用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同Vs 蔡繼有
go

港同Vs 蔡繼有 [複製鏈接]

小兒有港同和蔡繼有offer, 性格是動靜皆宜,蔡繼有近家,但港同中學好似成績好D,大機會中學後到外國讀書,應該怎樣選?
   2    0    0    1

回覆 amazinggrace13 的帖子

成績好難直接比較,因為學制不同。如果唔考慮學費,大機會出國,又近家,我㑹揀蔡繼有。

amazinggrace13 發表於 20-1-9 19:11
小兒有港同和蔡繼有offer, 性格是動靜皆宜,蔡繼有近家,但港同中學好似成績好D,大機會中學後到外國讀書, ...

唔計學費,會出國,又近屋企,會揀 CKY!

回覆樓主:

https://www.sundaykiss.com/?p=417391&utm_campaign=Sharing&utm_medium=Whatsapp_Msg&utm_source=Whatsapp
2018/19香港IB公開試學校平均成績排位

Of coz Cky, can't compare

你既問題都有答案了~
就是近家, 會去外國讀書, 當然是CKY!!

Poyau    發表於 20-1-10 12:00

去外國肯定選CKY了

CKY definitely~

如果會出國,英語程度都重要,港同係中文小學,呢個情況應該cky會合適啲?

ib 出國好些嗎?願聞其詳

回覆樓主:

近家,CKY

德育方面兩間有分別嗎?港同正向教育,小朋友都尊敬長輩,很有禮貌;蔡繼有我不熟,感覺有點似國際學校,學生又是怎樣呢?

回覆 MrBeast 的帖子

國際認受性IB應該畀DSE好,我估.......................

醒目開學勳章 王國長老

haihaimom 發表於 20-1-11 14:49
回覆 MrBeast 的帖子

國際認受性IB應該畀DSE好,我估.......................

估計樓主唔會讀到公開試完
Cky會較接近國際學校模式,如果出國我會揀cky

Charlotte_mom 發表於 20-1-11 14:57
...
如果升中前就放洋,其實應該去油麻地街坊福利會呢類學校,體驗一下何為獨在異鄉為異客
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charlotte_mom 發表於 20-1-11 14:57
...

謝謝分享。我可能在中四時過去。

回覆樓主:

錢吾係問題, 又近屋企, 無乜好諗喎

醒目開學勳章 王國長老

amazinggrace13 發表於 20-1-11 16:09
謝謝分享。我可能在中四時過去。

突然唸起,亦有家長故意選中文學校,因為其實中文係難學過英文,如果學校全英教學,學生接觸中文機會少會更抗拒。所以襯佢仲細,俾多幾年時間「迫」佢學中文
呢個亦會係家長考慮之一,港同亦有家長係咁,之後再轉國際或出國

amazinggrace13 發表於 20-1-9 19:11
小兒有港同和蔡繼有offer, 性格是動靜皆宜,蔡繼有近家,但港同中學好似成績好D,大機會中學後到外國讀書, ...

你仔仔好叻。 請問可唔可以話我知點樣栽培仔仔。 你仔仔interview嗰陣係唔係好大膽去參與活動同答問題。 謝謝。

meex2 發表於 20-1-12 00:50
你仔仔好叻。 請問可唔可以話我知點樣栽培仔仔。 你仔仔interview嗰陣係唔係好大膽去參與活動同答問題。  ...

謝謝,其實運氣都很重要,每間學校都有三round interview,其中一round 不小心失手便會冇咗機會。我仔仔性格是重靜皆宜,重小便陪養閲讀的興趣(BK 前輩教的),還有我希望他是一個開朗、健談、愛交朋友的人,所以重小便故勵他和陌生人傾談,練他的膽量,讓他對人產生興趣。(emoji)

Charlotte_mom 發表於 20-1-11 16:38
突然唸起,亦有家長故意選中文學校,因為其實中文係難學過英文,如果學校全英教學,學生接觸中文機會少會 ...

謝謝你。我很同意中文很重要,所以不知道CKY會唔會好似去了國際學校一樣,中文水評又如何?
‹ 上一主題|下一主題