用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 代問九龍區適合高功能自閉症小孩的中學 ...
go

代問九龍區適合高功能自閉症小孩的中學 [複製鏈接]

朋友仔小五,評估是亞氏,很聰明,但常不肯做功課及選擇性答題目,呈分試應該很麻煩。請問大家有何意見或那間中学適合?
   2    0    0    0

ChungNga 發表於 20-1-12 00:52
朋友仔小五,評估是亞氏,很聰明,但常不肯做功課及選擇性答題目,呈分試應該很麻煩。請問大家有何意見或那 ...

想問你朋友怎樣幫小朋友?有冇看精神科醫生?食藥?training?針灸?.......
我仔也是小五,懷疑亞氏仔,社交好差,我好頭痛⋯⋯

回覆樓主:

其實佢小五才帶仔仔去睇,真的很遲。睇過精神科,初步診斷是亞氏,有食藥但作用不大,所以現在才去做見心理學家,希望有其他的幫助。
你仔也是小五,見了心裡學家?未就快,不要再拖。有很多方法幫的,心理学家會轉介。
有冇同學校社工傾過?也叫社工多留意,叫學校社工揾人跟吓佢。

我仔小六,明年升中一,成績屬B2頭,社交專注弱,其餘都問題唔算太大,好彩有間b2直資收左,希望順利啦!

ChungNga 發表於 20-1-14 23:18
其實佢小五才帶仔仔去睇,真的很遲。睇過精神科,初步診斷是亞氏,有食藥但作用不大,所以現在才去做見心理 ...

現在等第二次見心理學家。
有同學校社工提過,但佢睇唔出我仔似阿氏,但仔在校有好多社交問題。

ChungNga 發表於 20-1-12 00:52
朋友仔小五,評估是亞氏,很聰明,但常不肯做功課及選擇性答題目,呈分試應該很麻煩。請問大家有何意見或那 ...

選多支援既中學
我果個又係社交好大問題,但成績唔差既,所以只可忍痛揀間多支援適合佢既中學,唔洗合banding,最緊要校風好,多支援A仔既,因好多b2,b1,只支援超微既sen仔

SKB 發表於 20-1-16 22:26
我仔小六,明年升中一,成績屬B2頭,社交專注弱,其餘都問題唔算太大,好彩有間b2直資收左,希望順利啦!
...

我仔 一樣專注藥 高功能自閉 智力正常 啱啱 呈分一 band1尾 band2頭 睇有啲文章 趕 呢啲小朋友 喺小學 因為要死忌 所以可以好成績 但去到中學 因為好多理論 就會掌握唔到 讀唔掂 請問 有冇過來人 可以答下 謝謝

opclk99 發表於 20-10-25 08:27
小學係好易就上到好分數,因為課程如你所說,
死記野多,分析較小,
所以真係讀唔讀到書,

所以坦心到時選錯校  佢會讀到無心機  反而害左佢

‹ 上一主題|下一主題