到

未有通知吧!应該不會有reject letter ka lor!

vin105 發表於 20-1-20 20:38
未有通知吧!应該不會有reject letter ka lor!

現階段入不到,可能下一段先入。

不過今年是否多左好多人入紙呢?

sapig@vivian 發表於 20-1-20 21:39
現階段入不到,可能下一段先入。

不過今年是否多左好多人入紙呢?

同意, 三月中第二輪通知時, 可能会call, 另外, 四月初可能有家長轉去资助中學, 因而抽飛, 到時又会再call 备取生!

此外, 我也想知今年是否多了人申請?

CM.MUN 發表於 20-1-20 08:40
同埋我見學校有補習班同好似叫功課班,係唔係每日放學後留在學校??
呢個我都唔係好記得lu, 阿女丨一時玩左一個月巳quit 左~ 完全無用~ 阿女仲話成班人一齊, 佢地玩多個做, 太嘈~ 但咁多年過後, 我唔知而家有無好到呢!? 無聽過有家長提過~

vin105 發表於 20-1-18 22:20
講到攀石牆, 我又想問下:

學校簡介片話有全港中學最高攀石牆 (好似是25米), 我見summer bridging cour ...
呢個你入到黎可以向學校提議下呢~ 其實我聽阿女講佢地都有爬過, 要佢地一定要爬到最高~ 但一年可能得一次呢個機會~ 唔知係咪請唔到導師呢!?

joanna_mami 發表於 20-1-20 11:38
我同距講你考完呈分後媽咪松大禮物俾你,呢段時間有時距會話點解匯知無通知而唔開心,搞到我好幾次忍唔住 ...

我女都係,上次我同佢傾計,佢知道我朋友個女都申請匯知,通知面試,佢當時問我:媽咪點解匯知仲唔通知我既?係唔係代表我冇機會啦?我答佢:妳真係咁想入匯知就盡力考好第三次呈分試等媽咪去叩門睇下妳有冇機會啦

又放多兩星期假,都唔知呈三如果教得及書?
‹ 上一主題|下一主題