用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年系咪唔可以抽飛(直資轉津贴)
樓主: kittychit
go

今年系咪唔可以抽飛(直資轉津贴) [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 20-1-11 19:28
咁快無覺好瞓?仲有排喎!

係啦 又怕選錯、又擔心面試表現、又怕撞時間.................

cindychs 發表於 20-1-11 20:46
回覆 pingu_k 的帖子

我都係,日日諗!就黎顛🙈

我都估不到自己咁緊張,祈求3月尾已有好消息!但還有個呈3,的確就黎顛

IloveJJ 發表於 20-1-11 19:27
所以神校一線未必會call, 一來唔多人抽飛,二來佢哋等叩門可以再揀。

是的。神直資中學係"睇住"嚟慢慢揀啱先收下可等7月後再揀,二三線嘅就要好好把握時間機會"搶住"嚟盡收優質好學生下會唔放過每一刻機會。所以,提早公佈自行結果的""新玩法""對神校之一向收生習慣應該無乜改變,因為入得嚟神校嘅又會走嘅應該無乜機會發生,我估提早公佈結果只是""幫輕""二三線直資中學而矣!

我想問掉轉又得吾得呢?如果3月31日津貼收左,但4月頭直資通知你收你,又可吾可以吾讀津貼,去直資註冊呢?
cindy&keung的bb女會在8月中出生^.^

cindychs 發表於 20-1-12 15:24
我想問掉轉又得吾得呢?如果3月31日津貼收左,但4月頭直資通知你收你,又可吾可以吾讀津貼,去直資註冊呢? ...

可以

cindychs 發表於 20-1-12 15:24
我想問掉轉又得吾得呢?如果3月31日津貼收左,但4月頭直資通知你收你,又可吾可以吾讀津貼,去直資註冊呢? ...

無論4月頭或4月中,只要直資中學响4月底遞校取錄名單上教育局前,仍然可以向後補名單問津,如果學生願意且簽下承諾書和交下學生資料表便完成註冊手續,即放棄自行正取生身份。

請問如果已註冊一間直資A ( 已交小六資料表正本及承諾書) , 若有另一暑直資B有 offer , 如果想轉直資B , 是否去番直資A 取回小六資料表正本及承諾書交去直資B 就可以 ?
另外如果好彩  31/3 有津校 offer , 若果真是想轉津校, 是否去番直資校取回  小六資料表正本及承諾書 就可以自動入津校 ?

醒目開學勳章 王國長老

jasminekiki 發表於 20-1-13 12:19
請問如果已註冊一間直資A ( 已交小六資料表正本及承諾書) , 若有另一暑直資B有 offer , 如果想轉直資B ,  ...
請問如果已註冊一間直資A ( 已交小六資料表正本及承諾書) , 若有另一暑直資B有 offer , 如果想轉直資B , 是否去番直資A 取回小六資料表正本及承諾書交去直資B 就可以 ?

另外如果好彩  31/3 有津校 offer , 若果真是想轉津校, 是否去番直資校取回  小六資料表正本及承諾書 就可以自動入津校 ?

7/4/2020 前已註冊直資取消註冊就得

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~
‹ 上一主題|下一主題