用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中生睇咩英文書同劇?
樓主: Ocean419
go

初中生睇咩英文書同劇?  

bobbob 發表於 20-3-26 23:45
點解我覺得有啲sarcastic?
唔係呀,相比我自己細個時,真是覺得d小朋友叻架

bobbob 發表於 20-3-26 23:43
get唔到咪當故事咁睇囉,無壞

平時忙想盡量善用時間,我自己tend to right book at the right time.  不過只要小朋友喜歡,同意也不是大問題。
ps, similarly 有時看片都有未get 到的情況,同樣地我都會先考慮過,太復雜太深奧的都會留番大d先睇

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-3-27 06:25
唔係呀,相比我自己細個時,真是覺得d小朋友叻架
我信你

MrBeast    發表於 20-3-27 11:15

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-3-27 06:34
平時忙想盡量善用時間,我自己tend to right book at the right time.  不過只要小朋友喜歡,同意也不是大 ...
唔好低估小朋友,最近同仔傾計,覺得佢哋同我哋細個比思想成熟好多,想當年我小學時仲係成舊飯咁,有啲嘢到大咗先諗到,但佢哋小學生已經識咁諗,時代唔同人會進化,唔可以再用以前嘅standard去俾框框佢哋啦

bobbob 發表於 20-3-27 10:46
唔好低估小朋友,最近同仔傾計,覺得佢哋同我哋細個比思想成熟好多,想當年我小學時仲係成舊飯咁,有啲嘢到 ...

所以我咪話e加d小朋友好叻,雖然我個閲讀能力冇你們的咁好,但我成日都話比我自己好百倍。
一起看劇好處係可以一起討論一下(當然書都可以),又或者一d subtle joke 唔笑,咁好容易知道get 到幾多。當然好似書咁,亦會試下不同題材和難度,work 就good, 唔work 咪take a step back law, whats the rush.  最近試了與神同行,第一個cmt 就是:唔知講乜,咁不如善用時間做其他野,唔通仲看第二集嗎?

MrBeast 發表於 20-3-26 19:55
當時好似係小五時借返來的,仲transit 緊去chapter book,對我個是over 左少少,但諗深一層,本書入面一些 ...

https://fab.lexile.com/book/details/9780064407663/
本書 1010L.  Percy Jackson around 600-800L.

有點難。寫作風格很有趣。這本書包装及尺寸像古老英書。
當然,某些場面可能令人恐懼,但三個主角是積極向上的,充滿勇氣。
小讀者可能不會完全懂得諷刺性語言,但是只要他們喜歡它,就是一本好書

notcool 發表於 20-3-27 12:00
https://fab.lexile.com/book/details/9780064407663/
本書 1010L.  Percy Jackson around 600-800L.
原來成K,當時都冇chk, 看緊s1咁啱lib 見到就借下來。另外我都喜歡三隻baudelaires 用佢地長處一起解決問題,不過個尾真的有d 爛

醒目開學勳章

我估某啲字眼唔常用所以lexile level較高,其實本書都適合小朋友睇,除咗某啲劇情諗深一層都幾黑暗

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-3-27 11:15
所以我咪話e加d小朋友好叻,雖然我個閲讀能力冇你們的咁好,但我成日都話比我自己好百倍。
一起看劇好處係 ...
與神同行漫畫好睇過戲,不過更多情節要大人先識笑

MrBeast 發表於 20-3-27 12:18
原來成K,當時都冇chk, 看緊s1咁啱lib 見到就借下來。另外我都喜歡三隻baudelaires 用佢地長處一起解決問題 ...

書結局爛尾? 仔只睇過1、2集電視劇,未有太大吸引力吸引佢睇。

我比佢睇過咁多套劇,只有日動漫-dr stone 同 工作細胞吸引到佢追。 我都唔知係因為題材定係因為佢係動畫而吸引到佢。

MrBeast 發表於 20-3-27 12:18
原來成K,當時都冇chk, 看緊s1咁啱lib 見到就借下來。另外我都喜歡三隻baudelaires 用佢地長處一起解決問題 ...

書我哋都有,係前一年喺書展買嘅,現存在冷宮中

bobbob 發表於 20-3-27 14:25
我估某啲字眼唔常用所以lexile level較高,其實本書都適合小朋友睇,除咗某啲劇情諗深一層都幾黑暗 ...

還有句子的結構和長度 ...小朋友懂並不難

bobbob    發表於 20-3-28 12:14

S-Kwok 發表於 20-3-27 14:33
書結局爛尾? 仔只睇過1、2集電視劇,未有太大吸引力吸引佢睇。

我比佢睇過咁多套劇,只有日動漫-dr ston ...
其實作者每一本都有話唔中意sad ending 就咪繼續睇
電視劇通常within 1 hr 就算唔太啱都唔係大問題,選擇亦多,都試過幾次中途換馬

Danielhk 發表於 20-1-10 10:10
最近每晚三集的速度看the good doctor

請問可以在那裡睇?

咦?套書我喺呢個網站
https://www.the-best-childrens-books.org/books-by-lexile.html
見到Lexile level 係891-980,屬於level V, 同Harry Potter1-3集同level. 但我同個仔主觀感覺淺過Harry Potter 好多。唔知係咪因為啲字大隻,容易入口一啲!Harry Potter伴讀幾版就嫌深唔肯睇落去。重點係故事唔吸引佢。

V.G 發表於 20-3-28 07:44

咦?套書我喺呢個網站
同意 感覺上hp較難read,不過有人話美版較英版易一些,我之前三個版inc picture 版都借哂回家,都係唔睇,最後出絕招看片,小朋友竟然話知道個故事唔洗再看書

notcool 發表於 20-3-27 17:27
還有句子的結構和長度 ...小朋友懂並不難
都同意,不過唔會話係好淺,guess its all relative

醒目開學勳章

V.G 發表於 20-3-28 07:44

你小朋友幾大?本書咁厚好難伴讀,叫佢自己睇啦

上年/前年書展阿女買咗,佢話初時睇都有點驚慄,書封面係幾舊式...