用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中生睇咩英文書同劇?
樓主: Ocean419
go

初中生睇咩英文書同劇?  

Percy Jackson, Magnus Chase, Kane Chronicles
Tess Gerritsen
Mortal Instruments
Land of Stories
Gone Series
Alex Rider
Miss Peregrine
Seven Wonders

看了the crown 1, 英文太深,高中才看好一些。中vs西宮庭劇,奸vs 慘

MrBeast 發表於 20-1-17 06:36
看了the crown 1, 英文太深,高中才看好一些。中vs西宮庭劇,奸vs 慘
需要知道啲歷史背景先容易睇得明。

王家爸爸 發表於 20-1-17 09:28
需要知道啲歷史背景先容易睇得明。
近排有d related 新聞,所以咪試下,俗語云:唔試唔知英文好,試完先知好joe go。
大至都ok, 要家長指引、解釋下。

回覆樓主:

初中階段,開似少睇書,無乜時間,但煲劇和油管就仲越來越多。有時間都會買D嚟睇嘅,量就一定比小學少好多~~~

mcl203 發表於 20-1-17 17:16
初中階段,開似少睇書,無乜時間,但煲劇和油管就仲越來越多。有時間都會買D嚟睇嘅,量就一定比小學少好多 ...
犀利,油管咁大陸既講法你都知!

mcl203    發表於 20-1-18 02:05

王家爸爸 發表於 20-1-14 15:22
Friends 係我最鍾意睇既美劇之一。

請問Friends 哪裡有得睇呢?

suzuki12 發表於 20-1-20 00:06
請問Friends 哪裡有得睇呢?
油管有,搜尋下就揾到,例如 Friends season 1:
https://www.youtube.com/watch?v=Uh0I6xe7Svc&list=PL4VjYMnxdYuW6Eqst_ko7JxLJgqC4ODfK

王家爸爸 發表於 20-1-20 10:10
油管有,搜尋下就揾到,例如 Friends season 1:
https://www.youtube.com/watch?v=Uh0I6xe7Svc&list=PL4Vj ...

Thanks Wong baba !

IloveJJ 發表於 20-1-10 17:20
我是好緊張孩子睡眠的,只有假期才會容許11點睡。

原來你大兒子還在過小學生生活

IloveJJ 發表於 20-1-25 22:27
佢咁早瞓,都可以返學瞓覺呀!而且我唔想小兒子也夜瞓。我老公出來工作還是11點瞓呀!
...

課堂上睡覺老師也可以包容嗎?

回覆 asweetmom 的帖子

好多都包容(只要唔係太樣衰太明顯),最多都叫去洗面、「起身喇!」,係得一兩個老師真係會抄醒人同鬧。佢哋都知學生一個二個放學校隊、補習操卷等。同埋叫係冇用,係唔夠訓就唔夠訓,叫完咪又再訓。更何況真係青少年好需要訓,同埋的確佢哋生理時鐘係 9、10 點左右先「清醒」。
中文堂試過大半班零反應,老師放棄講書,等同學休息 10 分鐘先再教。我試過訓到每次訓醒就轉堂,有啲訓到唔知醒要同學拍醒提要行去第二班,有啲訓到跌埋落地,有啲為訓扮病去醫療室訓。

不過都有老師自修堂期間訓著

最近睇英國 70 年舊劇,Mind your Language,笑到七彩,小學生都鍾意睇。Youtube 有齊三季。

asweetmom 發表於 20-1-26 02:14
課堂上睡覺老師也可以包容嗎?

你成績好,跑到業績咪包容囉。

YolandaTam 發表於 20-1-26 16:48
你成績好,跑到業績咪包容囉。

如果這是付費直資的包容之一,幸好我沒錢供三個女兒入直資。

IloveJJ 發表於 20-1-26 15:35

不包容呀!所以一早跟我投訴了

老師是包容了,你能接受嗎?我是不能的,老師包容在我來說只是多些時間改善,不是不用改善。

1998Ruby1998 發表於 20-1-26 08:02
回覆 asweetmom 的帖子

好多都包容(只要唔係太樣衰太明顯),最多都叫去洗面、「起身喇!」,係得一兩個 ...

我知道官津高中一直也有這種包容,實際叫放棄。沒想到現在中一已經這樣,不知道說甚麼好。

asweetmom 發表於 20-1-26 19:35
我知道官津高中一直也有這種包容,實際叫放棄。沒想到現在中一已經這樣,不知道說甚麼好。
...

有成績就叫包容,冇成績咪叫放棄。

叫/鬧完,唔夠訓都會繼續訓,倒不如慳返淡氣,通氣少少。為呢啲小事鬧人嗰幾個通常都係最不受歡迎,無謂做範眾憎。