用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY VS 女拔
樓主: pugusan
go

CKY VS 女拔  

pugusan 發表於 20-1-10 00:21
冇細佬妹跟尾
兩間都有校車直到
學費能應付
vote for DGJS

pugusan 發表於 20-1-10 00:21
冇細佬妹跟尾
兩間都有校車直到
學費能應付

DGS for sure!

你女女好叻呀!相信佢讀邊間都可以開心,所以反而要睇你地家長心態。如果想hea小小,就CKY;有鬥心就DGJS。

maylulu 發表於 20-1-10 16:44
你女女好叻呀!相信佢讀邊間都可以開心,所以反而要睇你地家長心態。如果想hea小小,就CKY;有鬥心就DGJS。 ...
其實我估佢真係讀邊間都會搵到樂趣,亦會遇到困難,人生就係如此
鬥心佢暫時就冇乜,佢好隨遇而安,鍾意成班人嘻嘻哈哈
但又點知耳濡目染之下會唔會激發出黎呢?

我係驚自己後悔選擇遮,始終一讀12年(無啦啦唔會諗轉校)。。。

maylulu 發表於 20-1-10 16:44
你女女好叻呀!相信佢讀邊間都可以開心,所以反而要睇你地家長心態。如果想hea小小,就CKY;有鬥心就DGJS。 ...
睇樓上所言,CKY咁多project / presentation,又唔似會HEA得去邊
而家幼稚園的「親子」勞作,有時都令我感到幾吃力,因為啲家長真係好認真

PeterWong2012 發表於 20-1-10 15:18
不知你信不信... 女拔遲早會開辦IB...

如果下年入讀女拔,到升高中時,可能已有IBDP 讀...
其實是否好似股神話hsi 會上三萬咁,終有一天會中,只是遲早的事。
dg 我覺得都是forward thinking 類,spcc 搞左咁耐佢都唔搞,真的會因爲quota 而轉?lets c.

pugusan 發表於 20-1-10 17:01
其實我估佢真係讀邊間都會搵到樂趣,亦會遇到困難,人生就係如此
鬥心佢暫時就冇乜,佢好隨遇而安,鍾意成 ...

鬥心係指你地家長,唔係你個宜家得五六歲嘅女哦。

睇你地自己覺得配合做project辛苦,定係配合每個星期中英文默書加數學小測辛苦?相信有啲家長更願意後者,因為自己都係咁讀書,更buy傳統果套。亦有家長會選擇另一種學習模式俾小朋友。

如果以入大學目標為主,相信兩間差不多,殊路同歸也。

你係度問,一定大部分人揀DG。網上有個爸爸blog寫得好詳細,當年佢呢兩個揀左CKY

抱歉唔記得網址,你試下搵

DengCK 發表於 20-1-10 21:21
你係度問,一定大部分人揀DG。網上有個爸爸blog寫得好詳細,當年佢呢兩個揀左CKY

抱歉唔記得網址,你試下 ...

https://find-kindergarten.blogspot.com/2018/03/blog-post_12.html?m=1

你講 Hurbert吧?

係呢個blog喇

佢篇關於CKY同女拔的blog其實幾bias,我覺得不值得參考哦(其他都OK嘅)。佢女女當年冇女拔offer啦,係德望與CKY,揀CKY。

MrBeast 發表於 20-1-10 17:15
其實是否好似股神話hsi 會上三萬咁,終有一天會中,只是遲早的事。
dg 我覺得都是forward thinking 類,spc ...
GCE已足夠有餘,根本無需要攪IBDP(除咗為Gimmick)。有做功課知道,DGS同SPC都係研究完IB一輪先決定開GCE。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

maylulu 發表於 20-1-10 22:25
佢篇關於CKY同女拔的blog其實幾bias,我覺得不值得參考哦(其他都OK嘅)。佢女女當年冇女拔offer啦,係德望 ...
yes

取錄:禮賢學校,崇真小學(主流班),九龍塘學校(小學部),蔡繼有學校,德望學校
備取:九龍塘宣道小學
失落:陳守仁學校,女拔萃小學

b3410 發表於 20-1-10 22:54
yes

取錄:禮賢學校,崇真小學(主流班),九龍塘學校(小學部),蔡繼有學校,德望學校
自己最後入到個間一定係最好,唔係點解要揀?揀間差D既去証明自己無眼光?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-1-10 22:47
GCE已足夠有餘,根本無需要攪IBDP(除咗為Gimmick)。有做功課知道,DGS同SPC都係研究完IB一輪先決定開GCE ...

其實我也好響往ib 個concept. 但同時又覺得dg 有自己的culture 和優點,無須要搞多樣野。身邊有位朋友佢仔在dbs 都無㨂ib, 最後都是出國留學讀大學,所以我有些好奇點解一部分網友覺得cky /ib對出國好一些(so far, 冇人回過我呢個問題)

MrBeast 發表於 20-1-10 23:27
其實我也好響往ib 個concept. 但同時又覺得dg 有自己的culture 和優點,無須要搞多樣野。身邊有位朋友佢仔 ...
十個有九個其實都唔知入大學要求D乜,點識答你?

MrBeast 發表於 20-1-10 23:27
其實我也好響往ib 個concept. 但同時又覺得dg 有自己的culture 和優點,無須要搞多樣野。身邊有位朋友佢仔 ...

十年前dse新出就話唔知海外認受性有幾高,在EK現仍有家長問用dse可否申請海外大學

如果有呢兩間學校offer但最後揀CKY,即係只讀過一間學校,根本冇得比較,CKY當然係一間好學校,揀佢亦唔會揀錯,但DGS除咗課程外,學校整體軟硬實力强勁,小朋友喺成長過程,眼界同各方面接屬層面非常重要,淨係呢點兩校已經冇得比較。至於課程,DSE、IB或IGCSE都有各自有優或缺點,唔需要將IB太過神化。

回覆 MrBeast 的帖子

EK 兩大令人莫不著頭腦但又經常出現嘅迷思:
1. 讀中文小學銜接英中會有好大難度

2. 如果要出國讀書,讀本地課程嘅中學會難適應