用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 LS 和 IS 小學同級學術深淺
樓主: 木子兔媽媽
go

LS 和 IS 小學同級學術深淺

細佬Bebe 發表於 20-1-14 11:52
Wow
It’s a blessing that ur kid is so into Chinese.
Is he in IS?
Sorry, not my son. It is my daughter, studying in traditional school.
我諗如果想小朋友唔抗拒中文,很多時候在於家長的態度。如果家長已經投降,或者覺得中文不重要,小孩自然提早放棄。

還有就是老師,不可以小看老師的威力。如果遇到一個教的好,有料,肯鼓勵小朋友的老師,事半功倍。印象中佢兩次中文寫作有突破,都正好是遇到喜歡的老師。派回來的作文,週記等等,老師寫滿了評語和鼓勵的說話。

還有就是朋輩,三年級同桌是一位喜愛中文的男孩子,每天帶一本好深的中文書去學校看,說話必用四字成語,引古論今。小女當時也讀了不少中文書。

現在中學的好友也是極強的中文,會一起寫作,寫詩,互相評改,進步好大。

b3410 發表於 20-1-14 12:34
Sorry, not my son. It is my daughter, studying in traditional school.
我諗如果想小朋友唔抗拒 ...

老實說,學校中文教學安排功不可沒,令到學生由討厭中文變成懂得欣賞,而且進步神速。

b3410    發表於 20-1-15 06:57

yaijing 發表於 20-1-14 10:04
我都唔明點解而家啲中文要學到咁深。 而家嘅小四程度等於80年代嘅小六/中一。 其實同數學一樣,一味教得快 ...

數學是比80年代淺左,許多理科生連calculus也未學過,朋友教工程教得好辛苦,另外現在又不是人人take physics.

細佬Bebe 發表於 20-1-14 11:53

重背默 真係最最最最痛苦。 理解內容 一定要背嗎 :questio ...

對於記性好的小朋友,其實背書不痛苦還易拿分,老師又易批改,不過學唔學到野就唔知

964000 發表於 20-1-14 23:58

對於記性好的小朋友,其實背書不痛苦還易拿分,老師又易批改 ...

對,我自己就係其一
考試測驗成績冇問題
但考完咪比返哂老師

b3410 發表於 20-1-14 12:34
我諗如果想小朋友唔抗拒 ...

好老師(Inspiring one)真係好重要!我中二時有個好同叻既英文老師 都令我同好多同學 愛上英文

恭喜你女女 又有好老師 又有好朋輩

b3410    發表於 20-1-16 00:14

yaijing 發表於 20-1-12 13:50
我以前都有同一疑問。 係人都知傳統學校數學程度深, 幾乎全球之冠, 香港學生考 SAT 數學差多必攞滿分。 ...
同意。我經常都咁唸,唸極都唸唔明,如果最後學生又唔見得特別出眾,點解要過咁多年地獄式生活呢?

yaijing 發表於 20-1-14 10:04
我都唔明點解而家啲中文要學到咁深。 而家嘅小四程度等於80年代嘅小六/中一。 其實同數學一樣,一味教得快 ...
好多學校鐘意標榜自己教快半年,教快一年,其實就是拔苗助長! 不過,好多家長覺得好威,雖然佢地都知道基礎唔好,要出外補習,但仍然係覺得好自豪。

如果根據兒童發展,小朋友嘅思考未去到嗰個年紀,好難真正明白一D抽象概念。係香港,好細個就要背乘數表,有D幼稚園都開始背。

回覆 Osiana 的帖子

一早睇通咗呢個道理。
不過IS係貴,以香港人工中位數去睇,唔容易負擔。一個家庭幾個小朋友的話,願意咁樣栽培小朋友,係好大付出。

Osiana 發表於 20-1-17 04:19
好多學校鐘意標榜自己教快半年,教快一年,其實就是拔苗助長! 不過,好多家長覺得好威,雖然佢地都知道基 ...

聽聞某校小一面試有乘數題是真是假我唔知喇,不過呢個rumour一出,d家長咪K2開始教乘數
我小朋友果時先岩岩1+1果d

meimeimandy 發表於 20-1-17 08:42
聽聞某校小一面試有乘數題是真是假我唔知喇,不過呢個rumour一出,d家長咪K2開始教乘數:toocol ...
無錯,好多怪獸父母
咁谷法,好快就會討厭讀書。