用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 匯知中學20/21年S1揮手區
go

匯知中學20/21年S1揮手區

1月18日註冊喇!期待

joanna_mami 發表於 20-1-12 04:58
1月18日註冊喇!期待

報到!

我哋2⃣️月21日外遊完才註冊,也很期待!

往年四月學校有開放日,今年是否也會有?去年只有媽媽和亞仔去,玩完開放日就話好喜歡間學校!有機會今年我也要去看看!

下星期註册,依家要睇吓7月學校安排,我知道有活動,但係已經準備咗去旅行,但又覺得第一次活動就請假,好唔好意思

CM.MUN 發表於 20-1-12 19:27
下星期註册,依家要睇吓7月學校安排,我知道有活動,但係已經準備咗去旅行,但又覺得第一次活動就請假,好 ...

妳註冊時可以問下暑假bridging course 安排!協調一下行程!

CM.MUN 發表於 20-1-12 19:27
下星期註册,依家要睇吓7月學校安排,我知道有活動,但係已經準備咗去旅行,但又覺得第一次活動就請假,好 ...

上次校長都有提到今年暑假會有4個禮拜:這個暑假不太閒⋯⋯

我以前每年暑假都plan去旅行,今年呀囡大日子都唔敢安排啊

joanna_mami 發表於 20-1-14 15:04
上次校長都有提到今年暑假會有4個禮拜:這個暑假不太閒⋯⋯

我以前每年暑假都plan去旅行,今年呀囡大日子 ...

我上次聽校長講過,係7月中到8月中,所以先頭痛,機本整個暑期,我諗我會請8月份假多啲,7月剛開始不好意思請假

知唔知今年四月匯知中學會否有開放日?

好想入去學校行下,了解多啲校園的狀況!

唔好意思,注冊過日係唔係帶(身份証副本,6年級成績表正本,小六資料表)唔記得咗

Hello! 我仔响匯知讀緊中二,路過入來八下。
剛睇過校曆表,今年開放日係3月29日(星期日),所有制服團隊都要返去幫手,家教會亦有攤位,玩遊戲有好多禮物送,禮堂有表演,Marching Band嘅表演幾精彩。

學校有好多親子活動,陸運會、聖誕才藝表演家長可以出席觀看,新春有親子盤菜宴(响學校禮堂聚餐),家教會搞親子旅行(中學都仲有親子旅行,睇你地小朋友有冇興趣,通常越高年班就越唔想同家長去),中一全體家長仲可以分批出席同校長嘅早餐會交流下(中二至中六家長就要抽籤)。

這個暑假不太閒都有個親子活動,有社工帶領,家長同小朋友合作做手工。如果去旅行冇問題,暑期班可以請假。暑假不太閒時仲會公布編咗邊個制服團體。

如果小朋友有特殊教育需要,考試要申請調適,或需要學校言語治療、社交訓練等服務,七月正式註冊時响禮堂有個COUNTER有老師專門負責,到時去交證明申請便可。

cherithlai 發表於 20-1-15 11:36
Hello! 我仔响匯知讀緊中二,路過入來八下。
剛睇過校曆表,今年開放日係3月29日(星期日),所有制服團隊都 ...

Hi Cherith,

謝謝你的資訊!仲有D嘢想順便請教一下!

想問下每年A班,係咪都有不小外籍小朋友,如南亞裔的同學? 分班試除了Pre-S1, 仲有D咩類型的寫作試題要考?

另外,學校對外的交流生計劃受歡迎嗎?通常哪一個年級的同學會參與?

CM.MUN 發表於 20-1-15 11:28
唔好意思,注冊過日係唔係帶(身份証副本,6年級成績表正本,小六資料表)唔記得咗
...

要帶身份證正本,小六資料表正本 ,八百蚊現金,同埋要簽承諾書!

vin105 發表於 20-1-15 11:54
Hi Cherith,

謝謝你的資訊!仲有D嘢想順便請教一下!
今年中一A班有4個非華裔。分班試匯知都係做Pre S-1全港做嗰同一份卷,題型可以去書店搵啲補充練習睇下。

交流團自由報,操行好優先,冇限咩年級,人多報就抽籤,同埋如果上一年去過,今年會留番啲機會俾其他同學。例如我仔上年去過台灣,今年再報台灣團未必會入選。

cherithlai 發表於 20-1-15 15:52
今年中一A班有4個非華裔。分班試匯知都係做Pre S-1全港做嗰同一份卷,題型可以去書店搵啲補充練習睇下。

...

我仲想問下關於較長期的交流生計劃(見圖)。話有一個月,三個月及半年,中學也有長期交流,好似好吸引!近年有冇同學仔會參加?如有咩年班多?

vin105 發表於 20-1-15 16:07
我仲想問下關於較長期的交流生計劃(見圖)。話有一個月,三個月及半年,中學也有長期交流,好似好吸引! ...
上年唔覺有通告出去長期交流,但係內地有姊妹學校既學生來咗香港,學校有出過通告搵同學做義工,負責招呼呢班內地生。

cherithlai 發表於 20-1-15 16:13
上年唔覺有通告出去長期交流,但係內地有姊妹學校既學生來咗香港,學校有出過通告搵同學做義工,負責招呼呢 ...

即是不是對應交流的,互相批一批學生去對方學校!

唔知這個交流生計劃如何運作,可以幫忙了解一下嗎?

vin105 發表於 20-1-15 16:17
即是不是對應交流的,互相批一批學生去對方學校!

唔知這個交流生計劃如何運作,可以幫忙了解一下嗎?:fu ...
呢樣我都唔清楚呀,或者你去註冊時,可以問下負責註冊嘅老師。

cherithlai 發表於 20-1-15 16:41
呢樣我都唔清楚呀,或者你去註冊時,可以問下負責註冊嘅老師。

Good idea!

Thanks for advice!

Report later after consulting the School!

回覆樓主

Hello!各位同學仔家長小女18號註冊,好開心入到匯知,上次去簡介會知道有暑假不太閒,所以今年暑假plan旅行都係短途三四日遊,等距返匯知適應下中學生活

cally_yu 發表於 20-1-17 00:06
Hello!各位同學仔家長小女18號註冊,好開心入到匯知,上次去簡介會知道有暑假不太閒,所以今年暑假 ...

我們17-18/1去咗外旅。

和學校溝通後,安排了1/2 先去註冊!

同意因為要配合bridging course, 暑假未能盡情和孩子外旅!所以考慮今年四月,交完呈分試同埋自行面試之後,率先出去玩返一轉!

vin105 發表於 20-1-15 16:07
我仲想問下關於較長期的交流生計劃(見圖)。話有一個月,三個月及半年,中學也有長期交流,好似好吸引! ...
首先歡迎大家將會成為匯知既家長先~ 我係匯知既家教會主席Elaine~ 我地匯知家教會喺呢區裡面算係出左名搞活動多, 義工又多架 ^^ 希望大家之後都入黎成為我地既常務幹事啦~
解答返呢位家長問題先~ 呢個交流生計劃巳無玩好多年lu, 呢幾年都係玩兩星期既海外交流多~ 有機會都參加下~ 我女上年都去左芬蘭, 真係一個好好既體驗黎, 佢話喺當地同d果喥既學生一齊上堂, 佢地可以播住歌, 聽住黎上, 好relax既呢~