用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 1B 仔的煩腦
go

1B 仔的煩腦

往績學校約45人入B1 ,肥仔排15 。
間間都似陪跑,決定自一用memo纸寫左四間校名放落袋度抽,沙呂,沙崇,沙曾及QES ,  ..,最後抽到沙呂,三十分鐘內填表,十五分鐘揸車去交表,告一段落,舒服哂……

回覆樓主:

祝一切順利

Cliokohonda 發表於 20-1-11 23:30
間間都似陪跑,決定自一用memo纸寫左四間校名放落袋度抽,沙呂,沙崇,沙 ...

心想事成

祝樓主心想事成, 加油加油 !

請問樓主的小朋友是否讀一線小學??  我家肥仔也是級 1X, 現選自一九華, 仍在煩惱自二的選擇 .......

回覆樓主:

只求阿仔升中後不會機不離手,暫時還會被我的咆哮震懾,希望將來學校能種個薯仔比返我

間間都似陪跑,決定自一用memo纸寫左四間校名放落袋度抽,沙呂,沙崇,沙 ...

呢個成績,又沙田網的話,應該唔係陪跑。
好奇問,自二是什麼?
祝大家好運

IYY 發表於 20-1-12 00:10
祝樓主心想事成, 加油加油 !

請問樓主的小朋友是否讀一線小學??  我家肥仔也是級 1X, 現選自一九華, 仍在 ...

不是一線小學,入圍QES 的200人也限於级六內……

nillnill 發表於 20-1-12 00:16
呢個成績,又沙田網的話,應該唔係陪跑。
好奇問,自二是什麼?
祝大家好運

自二沙循,阿仔揀的……

我有諗過博盡自行沙崇加沙呂,
抽獎穩陣乙一沙循 . 乙二郭得勝,乙三沙官……說服不了其它成員……

依家情況唔上唔落,自行又博博下,抽獎又博小小 ,乙一放曾崇,乙二沙循,萬一沙循不保阿仔就呵呵了,準備入鄭榮沙官。

Cliokohonda 發表於 20-1-12 00:23

自二沙循,阿仔揀的……

哦,合理。
自行搏一搏積極些少本來合理。
乙一跟自二,可以。沙田選擇多,不幸未中自行,大抽獎應該還有變陣的可能。
我仔來自外區,考慮時間較長,由開放日到前幾日才交表(小朋友決定,我叫他再三思,才拖到前幾日而已)。志在一試。明知陪跑。
自二番返本區。
祝大家好運。

nillnill 發表於 20-1-12 00:56
哦,合理。
自行搏一搏積極些少本來合理。
乙一跟自二,可以。沙田選擇多,不幸未中自行,大抽獎應該還有 ...

我仔小學在KLN01 ,跟住址搬回沙田網,所以在沙田區中學冇track record……

回覆 Cliokohonda 的帖子

我個人會自行搏,大抽獎保守自行靠自己,抽獎純運氣

依,你地無考慮沙培嘅

deen 發表於 20-1-12 09:05
依,你地無考慮沙培嘅
沙培面試日期係3月14日。其實,有機會跟其他中學相撞。雖然有可能可以改時間,但都會假定無得改。變成要選擇喇。即使兩間都有參觀過。

自二沙循,阿仔揀的……

應該自二入沙循,唔洗大抽獎
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

nillnill 發表於 20-1-12 09:21
沙培面試日期係3月14日。其實,有機會跟其他中學相撞。雖然有可能可以改時間,但都會假定無得改。變成要選 ...

啊!
不過我選自行兩間都係同一面試
打算到時再算

選擇正路,見樓主提過小朋友應該约1A-1B,沙循機會應較大。

今年升中學童多左,競爭相對激烈,加上今年改玩法首輪會先公佈,部份家長會在自行盡搏,但要留意若太進取失敗,到抽獎就只能睇運氣,運氣差隨時得不償失。所以樓主搏一間1A一間1B較明智。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-1-12 12:08
選擇正路,見樓主提過小朋友應該约1A-1B,沙循機會應較大。

今年升中學童多左,競爭相對激烈,加上今年改 ...

我覺得沙田區隱藏一批將會從九龍區小學回流的學生,而從沙田出走的只是兩呂,聖心,培基级頭入神直加埋果兩三十人,變相可能充斥大量本區的1A中尾生,沙田大部份英中都收超過400份表,當四大收40個B1A 生,有冇咁多個真係B1A呢? 剩下四間点都執到啲1A生……

自二沙循,阿仔揀的……

一家人嘛!你識尊重其他成員,值得一贊。

你自行的策略好好呀!入到邊間都好好,等你上嚟公佈自行好消息。

Cliokohonda 發表於 20-1-12 14:12
我覺得沙田區隱藏一批將會從九龍區小學回流的學生,而從沙田出走的只是兩呂,聖心,培基级頭入神直加埋果兩 ...

Cliokohonda 發表於 20-1-12 14:12
我覺得沙田區隱藏一批將會從九龍區小學回流的學生,而從沙田出走的只是兩呂,聖心,培基级頭入神直加埋果兩 ...

你用「回流」黎形容,真係好得!!

另外啟德站、鑽石山站屯馬線就快開,自行應該引左D九龍城、黃大仙既B1生入黎。