用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中生睇咩英文書同劇?
樓主: Ocean419
go

初中生睇咩英文書同劇?  

bobbob 發表於 20-8-11 23:05
即係1啖砂糖1啖x呀?
more like 10啖砂糖1啖x

MrBeast 發表於 20-8-11 12:33
再者,不同老師都有不同方法,正所謂盡信C不如無C。
另外,最近看agt, 就討論一下us communication vs loca ...

某年,我小朋友老師係4個月入讀後嘅家長日,一樣評佢英語水平係完全OK,仲話佢始終得4個月時間,始終唔係母語所以用second lang去睇佢,report已經去到second lang條bar尾,非常好,仲話下一次可以用first lang去評。但自己睇返個school report,無論你科科ok,人哋history 始終係認為你認識唔深,去到下一份都係second lang,一心一意以為自己短時間完全係融入人地文化,溝通OK,或許,又係一廂情願~~~

mcl203 發表於 20-8-12 10:36
某年,我小朋友老師係4個月後嘅家長日,一樣評佢英語水平係完全ok,仲話佢始終得4個月時間,始終唔係母話 ...
小學還是中學?

b3410 發表於 20-8-12 10:54
小學還是中學?

要認識人哋歷史,強制性的~

mcl203 發表於 20-8-12 10:56
要認識人哋歷史,強制性的~

我的意思是,你講的老師評估,係發生在小學階段還是中學?

mcl203 發表於 20-8-12 10:36

某年,我小朋友老師係4個月入讀後嘅家長日,一樣評佢英語水 ...
融入真十分困難,observe 下 find out 同history or way of life 有時候都有趣,eg indian yes 是搖頭,香港人見面問人食飯未⋯

Danielhk 發表於 20-1-10 16:12
到晚上11點多,也不算太夜。最近功課不多,上周開始看,第一季18集看完了。正看第二季。
目標10點半前入睡 ...

用英文字幕定中文字幕呢?

Amy12 發表於 20-9-14 12:11
用英文字幕定中文字幕呢?

我仔睇劇無字幕,佢話聽得明,我當真架那。

請問最近 有 咩劇好睇? 成日彈D韩剧出来,烦C。唔知the crown第四季幾時有得睇呢?

cafeva 發表於 20-9-17 00:11
請問最近 有 咩劇好睇? 成日彈D韩剧出来,烦C。唔知the crown第四季幾時有得睇呢? ...

if like sci fi, the umbrella academy.
the crown s3 我都未睇,好看嗎?

MrBeast 發表於 20-9-26 11:20
if like sci fi, the umbrella academy.
the crown s3 我都未睇,好看嗎?
Thanks. 我check下先。The crown s3 都好睇,但係英文好深,我好多字都唔識,反而小朋友識。原來S4 11月出

akevinla 發表於 20-7-1 15:18
其實冇所謂你哋點樣去教你哋仔女學英文,覺有覺教法。點解以前四小龍裡面,台灣,新加坡和韓國現金都叻過香 ...

我朋友小朋友讀IS都有睇magic school bus, 佢2個仔好喜歡,我有成套DVD, 阿囡細個睇,叫我借給他們看。佢哋成套書亦有睇。
學習其實最緊要有興趣。

b3410 發表於 20-8-12 10:57
我的意思是,你講的老師評估,係發生在小學階段還是中學?
我估係小學