用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs SPCCPS
樓主: connieqq
go

CKY vs SPCCPS

SPCCPS for sure !!

Vote for SPCCPS!

回覆樓主:

SPCCPS

Vote for CKY!

回覆樓主:

我覺得如果你住西九,唔好被地址影響你的決定。讀SPCC的,離島區的都有。。。

回覆樓主:

Vote for Cky too
利申:名傳统插 cky

Kafather 發表於 20-1-11 19:44
Vote for Cky too
利申:名傳统插 cky

請問小朋友有咩特質,令你幫佢由傳統學校轉cky?

CKY .....

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

其實,揀SPCCPS的主因,主要是
傳統名校,公開考試成績全港第一,一條龍,男女校,校風謙厚等!
比較上,CKY除左係年資較淺外,其他都還可以,
尤其是公開考試成績,CKY學生係成績上的正增值係偏高!
如果父母和孩子也喜歡 IB學制,CKY絕對是一個好選擇!

Cacameister 發表於 20-1-11 23:19
請問小朋友有咩特質,令你幫佢由傳統學校轉cky?
我都想知

Poyau 發表於 20-1-10 12:15
兜兜轉轉 不如考慮從一而終
當然如有信心係SPCC位處前列
到高中IB同DSE任選又作別論

無話前列先揀到IB, 前列唔駛IB 揀添

Sso2011 發表於 20-1-10 10:23
咁難得有SPCCPS唔好浪費個機會,sibling 自己再考吧!你放棄SPCCPS大把人多謝你 ...

咁多年EK, 當有人問VS, 有人叫放棄STRAIGHTLY, 部份叫人放棄既, 其實等緊位.

cylau2    發表於 20-1-15 16:26

retriever 發表於 20-1-15 13:31
無話前列先揀到IB, 前列唔駛IB 揀添

無話前列生先可以讀IB,但,前列生可以優先揀學制呢,又唔係無限名額~~~

vern99 發表於 20-1-13 12:33
其實,揀SPCCPS的主因,主要是
傳統名校,公開考試成績全港第一,一條龍,男女校,校風謙厚等!
比較上,CK ...
Spcc 都有ib wor,咁又點睇呢?

mcl203 發表於 20-1-15 14:03

無話前列生先可以讀IB,但,前列生可以優先揀學制呢,又唔係 ...
咁要看遇強越強or又到九點

MrBeast 發表於 20-1-16 09:06
Spcc 都有ib wor,咁又點睇呢?
當然,SPCC 雙學制係最有彈性的,對於初小的學生和父母,未知邊樣學制適合自己,這是最方便!
但問題是 ,由初小到初中的學習便不是專一對應IB學制,學生便未必能在IB學制上得到更大優勢和適應,最後, SPCC 約有3成學生讀IB,但 CKY卻可以全部學生讀IB!
所以,對於一條心想小朋友讀IB的父母,建議佢地最好直接選擇 CKY !

vern99 發表於 20-1-16 11:41
當然,SPCC 雙學制係最有彈性的,對於初小的學生和父母,未知邊樣學制適合自己,這是最方便!
但問題是 , ...
其實想讀IB真係要諗清楚將來想去邊。如果主要升學目標在留港讀大學,IB未必係一個好選擇。特別是讀醫科。