用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年系咪唔可以抽飛(直資轉津贴)
go

今年系咪唔可以抽飛(直資轉津贴)

直資早咗放榜,会簽份嘢,系咪唔可以抽飛(直資轉津贴)?

kittychit 發表於 20-1-11 11:55

一向都得,係限期前抽飛就得,但當然越早越好,但要係直資交咗名單上EDB前~~~

kittychit 發表於 20-1-11 11:55

3月31自行放榜,4月7前直資抽飛。

回覆樓主:

直資抽飛要在今年4月7日或之前取回《承諾書》和《小六學生資料表》的正本

little_yolky 發表於 20-1-11 12:10
3月31自行放榜,4月7前直資抽飛。

即係今年4月1至4月6日直資學校會有一輪call後補生?

pccw2017 發表於 20-1-11 12:24

唔知直資點安排喔。佢哋可能keep位到叩門,call waiting又得,無特定做法。反正4月底佢哋會交list去教育局。

pccw2017    發表於 20-1-11 12:31

little_yolky 發表於 20-1-11 12:27
唔知直資點安排喔。佢哋可能keep位到叩門,call waiting又得,無特定做法。反正4月底佢哋會交list去教育局 ...

希望d學校可以4月頭call,唔洗有需要的家長咁折磨  

pccw2017 發表於 20-1-11 12:24

計埋4月7日。

pccw2017    發表於 20-1-11 12:45

pingu_k 發表於 20-1-11 12:36

估計都會call,如果4月頭D直資中學唔打算call人"補位"等7月先做嘢!咁4月中旬都唔駛旨意會call。

YmOra 發表於 20-1-11 12:48
估計都會call,如果4月頭D直資中學唔打算call人"補位"等7月先做嘢!咁4月中旬都唔駛旨意會c ...

就係怕d學校等到7月,咁家長有排捱

但係唔係應該4月初call的機會較大呢?

pingu_k 發表於 20-1-11 12:53
就係怕d學校等到7月,咁家長有排捱

但係唔係應該4月初call的機會較大呢?

會呀!所以我唔認為4月唔call人補位,有合適嘅學生仍然會盡量call人。

YmOra 發表於 20-1-11 13:05
會呀!所以我唔認為4月唔call人補位,有合適嘅學生仍然會盡量call人。
...

係就好了

YmOra    發表於 20-1-11 13:11

回覆樓主:

二月底比个直資位我,承諾書照簽?

YmOra 發表於 20-1-11 13:05
...

我都覺得應該會call,如果等到七月,全世界知道有offer(後補位個班),未必會轉。

回覆樓主:

承諾書係米新嘢?

pingu_k 發表於 20-1-11 12:36

係囉。

YmOra 發表於 20-1-11 12:48
估計都會call,如果4月頭D直資中學唔打算call人"補位"等7月先做嘢!咁4月中旬都唔駛旨意會c ...

正路過往都唔係咁多直資四月中後call人,因為四月底交list,太遲佢盞搞到自己。

kirstyau 發表於 20-1-11 13:15
我都覺得應該會call,如果等到七月,全世界知道有offer(後補位個班),未必會轉。
...

唔同直資會唔同做法,神級、一線、二線都唔同,睇個別學校吧。肯定係有直資會call人,流失少,唔call都唔出奇。

kittychit 發表於 20-1-11 13:17
承諾書係米新嘢?

一直都有的。

kirstyau 發表於 20-1-11 13:15
...

我都係咁諗,"直資後補學生"一定知道自己係以後補生補上而獲取學位,得來不易下必定會珍惜,同理地直資中學會响嗰段時間call學生補位嘅亦會估計學生九成九唔會再走,所以直資中學可以睇住嚟揀人,若然真的揀唔落手嘅話才放棄個"待補位"等7月先再要人。