用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY VS 女拔
go

CKY VS 女拔   [複製鏈接]

冇細佬妹跟尾

兩間都有校車直到
學費能應付

一直好喜歡CKY,多次參觀都FEEL到啲學生好開心,學習氣氛良好,校園設備完善現代化,亦俾好多機會小朋友發揮
但有少少擔心課程難跟進(自己唔識教佢)

女拔嘛,就係一般人都會擔心的問題,例如同學間競爭、學校要求高、壓力大等
同埋兩次去都冇機會接觸老師學生或參觀校園,感覺較陌生
但此校始終有太多客觀優勝之處,難以取代

女兒性格樂觀,樣樣都有興趣參與,對勝敗不太在乎
愛交朋友,但在學校比較文靜,需要時間warm up
短期內並無出國打算

難以抉擇,真心求教

52    0    0    1

如果冇去過女拔校園,不如去交留位費時,順便參觀一下,再決定。

vote for DGS too

回覆樓主:

I would choose DGS...

回覆 pugusan 的帖子

小朋友在CKY读了几年,没有考到DGJS,知道颇多家长刚有CKY offer,希望分享一下对各位有帮助(打简体字纯粹较快)。

CKY同学聊天普遍用英文,其次为Cantonese,不多讲普通话。1年级广教中,加上普通话课,二年级以上普教中,每个学期一次观课,大部分小朋友的普通话是没问题的,肯定比大部分出来工作的香港人好。

小学双班主任,中文老师教中文和moral education,英文老师(native) by default较Eng, Maths, Science,术科老师有中文教、也有英文教,depends on the teachers himself/herself。

校队一般weekdays放学练习,正常下课时间mon/tue/thur/fri放340pm,Weds 放2pm (primary school only),校队通常多练习1-1.5 hours,没有校车,只有一班前往太子,单程次次付费的shuttle,小学要大人陪才可以坐。大部分是工人、家人taxi/private car/走到Ta Po Road出车。

学校不太重视分数、比赛,同学“斗心“较传统名校低。。。部分家长觉得小朋友进来后没有以前那么进取,功课也是mediocre job.

Projects:science project, one each year。English project: Y2 onwards once a year (堂上完成,不能回家做)...口试考试/long holiday后中英文通常都是prepare 1 A3 poster with Photo然后班上分享. Y3: Chinese 2-3 mins; English 4-5mins.有认真的小朋友讲到停不到,也有hea的讲得时间太短要求重讲。

老师普遍比较传统学校宽容,排队时聊天、学校活动边玩边吃、校服仪容也没有执得太严谨,只要不太离谱都没有问题。

家长Resources丰富、教育程度非常高。基本上project 出了任何题目、少少guidelines,小朋友(或家长)会自动在deadline完成high quality work..小朋友可以互相学习 :)

小朋友读了几年,普通话和英文对答OK,参加Choir、朗诵大胆表现自己,颇有自信,有“独立思考能力”但常常challenge why or why no...她的同学也有部分如此,有点头疼。

Arabellahk    發表於 20-5-19 00:00

如我的話, 必定是女拔

當然選DGS, 如果擔心 day one 就不要報名啦

ritachan2012 發表於 20-1-10 09:21
回覆 pugusan 的帖子

小朋友在CKY读了几年,没有考到DGJS,知道颇多家长刚有CKY offer,希望分享一下对各位 ...
感謝你非常詳盡的無私分享!!!

看來家長的投入度都幾大呢,你有冇感受到壓力呢?要花好多時間幫手做project嗎?
重research and presentation係好事,喺呢個世代非常重要,出來做野亦有咁嘅要求
但CKY的學術基礎又夠唔夠呢?有冇呢方面的assessment,令家長知道子女的進度水平如何?
據你所知多唔多人會出去補習?

感激~

b3410 發表於 20-1-10 08:26
如果冇去過女拔校園,不如去交留位費時,順便參觀一下,再決定。
留位費係寄cheque的...
要到二月先有家長orientation

Sso2011 發表於 20-1-10 10:25
當然選DGS, 如果擔心 day one 就不要報名啦
...如果只係得一個offer, 或者兩間學校同一類型, 當然識揀啦
但CKY都係非常好的學校, 而且同女拔style好唔同, 所以先困擾

回覆樓主:

Vote for Dgjs!

回覆樓主:

想行IB選CKY 讀DSE揀DGJS

Poyau 發表於 20-1-10 12:05
想行IB選CKY 讀DSE揀DGJS

DGS 有 GCE ~~~

mcl203 發表於 20-1-10 12:09

GCE亦可加入考慮因素
如非心繫IB 可選DGJS

mcl203 發表於 20-1-10 12:09
其實無論咩學制, 我自己都冇經歷過, 都係要重頭學起
只係DSE應該比較似我當年的會考/A-level吧

我自己没有太大压力,我一个小朋友尽管是working mum也能应付,有帮手做project ,但大大下他们有自己的想法,不是您想帮她就愿意 take...就算我写好稿(sigh),她会听完其他同学的后临场改。我觉得他们非常会变通,我个人都欣赏...叫她多练几次, 她反过来叫我 relax, just a short presentation不用紧张...

學術基礎:中文和数学(英文数)跟外面的程度相若,在书店买的练习她轻松handle,英文少Grammar,多诗歌和修词手法(什么metaphor, simile  我是最近才从她学到。。。真不好意思)。

有同学外补,如Eye xx等。但很个人,但大部分是外补兴趣班、考乐器的。

学校中英数都有补底小组,但没校车(上学前或放学后),我跟小朋友说没人接您,您好自为之 :)

上下学期各有一次考试(except cancelled in Nov last year due to school suspension),家长日可看券(平时的worksheet,总温习也定是派甚至要签名),知道小朋友的进度和分数(没写总分,只有section marks)。。。

Poyau 發表於 20-1-10 12:19
GCE亦可加入考慮因素
如非心繫IB 可選DGJS
就係IB令人有點迷惘
只知道係一啲都唔容易

ritachan2012 發表於 20-1-10 12:22
我自己没有太大压力,我一个小朋友尽管是working mum也能应付,有帮手做project ,但大大下他们有自己的想 ...
好清楚,感謝

pugusan 發表於 20-1-10 12:21
其實無論咩學制, 我自己都冇經歷過, 都係要重頭學起
只係DSE應該比較似我當年的會考/A-level吧

GCE較DSE似當年會考/A level

pugusan 發表於 20-1-10 12:23
就係IB令人有點迷惘
只知道係一啲都唔容易

IB相對陌生 父母本身考過算少數
如跟得上掌握到 IB取高分易過DSE
財政上亦要考慮 IB補習費可以萬計
‹ 上一主題|下一主題