用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY VS 女拔
樓主: pugusan
go

CKY VS 女拔   [複製鏈接]

ritachan2012 發表於 20-1-10 09:21
回覆 pugusan 的帖子

小朋友在CKY读了几年,没有考到DGJS,知道颇多家长刚有CKY offer,希望分享一下对各位 ...
"基本上project 出了任何题目、少少guidelines,小朋友(或家长)会自动在deadline完成high quality work."

即係家長做啦?

回覆樓主:

我嘅話會揀dgjs, 因為本身係傳統學校大,我對傳統學校比較有信心

retriever 發表於 20-1-13 09:27
"基本上project 出了任何题目、少少guidelines,小朋友(或家长)会自动在deadline完成high quality work." ...

個 project 係年度 project。初小學生唔識 research、construct、present、更加唔識 manage 一個半年既 time frame,家長冇可能唔協助。

若果話家長做,好似 kinder 既聖誕卡設計比賽之類,完全係兩個世界既 project。science project又冇名次,年年都要做,IBDP 時更加冇得幫。正常家長會treasure 個學習機會,多過爭一個半個 spot light moment

993rs 發表於 20-1-13 10:53
個 project 係年度 project。初小學生唔識 research、construct、present、更加唔識 manage 一個半年既 t ...

這個是自己一直想唔通地方,如果學校project 是靠孩子能力不可能完成,要父母出手,究竟是好事定壞事。

993rs 發表於 20-1-12 11:15
呢個就係好典型 fixed mindset vs growth mindset 嘅課題。

到底父母認為小朋友應該係與生俱來有利嘅環境 ...
所以揀DGS係好正路的選擇
CKY就係放手一搏

poonseelai 發表於 20-1-13 11:26
這個是自己一直想唔通地方,如果學校project 是靠孩子能力不可能完成,要父母出手,究竟是好事定壞事。
...

可以係好事,用嚟做包裝,就可能未必係好事了~~~

b3410    發表於 20-1-13 12:44

poonseelai 發表於 20-1-13 11:26
...

IB 要自我挑戰嘛 nothing to lose,段估唔會 year 1 就踢我個細路出校。

其實我甚至唔在意某一次半次父母協助既比重多d,佢除左要學點做一個 project,都要知點為知一個好既 project(可能父母做d完整度高既示範,最終小朋友用返自己 wordings 做出來都有好重大人既影子)。呢種幫佢一次半次冇所謂,對於模仿型既小朋友,佢自探索可能摸好耐都撐握唔到,相反demonstrate 左個 process,佢可能 develop 到自我既一套。

太多框架不就限制左小朋友學習既渠道?

去高年級想幫都幫唔到,我印象中好似高小/初中有人做關於半導體,我真係識條「矽」咩

maylulu 發表於 20-1-10 17:17
鬥心係指你地家長,唔係你個宜家得五六歲嘅女哦。

睇你地自己覺得配合做project辛苦,定係配合每個星期中 ...
我一直唔希望單純以「入大學」去局限選擇。
坦白講,一個學生表現正正常常,喺而家呢個時代有乜可能入唔到大學?

我係希望學校能夠俾到exposure及不同類型的機會,令小朋友知道呢個世界有幾大,培養佢成為一個有涵養、有思想、有perspective和presentable的人。
小朋友將來的playground係全世界,唔應該單單讀熟個公開考試syllabus,就咁為左meet到入大學的requirement咁低要求。

所以,
之前我另一個POST有人神回「所有入U無保證又唔肯定到時有無錢出國,到頭黎只讀IVE就乜exposure都假」的見解,真係不能苟同。幸運地,我而家手頭上呢兩個選擇都符合我一直以來對學校的最大渴求,所以就係咁先難揀,因為突然間要稱多好多其他factors。

千語mami 發表於 20-1-13 09:49
我嘅話會揀dgjs, 因為本身係傳統學校大,我對傳統學校比較有信心

我覺得這類討論不應該脫離家庭條件的考慮...

一個係老牌平穩, 一個係新興冒進...

較多RISK, 是否可以承受?

993rs 發表於 20-1-13 12:43
IB 要自我挑戰嘛  nothing to lose,段估唔會 year 1 就踢我個細路出校。

其實我甚至唔在意某一次半 ...

ib着重process, not the product, 學校應会引導孩子掌握research, analysis and presentation skill, 再透過reflection 自我檢討,但若果project 並不是孩子用在學校所學就能完成,是引導不足?要求過高?若評核重點係process, 孩子在process journal 会記下過程和reflection, product 反而係次要。我講嘅ibo要求,非ib pyp/myp school, 當然由學校決定

pugusan 發表於 20-1-13 12:45
坦白講,一個學生表現正正常常,喺而家呢個時代有乜可能入唔到 ...
咩係你想要既exposure?
任何時代,都一定有“正常人”入唔到大學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

poonseelai 發表於 20-1-13 13:43

Project 有 guidelines 引導,好似將一個一個短journal 組合起來咁。老師會定期review。

坦白講,一個學生表現正正常常,喺而家呢個時代有乜可能入唔到 ...
i am totally with you. I am now facing similar dilemma ... cky vs another traditional school (not as top as DGJS though)...... it's very difficult to let go either of the school. Both has pros and cons.

hkpapa852 發表於 20-1-13 13:45
咩係你想要既exposure?
任何時代,都一定有“正常人”入唔到大學
可能我講得唔清楚
全世界有咁多「大學」,就算一時間入唔到,兜個圈,入到大學的機會仍然偏高

lambeanmama 發表於 20-1-13 15:34
i am totally with you. I am now facing similar dilemma ... cky vs another traditional school (not as ...
冇又煩,有又煩
總之做人阿媽就永遠都係有野要煩

pugusan 發表於 20-1-13 16:15
可能我講得唔清楚
全世界有咁多「大學」,就算一時間入唔到,兜個圈,入到大學的機會仍然偏高

...小朋友咁細個,太多未知之數,慢慢來~

咁DGJS比CKY少一樣exposure哦 男仔呀!屋企又冇兄弟嘛!

有錢真好

我等窮人只能左度右度,邊間入U率高+唔錯嘅學習過程+較少需要補習。exposure? 窮人思維嘅我更希望小朋友能從DSE學懂堅毅,及貼地。

Tau過圈出國?但願我搞掂完父母醫藥費仲有錢俾小朋友出國

lambeanmama 發表於 20-1-13 15:34
i am totally with you. I am now facing similar dilemma ... cky vs another traditional school (not as ...
congrats. recalled that you preferred to have IB as an option. why hesitate?

其實將一間傳統學校,和一間非傳統學校去對比,將DSE 和 IB去對比,一定各花入各眼,各有各好

做媽媽應該要知道自己想小朋友條路點走,想佢喺一個乜野嘅學習模式底下成長。

兩間都係好學校,睇你自己想要乜野。

利申:都係呢兩間學校二選一。
‹ 上一主題|下一主題