用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY VS SFA VS 喇沙
樓主: yellowdoubleng
go

CKY VS SFA VS 喇沙 [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 20-1-12 10:58
原來您講呢位網友陳sir,仲以為你講嗰位陳sir係某教育顧問添。不過好一段時間冇見ANChan59喺EK出現
...

同老細退休嘆世界掛

回覆 小曳人 的帖子

好同意,分別同幾名CKY用家傾完後都發現CKY 唔係我地想要既野,建議多向用家朋友方面了解

醒目開學勳章 貢獻勳章

amazinggrace13 發表於 20-1-12 10:08
請問CKY那方面並不是你想要的,請分享。我和樓主都有相同offer,想深入了解一些再決定,謝謝。
...
始終唔係我個人嘅經歷,好難3言兩語講出當事人感受
只能夠講,單單課堂秩序、自由度、學習態度,都有明顯分別,既然大部份人知道點叫傳統教學課堂,不如試下同cky 家長傾下

簡單d講,國際學校嘅細路同本地學校嘅細路都好大分別啦!
恐龍家

poonseelai 發表於 20-1-12 08:35
ANChan59

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2498694&extra=page%3D1

謝謝分享!長知識了,很有用。(emoji)

小曳人 發表於 20-1-12 09:04
有朋友幾年前係上面相同情況,因人面廣,同cky 家長傾完 (加上當時仲係SFA家長嘅我),發現cky唔係自己想要 ...

多謝分享,努力爬緊文中
CKY 去過兩次同d 學生傾過計
LS 去過3次,各有各好
我仔讀York,班主任都說佢冇學生入CKY,講唔到俾我聽(emoji)

小曳人 發表於 20-1-12 16:27
始終唔係我個人嘅經歷,好難3言兩語講出當事人感受
只能夠講,單單課堂秩序、自由度、學習態度,都有明顯分 ...

我明,學生會好活潑,中意問解,挑戰您嘅答案,坐唔定……

我仔係有呢d傾向…但上堂會乖(知道學校規舉)

但我湊時,就冇時停

minia 發表於 20-1-12 16:19
回覆 小曳人 的帖子

好同意,分別同幾名CKY用家傾完後都發現CKY 唔係我地想要既野,建議多向用家朋友方面 ...

好提意~ 唯有企學校門口,問下d家長(emoji)

回覆樓主:

其實未有offer 之前約左大學教授食飯,佢係叫我揀DSE 學校,主要香港的大學收生比例,DSE係有優勢ge~ (佢係負責收生果位),IB 係全球考生都黎apply,佢提我中文好都重要(佢舉左個幾surprise例子),揀IB就要補中文

我支持出國,老公就想香港,所以都要再傾傾
‹ 上一主題|下一主題