用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY VS 女拔
樓主: pugusan
go

CKY VS 女拔   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 20-1-11 08:29
十年前dse新出就話唔知海外認受性有幾高,在EK現仍有家長問用dse可否申請海外大學
...

咁諗住出國亦不會局限自己只考dse ,正如dg 都會考下gce

1998Ruby1998 發表於 20-1-11 09:19
回覆 MrBeast 的帖子

EK 兩大令人莫不著頭腦但又經常出現嘅迷思:

其實在港谷+補完會否更有優勢?

1998Ruby1998 發表於 20-1-11 09:19

EK 兩大令人莫不著頭腦但又經常出現嘅迷思:

至於中小-》英中,或許因人而異,父母有心栽培的,應不會是問題吧。有鬥心的,跟據ek網友論點:小朋友適應力強,一年半載可以catch up到

我覺得讀本地中學課程嘅學生,成績正常的話,去到外國,頂多係頭兩三個月唔太習慣語速,有實力又有心讀書嘅,好快適應。除左呢一點之外,我覺得以香港學生讀得又挨得又數理快人一步嘅經歷,幫助好大。至於話香港填鴨課程,去到外國教學會唔適應。大學 10 個課程 8 個都唔係填鴨/谷,一樣有人讀到 first hon,有人讀碩讀博。更何況年年大把傳統學校出過讀書,好少聽話完全唔適應,考得唔好。
依家諗多兩個迷思,3. 讀傳統學校,小朋友會冇創意。4. 讀國際學校 or 活動教學,小朋友紀律品德會唔夠好。

retriever    發表於 20-1-13 09:32

MrBeast 發表於 20-1-10 23:27
其實我也好響往ib 個concept. 但同時又覺得dg 有自己的culture 和優點,無須要搞多樣野。身邊有位朋友佢仔 ...
有好多主觀因素影響個答案。

小朋友幾時出國?邊度?CKY式IB? DB IB?IS IB?何謂好?要容易適應學習模式?還是要於考試成績有優勢?家庭背景:父母取替?理念?

IB 只係選項之一、只係一件工具

純粹個人膚淺分析所作嘅決定:

會揀CKY係因為佢行IB, 我相信嘅係學制;

會揀女拔的係因為女拔,我相信嘅係學校質素。

MrBeast 發表於 20-1-11 09:34
其實在港谷+補完會否更有優勢?

用DGS去比較,似乎係晒時間,人哋年年公佈條長蛇嘅CO,又真係無需要用將來或者放洋去作為考慮點,甚麽DSE欠認受性,假設你可以跟足程度~

就算放洋,都要睇落腳點,一句放洋難以去作比較~

mcl203 發表於 20-1-11 10:55
用DGS去比較,似乎係晒時間,人哋年年公佈條長蛇嘅CO,又真係無需要用將來或者放洋去作為考慮點,甚麽DSE ...

如果大學時去”放洋”,無論什麼IB、DSE到美國申請大學都要考SAT,到英國不如考A-Level(可以慳返科中文),如果中學”放洋”,就會知道DGS呢類名校嘅transcript對英美多間名牌中學幾有”認受性”。

外國嘅學校收學生,唔單止睇公開試成績,仲要睇嚟自邊間學校,所以學校嘅Track record係十分之重要。

Soundervolt 發表於 20-1-11 11:33

如果大學時去”放洋”,無論什麼IB、DSE到美國申請大學 ...

咁香港仲有邊幾間學校有認受性呀?

mcl203 發表於 20-1-11 10:55
用DGS去比較,似乎係晒時間,人哋年年公佈條長蛇嘅CO,又真係無需要用將來或者放洋去作為考慮點,甚麽DSE ...

請問CO咩意思

princesscupcake 發表於 20-1-11 11:40
咁香港仲有邊幾間學校有認受性呀?

講來講去都係香港多間傳統名校,甚至有外國中學唔需要嚟自傳統名校嘅學生入學時再考分班試。

亦可以睇下Oxbridge每年喺香港揀蟀會,呢類傳統名校所參加嘅學生人數就知道海外學府對呢尐本地傳統名校嘅認受性有幾高。

Soundervolt 發表於 20-1-11 11:33

如果大學時去”放洋”,無論什麼IB、DSE到美國申請大學 ...

所以當有呢2間小學有offer係手,可以好簡單去做決定,你想自己小朋友走邊條路,CKY就一定行得輕鬆D。坊間甚麼DGS程度適中,唔催谷,聽吓咪算囉,吹下有無乜責任孭嘅,最緊要個po寫得夠長夠真~~~

princesscupcake 發表於 20-1-11 11:44
請問CO咩意思

Conditional Offer

mcl203 發表於 20-1-11 11:50

所以當有呢2間小學有offer係手,可以好簡單去做決定,你想自 ...

請問有冇津校係有認受性㗎?

CKY除高中真係行IBDP,之前10年只係行調整過既港式學習model。
真正既IB,修讀PYP同MYP期間都係要求無測考。可能因為咁,點解會無乜非國際學校會願意開埋PYP同MYP。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

princesscupcake 發表於 20-1-11 11:58

歷史悠久嘅中學咪普遍認受性強D囉,又或叫傳統中學,睇佢哋成績表/學生紀錄都睇咗咁多年啦~~~

hkpapa852 發表於 20-1-11 12:00
CKY除高中真係行IBDP,之前10年只係行調整過既港式學習model。
真正既IB,修讀PYP同MYP期間都係要求無測考 ...

始終而家嘅家長都係經歷傳统教學,冇明顯功課又冇考試冇安全感,CKY近年多咗少少”功課”同”測考”稱為assessment都係為咗回應呢類家長嘅訴求而改變。

princesscupcake 發表於 20-1-11 11:58

QC、MSS、SMCC、LSC、BPS、MCS、SJC,WY HK/KLN.....仲有其他傳統名津校

993rs 發表於 20-1-11 10:46
有好多主觀因素影響個答案。

小朋友幾時出國?邊度?CKY式IB? DB IB?IS IB?何謂好?要容易適應學習模式? ...
你的分析好似我最近硏究乒乓球拍咁,又碳又素又木,然後膠又有唔同tackiness,再加唔同海棉軟硬度。但最後問教練,佢話最重要都是入枱,我就覺得親身試過先知邊樣才適合自己。
至於c vs d, 以我的limited social circle, 會以開vs鬥形容

hkpapa852 發表於 20-1-11 12:00
真正既IB,修讀PYP同MYP期間都係要求無測考 ...
可能你唔熟CKY,如果佢係港式學習,就唔會有咁多父母有適應嘅問題。佢哋上堂嘅模式同我喺外國讀中學差無幾
‹ 上一主題|下一主題