用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY VS 女拔
樓主: pugusan
go

CKY VS 女拔   [複製鏈接]

mcl203 發表於 20-1-11 10:55
用DGS去比較,似乎係晒時間,人哋年年公佈條長蛇嘅CO,又真係無需要用將來或者放洋去作為考慮點,甚麽DSE ...

認受性都係睇地區,係英國一向都係GCE先行,美國係AP同SAT,國內就梗係國內高考或以DSE成績免試入學計劃,當然最無敵就係有足夠既錢買到學位。
IBDP同DSE,都只係當地認可既一種資歷。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

993rs 發表於 20-1-11 12:17
可能你唔熟CKY,如果佢係港式學習,就唔會有咁多父母有適應嘅問題。佢哋上堂嘅模式同我喺外國讀中學差無幾 ...

請問父母會有咩適應問題?外國中學既模式係點樣架?
利申:有CKY offer,真心想了解多啲,謝謝分享

MrBeast 發表於 20-1-11 12:16
你的分析好似我最近硏究乒乓球拍咁,又碳又素又木,然後膠又有唔同tackiness,再加唔同海棉軟硬度。但最後 ...

可能又係回歸基本功嘅問題,最重要係打得兩咀,有得落場先考慮塊拍。唔會因你係用隻大會唔like嘅拍就唔俾落場,只要符合規格~~~

ytyccwchs 發表於 20-1-11 12:31
請問父母會有咩適應問題?外國中學既模式係點樣架?
利申:有CKY offer,真心想了解多啲,謝謝分享
...

唔係坐定上堂,小朋友講聲就可以去廁所,冇抄寫(中文字唔收寫真係好難記),冇超前教育(小一差唔多半年,數學只仍教緊個位十位既概念),英文主要通過睇書寫 journal 學習,相對港式冇未教 grammar/spelling/sentence structure。

有assessment ,但難度低好多,話到你知大約係小朋友邊方面太落後,作為父母唔似 local Sch 咁可以知道今次90分、下次95分、第三名嗰個係98分,較難去量化小朋友能力、進度。

每年有年度 project ,價值唔係topic 本身,而係學習 research skills,time management

MrBeast 發表於 20-1-11 12:16
你的分析好似我最近硏究乒乓球拍咁,又碳又素又木,然後膠又有唔同tackiness,再加唔同海棉軟硬度。但最後 ...
有興趣可以睇吓 beyond tiger mom,作者講述 美國vs 新加坡教育對佢嘅衝擊。國際版家長推薦,幾 inspiring 。另外 Carol Dweek 有關 growth mindset, fixed mindset 都幾有趣。

993rs 發表於 20-1-11 13:44
有興趣可以睇吓 beyond tiger mom,作者講述 美國vs 新加坡教育對佢嘅衝擊。國際版家長推薦,幾 inspiring  ...
thx, just reserved a copy.   i got chan mei lings book to read during cny last yr, also a good read.

虛心一問,唔係應該睇小朋友較合適邊種學制去決定?

就算IB講到有幾好,如果小朋友mindset 唔適合,IB轉傳統又易唔易呢?

Soundervolt 發表於 20-1-11 11:33

如果大學時去”放洋”,無論什麼IB、DSE到美國申請大學 ...

呢個真,成日有人講cky ib成績好,但cky出國offers真係普普通通,我係同其它名校比,可能新校點都蝕底。

pugusan 發表於 20-1-10 00:21
冇細佬妹跟尾
兩間都有校車直到
學費能應付

你囡囡好叻。 請問你點樣栽培你女女。 仲有你女女面試嗰陣係咪好大膽好主動舉手答問題。 謝謝。

slingbb 發表於 20-1-11 22:25
虛心一問,唔係應該睇小朋友較合適邊種學制去決定?

就算IB講到有幾好,如果小朋友mindset 唔適合,IB轉傳 ...
呢個就係好典型 fixed mindset vs growth mindset 嘅課題。

到底父母認為小朋友應該係與生俱來有利嘅環境當中成長?還是係改變當中成長?邊一個環境父母認為 more desirable?

只有父母自己先可以決定。

學校俾咗10年時間比小朋友去適應,個人認為學習係去學習一啲新事物、適應新環境,我唔想用我已知嘅認識去限制小朋友未知嘅將來

兩間都收了先再決定讀那間吧

deco99 發表於 20-1-11 22:57
呢個真,成日有人講cky ib成績好,但cky出國offers真係普普通通,我係同其它名校比,可能新校點都蝕底。
...

升讀海外名牌大學比成績亦比其他
例如 學校知名度 有無強 school placement team 幫助學生報大學

samsam123321 發表於 20-1-12 13:01
兩間都收了先再決定讀那間吧
我係兩間都有offer

真係估唔到呢個post會有咁大迴響,多謝各位嘅意見特別多謝有一些真實用家聯絡我俾咗一啲好實在嘅資訊我去考慮

我哋會攝高枕頭諗清楚

CKY 雖然唔開PYP, 但學校從小給學生的training 就是為IB做準備,考IB一點都不容易,CKY亦不是hea的學校,it’s a happy school in the sense of its 學習環境和課程設計,project 的workload 還是有的。CKY由小就訓練小朋友做research 寫 reference, 非常著重小朋友不能照抄課外書,小五畢業前就要寫essay, 這些訓練由小學就開始做,是非常難得的 :)有些家長說由傳統轉IB較容易, 這個不太認同,能夠突然適應這個學制轉變,那些都是名校入面的尖子。所以這個比較不太公平 :)

Poyau 發表於 20-1-12 13:34
升讀海外名牌大學比成績亦比其他
例如 學校知名度 有無強 school placement team 幫助學生報大學
...

唔使靠School Placement Team,週圍八吓都唔少師兄姊過料啦~~~

Eytc 發表於 20-1-12 15:59
CKY 雖然唔開PYP, 但學校從小給學生的training 就是為IB做準備,考IB一點都不容易,CKY亦不是hea的學校,it ...

除 CKY 外,GSIS, SIS, FIS 都係只有IBDP,而GSIS, FIS 同CKY 都係行IGCSE-IBDP。

其實要了解下IBDP 比一般外國學制有幾多 value-add Service。以澳洲為例,各省都有自己 National 嘅高中考試制度,大致上都係要應付 20-30% projects,70-80% written assessment 。IBDP 最明顯嘅分別係咩?變咗 “international”,多左EE, TOK & CAS。呢三個項目我都覺得好值得去做,個人覺得有益過去考試,相當於中學生涯嘅論文。所以一般 international school adapt 去 IBDP 係好順理成章。

咁 MYP呢?如果學校本身就行緊西方教育制度,MYP 好似冇咩特色。反而於 year 10呢個重要關口,IGCSE 是否更能量化學生嘅進度?

PYP 我更加認為可有可無。

恕本人孤漏寡聞,乜嘢係:
MYP
PYP
EE
TOK
CAS

謝謝賜教

Cherkev 發表於 20-1-12 22:50
恕本人孤漏寡聞,乜嘢係:
MYP
PYP

MYP: Middle Years Programme
PYP: Primary Years Programme

EE: Extended Essay
TOK: Theory of Knowledge
CAS: Creativity, Action, Service

謝謝你,我又長知識了

Poyau    發表於 20-1-13 11:16
‹ 上一主題|下一主題