用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問有冇家長既小朋友都係喜歡化學元素表? ...
go

請問有冇家長既小朋友都係喜歡化學元素表?

我位小朋友對化學元素表有興趣,想知道有咩可以滿足佢求知欲。我本人就冇讀過理科。所以,除咗買書,同睇VIDEO。想睇下有咩以外既選擇比佢。謝謝。

tyson715 發表於 20-1-10 23:55
我位小朋友對化學元素表有興趣,想知道有咩可以滿足佢求知欲。我本人就冇讀過理科。所以,除咗買書,同睇VI ...

一定唔可以錯過The Periodic Table Song,
小朋友勁鍾,一次過學曬(背曬)成個periodic table.
https://youtu.be/rz4Dd1I_fX0

回覆 Activehealth 的帖子

有呀,有呀。Thank you .佢都鍾意聽隻歌,佢依家想學深入少少內容。

tyson715 發表於 20-1-12 12:01

有呀,有呀。Thank you .佢都鍾意聽隻歌,佢依家想學深入少少內容。

阿仔細個好鍾意呢本

Illustrated Dictionary of Chemistry

可以Khan Academy 自學

https://www.khanacademy.org/science/chemistry/periodic-table/copy-of-periodic-table-of-elements/v/periodic-table-groups?modal=1

醒目開學勳章 貢獻勳章

哈哈,我仲記得好幾年前有次HKAGE活動,我仔同幾個小上朋友上台唱periodic table song!

樓主小朋友睇中文書嘛?
觀念化學小學堂 (初小)
元素生活
觀念化學 (中學程度)

睇完上面,夠入DP chem level 1

恐龍家

我係網度都不斷揾資料,見到哩本,覺得應該係個好選擇,打算要買。謝謝資料。

回覆 小曳人 的帖子

真係好開心,有人可以分享一下資料比我,我都會參考一下。可能要我自己讀完,再演釋比佢聽。哩度真係有好多有心人,有經驗既朋友,又多高手。多謝你既意見。

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實如果小朋友有一定閱讀能力,加上興趣,可以自己睇書自學,唔係點駛家長幫,我通常等佢自己開口問我 (我係理科人,所以初初仲頂得住架!但舊年我已經投降~)

恐龍家

回覆 tyson715 的帖子

我嘅仔五六歲嗰時已經識背元素週期表。但係歌就唔識唱。好鍾意科學類嘅書。

樓主冇講小朋友幾大?

Usborne 有本書講化學(即樓上講既小天下出既觀念化學)
英文書仲有好多,唔同程度都有。

Khan’s Acadmey 係另一個途徑。

有小二三程度,仲可以訂Mel Chemistry 做實驗

回覆 sorman 的帖子

嘩,原來都真係有好多途徑。我位小朋友今年4 歲多。佢既英語閱讀能力應該係2年班左右吧。其實我都唔係太知小學係咩程度。
如果佢自睇,我都唔知佢可以理解幾多?我估紿終都需要有人幫佢講解一下,因為我自己對化學係0""
所以有時佢問我,我都唔識答。
(-____-""" )

所以就比佢睇下Youtube, 不過,我自己比較主張少電視,希望人對人方式學習,所以想了解下,會唔會有其他課程,資料滿足佢好奇心。

謝謝各位。

我哋淨係畀多啲書佢睇。可以吸收幾多我哋都唔知。有時講啲嘢我哋都唔明。

tyson715 發表於 20-1-10 23:55
我位小朋友對化學元素表有興趣,想知道有咩可以滿足佢求知欲。我本人就冇讀過理科。所以,除咗買書,同睇VI ...
小朋友對元素週期表有興趣,係指小朋友對個表有興趣,對週期表裡面既元素結構有興趣,對元素週期表唔同欄既化學特性既異同有興趣,定係對元素週期表既其他方面有興趣?對同一樣野既唔同方面有興趣,處理方法好唔同。

回覆 王家爸爸 的帖子

你好,你好。佢對個元素表有興趣,想知個表係咩嚟,𥚃面既元素係咩嘢。會細讀係邊度會有哩啲元素出現,依家都會記下同,會睇下元素結構圖係點劃 (  electron configuration ) 暫時太概係咁。

tyson715 發表於 20-1-13 14:12
回覆 王家爸爸 的帖子

你好,你好。佢對個元素表有興趣,想知個表係咩嚟,𥚃面既元素係咩嘢。會細 ...
如果係咁,其實上面有啲網友介紹既野,對你小朋友可能有啲淺。反而可以教識小朋友啲深入啲既野,例如最外層既電子數量係決定化學元素既基本性質既因素,好似 Na 同 K 好相似,F 同 Cl 好相似。

回覆 王家爸爸 的帖子

多謝你既意見,我自己其實想知會唔會有咩課程會啱小朋友學下,玩吓,又可以比佢知多啲。多謝你的回覆。

可以去科學館網頁睇一睇裏邊有定期火博士表演元素真性情。

回覆 Sauyibo 的帖子

謝謝你。